Kaunietė lieja nuoskaudą: vyro šeimos poelgis Motinos dieną pavertė košmaru

Dviejų vaikų motina Ieva Porutytė-Jonauskienė (28 m.) per mamos dieną savo dvimečio sūnaus neišvydo. Atžala gyvena pas tėvą, su kuriuo jos santykiai subyrėjo. Šiuo metu nė metukų neturinčią dukrą, kurios susilaukė nuo kito vyro, auginanti kaunietė pasakojo, kad nors teismas įpareigojo sūnaus tėvą leisti jai pasimatyti su vaiku, vyras nutarties nevykdo ir elgiasi kaip išmanantis, o tokiems akibrokštams kelio niekas neužkerta.

 Moteris jautėsi tragiškai.<br> 123rf nuotr.
 Moteris jautėsi tragiškai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2018, 9:37 PM

„Jau nebeįsivaizduoju, ką toliau daryti ir kur kreiptis“, – sakė moteris, pažėrusi priekaištus vaiko teisių apsaugos specialistams, esą šie ginantys tik vaiko tėvo interesus.

Tačiau vaikelio tėvo šeimos nariai neigė, kad neleidžia matytis su sūnumi – esą motina pati yra itin konfliktiška, visą šeimą gramzdina į nesibaigiantį teismų liūną, o vaikas jos bijo.

Žinia, tėvų rietenų apsuptyje labiausiai draskoma sūnaus širdis.

Netikėtai pastojo

Prieš kelis metus užsimezgusi draugystė su Tadu Petrovskiu, tuomet dar tik būsimu vaikelio tėvu, I.Porutytei-Jonauskienei apkarto. Tačiau nors santykiai iširo, moteris jau buvo pastojusi.

„Vyras nuolat išeidavo iš mamų, gerdavo. Mes planavome susituokti. Bet nutiko skaudi istorija – prieš vestuves jis mane sumušė ir paliko“, – kalbėjo ji.

Kaunietė pasakojo, kad gimus vaikui buvo nuspręsta, jog jis gyvens su tėvu, mat tuo metu galimybės auginti sūnų I.Porutytė-Jonauskienė neturėjo.

Bet teismui nustačius bendravimo tvarką, pagal kurią sūnų ji turėdavo lankyti tėvo namuose, netrukus tarp tėvų prasidėjo tikros peštynės, pasibaigusios smurtu.

Guodėsi negalinti matytis su sūnumi

Šiuo metu moteris augina vos kelių mėnesių mergytę, bet nori palaikyti santykius ir su dvejų metukų sūnumi. Tačiau pašnekovė sielojosi, kad jį išvysti pasiseka retai.

Iš pradžių motina vaiką lankė vyro namuose, tačiau, anot jos, čia ji patyrė tikrą smurto proveržį, po kurio lankytis pas buvusį vyrą bijo. Moteris kalbėjo, kad vos įžengus per durų slenkstį šiuose namuose nuolat kildavo konfliktai.

Tadas neva jai priekaištaudavo, kad ši ne taip rengia sūnų. Kartą tai baigėsi kumščiais – jos teigimu, vaiko tėvas jai smogė.

„Jis buvo mane sumušęs. Kreipiausi į teismą tuo pagrindu, nes bijau ten lankytis. Policija nustatė, kad konfliktas įvyko dėl mūsų abiejų kaltės. Tąkart, kai įvyko incidentas, jis man priekaištavo, kad ne taip sūnų aprengiau. Ėmė mane įžeidinėti. Ir tada smogė man į kairę ranką. Kreipiausi į teismą, kad pakeistų bendravimo tvarką“, – sakė ji.

Byla dėl smurto buvo nutraukta, nes nepakako įrodymų.

Šių metų balandžio mėnesį Kauno apylinkės teismas priėmė nutartį, pagal kurią mama gali su vaiku pasimatyti jo lankomame darželyje.

„Jie vaiką iš ten išsiveda, kai laikas man su juo pasimatyti. Aš su juo bendrauti negaliu. Ir taip jau ne pirmą kartą. Jie daro ką nori“, – teigė ji.

Tačiau portalui lrytas.lt T.Petrovskio mama, vaiko močiutė Aurika Petrovskienė kalbėjo, kad Ieva į susitikimus vėluoja, tad ši neprivalo laukti, kada vaiko motina atvyks, ir kartą vaiką išsivedė.

„Taip jie man kerštauja, kad kreipiausi dėl smurto. Buvęs vyras man nuolat grasindavo, kad jei neatsiimsiu pareiškimo, su vaiku man matytis neleis. Po to prasidėjo tokie grasinimai, kad visiškai atims man motinystės teises“, – sakė I.Porutytė-Jonauskienė.

Pažėrė priekaištus specialistams

Moteris kalbėjo, kad apie situaciją pranešusi Kauno Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistams sulaukė atsakymo, jog su tėvu bus pasikalbėta.

