Seimo nariai vaikus iš globos namų kvietė jiems rašyti laiškus

Šiandien Lietuvos Respublikos Seimo III rūmuose įvyko ketvirtasis vaikų globos įstaigose veikiančių Vaikų tarybų atstovų susitikimas. Jame dalyvavo daugiau kaip 100 vyresnio amžiaus vaikų iš 30 vaikų globos namų.

Seimo rūmai,seimas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo rūmai,seimas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 30, 2017, 5:06 PM, atnaujinta Oct 30, 2017, 5:09 PM

Susitikime aptarti vaikų globos įstaigose augantiems vaikams rūpimi klausimai, kas svarbu žinoti ir laukia jų atėjus į suaugusiųjų pasaulį, kaip tinkamai pasiruošti savarankiškam gyvenimui, jo galimiems iššūkiams ir išbandymams.

Renginį moderuojanti Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktorė Žydronė Žukauskaitė-Kasparienė pradėjo susitikimą susirinkusiųjų susipažinimo žaidimu ir palinkėjo vaikams drąsiai išsakyti savo nuomonę, pasiūlymus bei klausti.

Lietuvos Respublikos Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Algirdas Sysas, sveikindamas renginio dalyvius, kalbėjo, jog Vaikų tarybos yra valdžia, atstovaujanti ne tik sau, bet ir draugams, galinti priimti svarbius visiems vaikams kolektyvinius sprendimus. Jis pabrėžė, kad tokie tradiciniai susitikimai Seime labai naudingi, skatinantys vaikus būti aktyviems, žingeidiems bei ištvermingiems. Taip pat jis kvietė vaikus rašyti laiškus rūpimais klausimais Seimo nariams. „Gyvenimas – ne tik šventė, jis kupinas daug išbandymų, – sakė A. Sysas. – Vaikai, kaip ir kiekvienas mes, turime ir teises, ir pareigas, kas padeda įveikti iššūkius, siekti prasmingų tikslų.“

Lietuvos Respublikos Seimo Švietimo ir mokslo komiteto narė Dovilė Šakalienė kalbėjo vaikams apie jų pagrindines teises – būti saugiems ir augti šeimoje, pabrėždama neseniai priimto Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo svarbą, šias teises užtikrinant. Ji linkėjo jauniesiems susitikimo dalyviams: „Būkite diplomatiški, kantrūs, pasitikėkite savimi ir pasiekite tai, ko norite. Jūs tai galite, nes esate jau matę ir šilto, ir šalto.“

Renginyje banko „Swedbank“ ir Lietuvos banko atstovės Laura Galdikienė ir Rasa Cicėnienė pristatė galimus žmonių darbus po dvidešimties metų, robotų, 3D spausdinimo, dalijimosi ekonomikos galimybes, kuriomis Z karta turėtų sėkmingai pasinaudoti, taip pat greitųjų kreditų pavojus.

Apie vaikų ir paauglių darbo santykių aktualijas, nelegalaus darbo esmę, nepilnamečių darbinę karjerą bei patirtį kalbėjo Valstybinės darbo inspekcijos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė Rūta Staugaitienė bei Vilniaus SOS vaikų kaimo Jaunimo namų vadovas Gražvydas Pavalkis.

Nemažai dėmesio skirta ankstyviesiems lytiniams santykiams, jų prevencijai, priežastims ir pasekmėms. Pranešimą šia tema skaitė gydytoja akušerė-ginekologė Vaiva Eringytė. Gyvenimo patirtimi iki dukros gimimo ir po jo pasidalijo buvusi vaikų globos namų globotinė.

Antroje susitikimo dalyje vaikai, pasiskirstę į tris grupes pagal juos labiausiai dominančias temas, kartu su žinomais žmonėmis – Sostinės krepšinio mokyklos steigėju Andriumi Čerškumi, dainininku ir dainų autoriumi Donatu Montvydu, dainininku, aktoriumi ir televizijos laidų vedėju Marijonu Mikutavičiumi bei hiphopo grupės „G&G Sindikatas“ įkūrėju ir lyderiu Gabrieliumi Liaudansku – kūrė verslo planą, gilinosi į profesijų pasirinkimo ir pozityvių gyvenimo galimybių įvairovę. Grupių užsiėmimų rezultatai pristatyti visiems renginio dalyviams.

Renginio organizatoriai – Lietuvos Respublikos Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija bei Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.