Paprastas žaidimas, padedantis tėvams sustiprinti ryšį su vaiku

Jeigu paklaustume tėvelių, ką jie galėtų padaryti dėl savo vaiko, kad šis būtų laimingas ar laimingesnis, tikriausiai dauguma atsakytų, jog padarytų viską. Ir vienas iš svarbiausių dalykų vaikui yra saugumas. Tačiau saugumą jam suteikia ne daiktai ir dovanos, o dėmesys, laikas praleistas kartu, gera atmosfera šeimoje.

 Vienas iš svarbiausių dalykų vaikui yra saugumas. <br> 123rf nuotr.
 Vienas iš svarbiausių dalykų vaikui yra saugumas. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 30, 2018, 10:22 AM

Nustatykime laiką, skirtą vien tik vaikui

Tačiau kaip rasti laiko kokybiškam dėmesiui kai mūsų gyvenimo tempas yra toks greitas? Žaidimo šeimai „VauTau“ kūrėjas Vytautas Jančiauskas, būdamas atsakingas už mergaitę, taip pat susidūrė su šia problema. Vytautas dalinasi: „Vienas dalykas, kuris padeda įvesti saugumą į vaiko ir tėčio santykius yra nuspręsti, kad pavyzdžiui sekmadienį, nuo 11.00 iki 13.00 valandos, kad ir kas benutiktų, yra vaiko ir tėčio laikas. Kadangi vaiko pasąmonė saugumą supranta ne pinigais, ne dovanomis, pramogomis, o periodiškai pasikartojančiais ritualais, kurie dažnai nebūna sudėtingi.“ Tie ritualai ir kasdieniai įpročiai yra tokie, kaip palinkėjimas „labos nakties“ ar kiekvieną dieną klausimas „Kaip tau sekėsi mokykloje?“.

Atsiverti padeda žaidimai

Tačiau, ką daryti kai vaikas būna užsisklendęs, nelinkęs pasakoti? Kaip elgtis tokioje situacijoje V. Jančiauskas išgirdo iš savo bičiulio: „Kai vaikas po pamokų įsėsdavo į automobilį ir aš jo klausdavau: „Kaip tavo diena?“, jis įprastai atsakydavo: „Normaliai“ ar „Nieko ypatingo“. Taigi, man reikėjo surasti būdą kaip užmegzti su juo kontaktą. Ir vienoje knygoje aš perskaičiau kaip žaidimo forma priversti vaiką atsiverti. Ir nuo šiol mes žaidžiame tokį žaidimą: kai vaikas įlipa į automobilį ir aš klausiu: „Kas nutiko šiandieną mokykloje?“, jis jau turi būti sugalvojęs tris variantus, kuriuos pateiks. Iš jų bus du – tiesa, o venas – melas. Vaikas labai mielai žaidžia šį žaidimą ir aš sužinau daug daugiau, ką jis nuveikė mokykloje, negu klausdamas įprastai“. Taigi, priduria santykių konsultantas V. Jančiauskas: „Žaidimo forma galima suteikti vaikui, ko labiausiai trūksta: kokybišką bendravimą, dėmesį, dėkingumą, pabuvimą kartu, kvailliojimą, ko dažnai suaugę neleidžia sau daryti. Tėvai taip pat iš vaikų kažko reikalauja, nori išugdyti tam tikras savybes. O žaidimas yra vienas iš geriausių metodų tą padaryti.“ Naudokime įvairias žaidimo formas bendraudami su savo vaikais. Ir siūlome vieną žaidimą, kuris galėtų tapti smagiu šeimos įpročiu.

Žaidimas šeimai

Žaidime tegul dalyvauja vienas šeimos vaikas ir vienas tėvas. Susėskite kartu prie stalo ir paprašykite, kad vaikas pasakytų 4-8 dalykus, ką jisai norėtų, kad tėtis ar mama jam padarytų. Iš šių visų dalykų, išsirinkite 4-is ir užrašykite juos kairėje popieriaus lapo pusėje. Tada, tegul vaikas paprašo, kad jūs pasakytumėte 4-8 dalykus, ką norėtumėte, kad jums padarytų vaikas. Iš visų variantų, išsirinkę 4-ias užduotis, surašykite jas dešinėje lapo pusėje. Stenkitės, kad užduotys būtų kuo įdomesnės, neapsiribotų kasdieniniais veiksmais, ką ir taip jūs darote šeimoje. Pavyzdžiui, tai galėtų būti: išrinkti naują deserto receptą ir padėti mamai ar tėčiui jį pagaminti, išmėginti naują aktyvią veiklą – važinėjimą riedučiais, čiuožimą, svarbu, kad darytumėte tai kartu. Ir kai ateis sekmadienio 11.00 valanda (ar kitas laikas, skirtas tik tėvams ir vaikui), vieną dieną darykite tai, ką nori jūsų vaikas, o kitą – tai, ką norite jūs, paeiliui iš tų užduočių, kurias užsirašėte ant lapo. Žaidimas tęsiasi 2 mėnesius. O jūs, kartu su savo vaiku, atliekate 8-ias užduotis. Galbūt, šis žaidimas jums taip patiks, kad norėsite jį pakartoti.

O jeigu trūksta įkvėpimo, ar norite daugiau idėjų žaidimui, galite pasinaudoti jau sukurtu V. Jančiausko „VauTau“ žaidimu šeimai, kuris buvo sugalvotas, konsultuojantis su vaikų psichologais ir atrenkant bazines formas, kuriomis gali būti parodomas dėmesys vaikui, pagal jo amžių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.