Operos solistų porai vaikas po 13 metų pertraukos – kaip širdies muzika

Prieš pat Velykas Kristinos Zmailaitės (44 m.) ir Edmundo Seiliaus (42 m.) antrai dukrai Elžbietai suėjo trys mėnesiai, tačiau per tiek nedaug laiko operos solistai pajuto, kokia didelė laimė aplankė jų namus. Elžbietos gimimas pradžiugino ir poros pirmagimę Barborą (13 m.), kuri ilgai svajojo turėti seserį.

T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Ant Barboros rankų sesuo Elžbieta greitai nurimsta ir puikiai jaučiasi.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ant Barboros rankų sesuo Elžbieta greitai nurimsta ir puikiai jaučiasi.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kristinos ir Edmundo duetas yra neišskiriamas nei gyvenime, nei scenoje.
Kristinos ir Edmundo duetas yra neišskiriamas nei gyvenime, nei scenoje.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Apr 7, 2018, 2:57 PM

Nors tarp atžalų nemažas amžiaus skirtumas, tėvai pagaliau atsikvėpė padovanoję vyresnėlei sesutę. Juk dabar Barbora nebesijus vieniša, kad ir kokios negandos ateityje užkluptų šeimą.

Kėlimasis naktimis prie naujagimės sutuoktinių neišvargino, mat džiaugsmas pranoksta nemigos naktų keliamus nepatogumus.

„Dirbame kaip komanda – mažyle rūpinasi tėtis, sesė, močiutė. Visi esame laimingi, kad dar kartą pasiryžome tėvystės išbandymams ir kad į mūsų šeimą atėjo šis mažas angelas“, – neslėpdama šypsenos pasakojo K.Zmailaitė.

Barbora neprašoma gali sesutei pakeisti sauskelnes, ją panešioti.

„Ji – labai aktyvi pagalbininkė“, – pažymėjo E.Seilius, neretai vyresnėlę vakare paraginantis eiti anksčiau miegoti, o ne rūpintis sesute, nes kitądien laukia pamokos.

Tėvai nesitikėjo, kad Barbora taip entuziastingai imsis sesers priežiūros.

„Vyresnėlė labai laukė gimstant kūdikio, nors iš pradžių ta žinia jai buvo netikėta“, – pasakojo Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistas ir M.K.Čiurlionio menų mokyklos pedagogas E.Seilius.

Vėliau tas laukimas Barborai kiek prailgo, nes norėjosi kuo greičiau susipažinti su seserimi. Bet dabar tik grįžusi iš mokyklos vyresnėlė skuba paimti sesutę ant rankų, ją išbučiuoja.

Iš vyresnėlės mažylė paveldėjo nemažai žaislų ir drabužėlių. Pirmagimė nuo pat gimimo buvo apdovanota daugybe žaislų, nes ir seneliams ji buvo pirma anūkė.

„Ne viską išmetėme, ne viskas susidėvėjo, todėl žaislų palikimas labai didelis“, – užsiminė lyrinis tenoras E.Seilius.

Lovytėje, kurioje miega Elžbieta, jau užaugo keturi vaikai. Joje vartėsi Barbora, vieno šeimos bičiulio operos solisto dvi dukros, Kristinos brolio sūnus. Edmundas šią lovytę restauravo – nušlifavo, perdažė baltai, nulakavo.

Todėl Kristina neabejojo, kad kaip naujoje atrodančioje lovytėje galėtų dar keli vaikai užaugti: „Kai užaugs Elžbieta, paskelbsime konkursą šiam baldui įsigyti.“

Kadangi abi dukros gimusios žiemą, Elžbietai atiteko kūdikio kombinezonas, kurį kadaise vilkėjo sesuo, nes atitiko jų dydžiai. Mažylė taip pat vilki sesers šliaužtinukus, kurių liko vos keli.

Barborai irgi malonu, kad sesutė dėvi jos drabužėlius. Paauglei sunku patikėti, kad ji kadaise buvo tokia maža. Ji ima savo rūbelius ir Elžbietą rengia kaip lėlę.

K.Zmailaitė netruko pastebėti, kad seseris sieja labai glaudus ryšys, nes Elžbieta kaipmat nustoja verkti ant Barboros rankų.

„Matyt, ji tiek tos meilės atiduoda, kad mažylė labai greitai nusiramina“, – patikino mama.

