10 frazių, kurias tardami žalojate savo vaiką

Tradiciniai būdai, kaip auginti vaikus, pasikeitė. Anksčiau tėvai savo atžalas auklėdavo bausmėmis, netgi pakeldavo prieš juos ranką, o vaiką, kuris yra gavęs su šlepete ar diržu, pažinojote visi. Šiandien skatinama savo mažuosius auklėti ir auginti humaniškais būdais, patariama su jais daugiau kalbėti, dažniau viską aiškinti, suteikti pasirinkimo laisvę ir taip padėti savo atžaloms pasiekti aukštumų.

 Prieš bet ką sakant privalu pagalvoti, kaip tie žodžiai privertė jus jaustis vaikystėje. <br> 123rf nuotr.
 Prieš bet ką sakant privalu pagalvoti, kaip tie žodžiai privertė jus jaustis vaikystėje. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2017, 4:32 PM

Būtina atminti, kad žeidžia ne tik fizinis smurtas. Neretai iš mamos ar tėčio lūpų išsprūdęs žodis gali sužaloti labiau nei diržas.

Štai keletas frazių, kurių jokiu būdu nederėtų sakyti savo atžaloms.

1. Jei ir toliau taip darysi, nebemylėsiu tavęs

Tai prilygsta emociniam šantažui. Vaikai jus myli, o mintis, kad gali tapti nebemylimi, jiems gali sukelti nerimą ir nusivylimą savimi.

2. Nebūk verksnys

Verkti – natūralu, ypač vaikams. Jie mokosi kontroliuoti ir išreikšti save. Užuot ant jų rėkę ir vadinę verksniais, turite suprasti, kas privertė juos taip pasijusti, kas sukėlė norą lieti ašaras. Knygose ir internetiniuose straipsniuose galima rasti daugybę būdų, kaip tinkamai ir su pagarba reaguoti į vaiko susierzinimo priepuolį.

3. Viską suvalgyk, nes kitaip būsi silpnas ir neužaugsi

Toks pasakymas ir teiginys, kad ko nors nepadarymas padarys juos prastesniais, nei kiti, silpnesniais, mažesniais, nėra geras dalykas. Svarbu tinkamai paaiškinti, kodėl reikia pabaigti vakarienę.

4. Jei blogai elgsies, paskambinsiu policijai ar piktam dėdei

Taip sakydami tėvai nori tik gero, tačiau supratimas, kad jūs, tas, kuris turi apsaugoti ir mylėti, galite atiduoti savo atžalą kitam žmogui, vaikui sukels stresą ir sumaištį jo galvoje, jis ims nepasitikėti jumis ir, kai prireiks, policijos pareigūnais.

5. Nenervink

Tai išgirdę jūsų vaikai pasijus atstumti, nepritampantys net ir artimiausioje jiems aplinkoje.

6. Viską darai ne taip

Vaikai auga, o kartu ir mokosi. Nesitikėkite, kad jie iš karto viską ims daryti teisingai. Būkite kantrūs ir žingsnelis po žingsnelio mokykite juos.

7. Esi tikras niurzga

Ši frazė stipriai kerta per vaiko savivertę.

8. Pasakysiu...

Šis grasinimas nežada nieko gero, be to, toks teiginys privers jūsų vaiką nebepasitikėti jumis, o tai tikrai nėra naudinga.

9. Niekada nepasimokai

Taip tėvai savo atžalai praneša, kad jis nesugeba nieko atlikti tinkamai. Tokie žodžiai formuoja nepasitikėjimą savo jėgomis.

10. Nebūk kvailas

Tai menkinantys ir tikrai neigiamą įtaką vaikui darantys žodžiai.

Galbūt šias frazes savo vaikams kartojate, nes patys užaugote tai nuolat girdėdami. Prieš bet ką sakant, privalu pagalvoti, kaip tie žodžiai privertė jus jaustis vaikystėje. Tai, kaip bendraujate su savo vaikais, gali atnešti labai daug žalos, arba atvirkščiai – padaryti pačią geriausią įtaką jų asmenybės formavimuisi.

Parengė Edita Maračinskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business
Gyvai
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?