22 nėštumo savaitę gimusi mažylė: kaip sekasi praėjus 3 metams

Anksčiausiai kada nors gimęs neišnešiotas kūdikis griauna gydytojų spėliones. Naujausiame medicininiame pranešime teigiama, jog šiuo metu, praėjus 3 metams nuo tos lemtingos ir neaiškią ateitį pranašavusios dienos, mergaitė yra sveika ir neįtikėtinai stipri.

 Vos gimusi mergaitė buvo tokia maža, kad jos tėčio žiedas galėjo būti jos apyranke.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Vos gimusi mergaitė buvo tokia maža, kad jos tėčio žiedas galėjo būti jos apyranke.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-11-18 22:28

Ši naujagimė pasaulį išvydo 2014-aisiais metais San Antonijo ligoninėje, Teksase. Mamos įsčiose ji praleido tik 21 savaitę ir 4 dienas.

Motina Courtney Stensrud (35 m.) ligoninėje atsidūrė diagnozavus gana dažną ligą – placentos infekciją ir membranų pratrūkimą. Tuo metu moteris buvo tik 3 mėnesius nėščia. Kad neprarastų kūdikio, gydytojai nusprendė paskubinti mažylę į šį pasaulį.

Gulėdama gimdyvėms skirtoje palatoje, Courtney internete bandė ieškoti informacijos apie 21-ą nėštumo savaitę gimusius kūdikius, tačiau jos pastangos buvo bevaisės.

Tačiau dabar, paneigusi visas gydytojų prognozes, mažoji mergaitė, kuri gimimo dieną svėrė tik 420 g, auga kaip ant mielių, neserga jokiomis ligomis ir vystosi lygiai taip, kaip ir kiti jos amžiaus vaikai.

Neatsilieka nuo bendraamžių

Šis apie neišnešiotą mergaitę parašytas straipsnis CNN internetiniame portale pasirodė pateikus naujausius duomenis apie vaikų gimstamumą Amerikoje. Pasirodo, kad jau antrus metus iš eilės daugėja neišnešiotų kūdikių gimimų, kai prieš kelis dešimtmečius šie skaičiai tik mažėjo.

„Jei nežinotumėte, jog ji gimė 21-ą nėštumo savaitę, galvotumėte, jog ji normalus 3 metų vaikas, – pasakojo mergaitės mama. – Darželyje ji neatsilieka nuo savo bendraamžių, mėgsta su draugais žaisti lauke. Jai patinka viskas, kas ir kitiems vaikams. Dukrytė negali gyventi be savo lėlių, myli knygas, jai patinka kurti įsivaizduojamus scenarijus bei juos įgyvendinti. Jai patinka viskas, kuo užsiima ir jos vyresnis brolis.“

Išanalizavęs mergaitės duomenis gydytojas teigė, jog toks atvejis, kai neišnešiotas kūdikis taip gerai vystosi, yra vienas iš retesnių, tačiau ši istorija galėtų tapti pamatu, kuris padės išmokti, kaip reikėtų elgtis, kad tokių ankstyvų gimimų nepasitaikytų ateityje.

„Apibendrindami vieną tokį atvejį ir jo rezultatus taikydami visai populiacijai, turime būti labai atsargūs, – pasakojo gydytojas. – Gali būti, jog šalyje yra gimę ir daugiau taip trumpai įsčiose nešiotų kūdikių, tačiau jų ateitis buvo kitokia ir dėl to apie tai nieko nesame girdėję. Apie šį atvejį visuomenei pranešėme būtent tada, kai įsitikinome, jog vaikelis yra sveikas ir stiprus, tačiau gali būti, kad šiam kūdikiui tiesiog labai pasisekė ir to nereikėtų tikėtis iš kitų mažylių. Prieš darant bet kokias išvadas turime dar daug ko išmokti.“

Portale pasirodžiusiame pranešime aiškinama, jog Courtney ligoninėje atsidūrė atsiradus infekcijai, pažeidžiančiai placentos membraną. Šį susirgimą sukelia makštyje atsiradusi bakterinė infekcija. Jei ji atsiranda nėštumo periodui artėjant į pabaigą, gimdymas gali būti pavėlintas, tačiau Courtney atveju buvo atvirkščiai – dukrelę į pasaulį teko pakviesti gerokai anksčiau.

Gydytojai daug vilčių neteikė

Vos gimusi mergaitė buvo tokia maža, kad jos tėčio žiedas galėjo būti jos apyranke, o kūnelis buvo mėlynos spalvos.

Gydytojai pripažino, kad neturėjo didelių vilčių, jog mergaitė išgyvens, be to, jiems nebuvo tekę rūpintis ir gydyti taip anksti gimusį kūdikį.

Mergaitė gulėjo po šildančiu prietaisu, jai buvo pajungtas deguonis ir nuolat stebima širdis. Laikui bėgant jos kūnas įgavo rožinę spalvą ir mažylė ėmė pati kvėpuoti.

Courtney prašė, jog dabartinės jos šeimos nuotraukos nebūtų viešinamos, mat moteris nori apsaugoti savo vaikus, tačiau ji labai norėjo pasidalinti savo istorija, kad suteiktų vilties kitoms mamoms.

„Apie tai pasakoju labai retai, tačiau kai žmonės išgirsta šią istoriją, jie nustemba. Jei dar vienos moters laukia toks pat likimas, kaip tądien manęs, ji, naršydama internete, aptiks šį mano pasakojimą. Perskaičiusi jį, ji nusiramins ir nepraras tikėjimo, kad jos vaikelis išgyvens“, – portalui CNN sakė Courtney.

Labdaros organizacijos „March of Dimes“ paviešinti duomenys atskleidė, jog 2015–aisiais, skaičiuojant visus kūdikių gimimus, net 9,6 proc. JAV gimusių vaikelių buvo neišnešioti, tačiau 2016-aisiais šis skaičius pakilo iki 9,8 proc. Pasirodo, kad didesnę riziką, net 50 proc, pagimdyti per anksti turi juodaodės moterys. Taip yra todėl, jog skiriasi sveikatos priežiūros, darbo, išsilavinimo ir gyvenamosios vietos kokybė.

Daugiausia kūdikių JAV miršta būtent dėl to, jog nebuvo tinkamai išnešioti. Per anksti gimę vaikeliai turi didesnę tikimybę susirgti lėtinėmis ligomis, tokiomis kaip cerebrinis paralyžius ar astma.

Nėštumas įprastai trunka 40 savaičių. Neišnešiotais laikomi kūdikiai, gimę anksčiau nei 37 nėštumo savaitę.

Parengė Edita Maračinskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.