Apie gimsiantį naują šeimos narį Kristina dukrai pasakė penktą nėštumo mėnesį, tuomet tėvai su vienturte dažnai kalbėdavosi, kaip pasikeis kasdienybė sulaukus naujagimio.

„Šoko didelio jai nebuvo“, – tai, kad Barbora buvo pasiruošusi naujo šeimos nario atėjimui į šį pasaulį, patikino E.Seilius.

Tačiau K.Zmailaitė pažymėjo, kad pranešusi naujieną pajuto vienturtės nerimą – ji buvo prisižiūrėjusi animacinių filmų apie Pelenių istorijas, todėl įsivaizdavo, kad jai tėvai jau neskirs tiek daug dėmesio, nes visą jį pasiims naujagimis.

Šiuo metu Barbora nejaučia, jog kas nors pasikeitė, nes ir ji nestokoja meilės. „Vyresnioji mato, kad šeimoje padaugėjo ramybės ir malonaus rūpesčio“, – tvirtino K.Zmailaitė.

Operos solistų pirmagimė turi gabumų menui – muzikos mokyklą lankanti Barbora griežia smuiku, o prieš tai šešerius metus šoko sportinius šokius. Ar visapusiškai lavinama atžala ateityje pasirinks didžiąją sceną, kol kas anksti spręsti.

Tačiau tėvai norėtų, kad dukros nenutoltų nuo muzikos. Juk vaikai, matydami, ką veikia jų tėvai, greičiausiai linkę rinktis tą patį kelią.

Kodėl pora anksčiau neplanavo susilaukti antro vaiko, kad tarp atžalų būtų mažesnis amžiaus skirtumas? Priežastis suprantama – siekdami karjeros sutuoktiniai nemažai mokėsi ir dirbo užsienyje.

„Iš pradžių daug trankėmės po pasaulį, labai tos karjeros reikėjo. Paskui gyvenimas nusistovi ir tu supranti, kad tikrosios vertybės yra ne kur nors labai toli, bet šalia. Tai – artimi žmonės.

Paskui pagalvojome, kad antras vaikas gerai būtų ne tik mums. Svarbu, kad Barbora turėtų sesę ar brolį ir kada nors nebūtų vieniša laukdama Kalėdų tuo momentu, kai jau mūsų nebebus, kad ji turėtų su kuo pasidalyti visu džiaugsmu ir skausmu“, – prisipažino K.Zmailaitė.

Tiek Kristina, tiek Edmundas turi tik mamas, tad jiems pažįstamas netekties skausmas, kai netenkama tėvo. Bet Kristina turi brolį, o Edmundas – seserį, jie turi su kuo pasidalyti sunkiais išgyvenimais.

„Kaip gerai, kad aš turiu brolį, o vyras – seserį, sunkiomis akimirkomis nesi vienas. Kai džiaugsmas aplanko, tai visiems gerai, nes ir taip yra daug žmonių aplinkui.

O sunkiais momentais iš tikrųjų didžiausios pagalbos sulaukiama iš pačių artimiausių“, – įsitikinusi operos solistė.

Sutuoktiniams nereikia ieškoti auklių kūdikio priežiūrai, mat porą mėnesių jiems padėjo Kristinos mama. Nuo pat pradžių visi artimieji tiesė rankas į naujagimę.

Edmundas po darbo namo lekia kuo greičiau, kad grįžtų, kaip jis pats vadina, į ramybės oazę.

Vyrui nereikia prisiimti jokių įsipareigojimų žmonai, nes jam malonu grįžti į namus ir pabūti su vaikais. Operos solistas pastebėjo, kad gimus Elžbietai jis ir su Kristina daugiau laiko praleidžia.

Šį laikotarpį vyras pavadino skirtu ateities planams kurti – jie ketina parengti įvairių muzikinių programų. E.Seilius neabejojo, kad naujametiniame koncerte, kai mažylei sukaks vieni metai, dainuos su žmona.

„Elžbieta – labai geras vaikas. Kol ji dar buvo pilvelyje, susitarėme, kad leis man dirbti. Kol laukiausi, su Edmundu apskraidėme kone pusę pasaulio – turėjome koncertų nuo Briuselio iki Baikalo ežero. Nėštumas man netrukdė keliauti, dirbti“, – pasakojo K.Zmailaitė.

