Nekankinkite vaikų: amžius, nuo kada jiems nebereikia pietų miego

Mažus vaikus auginančios šeimos puikiai žino, kad metas, kuomet atžalos miega pietų, yra pats ramiausias, be to, tuo metu galima atlikti labai daug namų ruošos ir kitų darbų bei šiek tiek atsikvėpti.

 Pietų miegas neigiamai veikia vaiko elgesį, fizinę sveikatą ir vis dar besivystančius pažinimo gebėjimus.<br> 123rf nuotr.
 Pietų miegas neigiamai veikia vaiko elgesį, fizinę sveikatą ir vis dar besivystančius pažinimo gebėjimus.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 10, 2018, 1:49 PM

Tačiau yra tokių, kuriems savo vaikus paguldyti į lovą prilygsta tikram iššūkiui. Jų kančios tuojau baigsis, kadangi mokslininkų atlikti tyrimai atskleidė, kokio amžiaus vaiko derėtų nebeguldyti pogulio.

Pasirodo, kad pietų miegas vaikams, kurie yra vyresni nei dvejų metų, gali turėti neigiamos įtakos jų nakties miego kokybei. Tai neigiamai veikia vaiko elgesį, fizinę sveikatą ir vis dar besivystančius pažinimo gebėjimus.

Kada yra tinkamas laikas nebeversti vaikų miegoti pietų?

Pasak mokslininkų, liepti vaikams eiti pogulio reikėtų nustoti tada, kai jie sulaukia dvejų. Teigiama, jog 3-5 metų amžiaus vaikai naktį turėtų miegoti 10-13 valandų.

Ar vaikų sveikatai turi įtakos tai, kada jie atsigula į lovas?

Sulaukę dvejų metų amžiaus vaikai labiausiai pailsi nakties miego metu. Tyrimų išvadose teigiama, jog pietų miegas suprastina nakties miego kokybę, o tai turi įtakos mažųjų vystymuisi, gali sukelti emocines problemas ir netgi prisidėti prie nutukimo.

Skirtumas tarp nakties ir dienos miego

Queenslando technologijų universiteto mokslininkų komanda nagrinėjo pietų miego rutinas vaikų priežiūros centruose ir tai, ar miegas dienos metu jiems iš tiesų reikalingas.

Profesorė Karen Thorpe teigia, jog vaikai, vyresni nei dvejų metų amžiaus, patys sugeba reguliuoti savo miegą, todėl per prievartą guldant juos miegoti dienos metu, tai gali neigiamai paveikti patį svarbiausią – nakties miegą ir jo kokybę.

„Tėvai turi suvokti, jog dienos ir nakties miegas yra skirtingi. Kai vaikams biologiškai nebereikia daugiau miego dienos metu, versdami juos eiti pogulio jūs sutrikdote jų natūralius organizmo laikrodžius“, – teigė ji.

Parengė Edita Maračinskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.