Bet kai pora susilaukė pirmagimės, motinai reikėjo prisiimti didesnę auginimo naštą. Tuo metu Edmundas privalėjo mokytis, todėl toks buvo jųdviejų susitarimas – jis studijuoja Jungtinėse Amerikos Valstijose – Dalase, Bostone, o žmona su kūdikiu lieka namuose.

„Aišku, jeigu jis būtų buvęs Lietuvoje, būtų daugiau prisidėjęs, nes Edmundas – toks vyras, kurio nereikia prašyti atsikelti naktį ir keisti kūdikiui sauskelnių.

Dėl to tarp vaikų yra nemažas amžiaus skirtumas, nes bijojau auginimo sunkumų. Bet gimus antrai dukrai jau gailiuosi, kad anksčiau jos nesusilaukėme“, – kvatodama motinystės patirtimi dalijosi atlikėja.

Ne veltui sakoma, kad vaikai į šeimą ateina tada, kada jiems geriausia ateiti.

„Vėlyvą amžių motinystei ir riziką mums prikišdavo kiti, o mes nieko neklausėme ir nekreipėme dėmesio. Tai – mūsų reikalas, kaip mes norime, taip ir gyvename“, – sakė operos solistė.

Juk kartais labai jaunoms mamoms nutinka įvairių tragedijų pagimdžius vaikus. Todėl kiekvienas atvejis – labai indvidualus.

„Gali būti, kad rizika didesnė brandesnėms mamoms, bet dabar medicina tiek pažengusi, tu gali puikiai jaustis, jeigu gydytoja sako, jog viskas gerai. Nėra ko panikuoti.

Amžius nėra lemiamas veiksnys motinystei, daug kas priklauso nuo genetikos, aplinkos poveikio. Todėl visiškai ramiai jaučiausi laukdamasi kūdikio“, – patikino neseniai 44-ąjį gimtadienį atšventusi K.Zmailaitė.

Žmona negailėjo gražių žodžių ir Edmundui: „Jis yra iš tų žmonių, kuris padeda ne tik morališkai bei finansiškai, bet ir darbais. Gimus kūdikiui Edmundui taip pat rūpi atsikelti naktį, jį pamaitinti.“

Abiem dukroms suteikti karalienių – Barboros ir Elžbietos vardai. „Aš labai mėgstu tvirtus vardus, nes vardą, skirtingai nei pavardę, galima parinkti.

Nors rinkome vardą vaikui, galvojome apie brandų žmogų, kuris atstovautų garbingai profesijai“, – patikino K.Zmailaitė.

Sutuoktinis pritarė žmonai dėl vaikų vardų: „Malonybiniai vardai patys atsiranda, o namuose dukrų nuolat nevadiname Elžbieta ar Barbora. Į jas kreipiamės: Elzyte, Barboryte, Barbyte. Bet joms pačioms, manau, bus smagu dėl savo prasmingų, skambių, gražių vardų, kai užaugs.“

Žinoma operos solistė antrai atžalai dainuodama lopšines jau pasvajoja ir apie darbus.

„Jeigu ilgai negrįžčiau į sceną, nukentėtų karjera, nes aš nesu prisirišusi nė prie vieno teatro.

Bet su Edmundu esame parengę koncertinių programų, todėl didžiausias krūvis tekdavo koncertams“, – pasakojo motinyste šiuo metu besidžiaugianti K.Zmailaitė.

Sutuoktiniai – ketvirto muzikos festivalio „Šv.Jurgio meno sezonas“ Marijampolėje, E.Seiliaus gimtinėje, rengėjai.

Birželio pabaigoje klasikinės muzikos mėgėjai išgirs specialiai šiam festivaliui kompozitorės Zitos Bružaitės rašomą kūrinį, kuriame pagrindinius vaidmenis atliks K.Zmailaitė ir E.Seilius.

„Teatrams turbūt nepatinka, kad esame įsikabinę vienas į kitą – jie norėtų išskirti ir paaiškinti, kaip elgtis. Bet mes vis dėlto esame duetas ir darome tai, ką jaučiame ir kas mums pavyksta geriausiai. Ir visiškai nesidraskome dėl nereikšmingų dalykų“, – sakė paauginusi antrą atžalą vėl dainuoti duetu su E.Seiliumi ketinanti operos dainininkė, sopranas K.Zmailaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.