Kauno vaiko teisių apsaugos skyriaus atstovė Dovilė Aukštuolienė portalui lrytas.lt komentavo, kad teismo nutarties vykdymas yra privalomas.

„Atsakovas (vaiko tėvas, – aut. past.) apie būtinybę laikytis teismo nutarties informuotas raštu“, – tikino ji.

Specialistė pabrėžė, kad situacija aptarta su visais šeimos nariais.

I.Porutytė-Jonauskienė Kauno vaiko teisių apsaugos specialistams pažėrė priekaištus, esą šie gina tik vaiko tėvo interesus.

„Buvau pateikusi dokumentus, rodančius, kad esu nukentėjusi nuo jo. Bet jie visiškai į tai neatsižvelgė. Jaučiasi, kad jie labiau palaiko vyro pusę“, – sakė ji.

Motina teigė mačiusi, kaip balandį vykusio teismo posėdžio metu tėvas kažką šnibždėjosi su viena iš vaiko teisių apsaugos specialisčių, nors kalbėti posėdžio metu be leidimo net negalima.

„Vaiko teisių apsaugos specialistai visais atvejais gina ne kurio nors iš tėvų, bet vaiko interesus. Tačiau neretai vaiko tėvams atrodo, kad palaikoma viena pusė. Patikiname, kad skyriaus specialistai yra visiškai nešališki visose ginčų situacijose, o tėvelių pareiškimai dažniausiai yra iššaukti nusivylimo dėl neišsipildžiusių lūkesčių“, – komentavo D.Aukštuolienė.

Per Motinos dieną sūnaus neišvydo

Šiais metais per Motinos dieną I.Porutytė-Jonauskienė guodėsi taip ir neišvydusi savo sūnaus, nors susitikimo itin laukė.

Ji kalbėjo, jog su vaiko tėvu susikalbėti neįmanoma – šis su ja bendrauti kategoriškai vengia, į telefono skambučius neatsako, tad ji, jei pasiseka, kartais pasikalba su A.Petrovskiene. Taip nutiko ir per Motinos dieną.

„Kai paskambinau, pasakė, kad savaitgalį jų nebus. Paklausiau, kodėl. Atsakė, jog jie išvažiuoja pramogauti ir neprivalo būti pririšti. Pasirodo, kad jiems pramogos svarbiau nei tai, kad galėčiau pasimatyti su sūnumi“, – sakė I.Porutytė-Jonauskienė.

Pagal teismo nutartį, susitikimas turėjo įvykti mamos namuose. Vaiką turėjo atvežti jo senelis, tačiau to padaryta nebuvo.

„Pasijaučiau labai blogai. Tai buvo siaubinga, tragiška. Juk pagal teismo sutartį buvo nustatyta, kad galėsiu per mamos dieną jį pamatyti. Tada labai džiaugiausi, buvau kone devintam danguj. O atėjo ta diena ir buvo tragiška jausena, kai jo pamatyti negalėjau“, – ištarė vaiko mama.

Pateikė savo versiją

Portalo lrytas.lt kalbinta vaiko močiutė A.Petrovskienė paneigė, kad šeima neleidžia I.Porutytei-Jonauskienei matytis su sūnumi.

„Ji labai konfliktiška asmenybė“, – sakė moteris.

Kalbėdama apie incidentą vaikų darželyje, kai į jį nuvykusi Ieva neberado sūnaus, A.Petrovskienė pabrėžė, kad ji pati atvyko jau gerokai vėliau, nei turėjo prasidėti susitikimas, tačiau Ievos tuo metu dar nebuvo.

„Dėl to ir pasiėmiau vaiką“, – kalbėjo ji.

Ji teigė, kad atvykdama į namus Ieva nuolat keldavo konfliktus, todėl vaikas jos bijo.

„Auklytė sakė, kad kartą, kai mama atlėkė į darželį, vaikas pasislėpė už auklytės ir prie mamos nėjo“, – pasakojo A.Petrovskienė.

Vaiko močiutė teigė, kad motina nebijo eiti į jų namus. Vos įėjusi į butą, esą ji ėmė kalbinti Tadą ir klausinėti, kaip šiam sekasi.

„Jis bijo su ja būti, nes tuoj ims ir kažkuo bus apkaltintas. Rugsėjo mėnesį vaikui bus jau trys metai, o mes iš teismų neišeinam. Bet jokie jos kaltinimai nepasitvirtina. Nesinori su ja kalbėti“, – pyktį liejo A.Petrovskienė.

Pateko į vaikų namus

Su žurnalistu susisiekęs ir vaiko krikštatėviu pristatęs Darius Bžeckis pasakojo, kad gimus sūnui, tarp Tado ir Ievos kilęs konfliktas kaip reikiant išvargino visą šeimą.

„Per ją sūnus net tris mėnesiu praleido vaikų namuose“ , – apie Ievą sakė jis.

D.Bžeckis tikino neva tąkart, kai buvo sprendžiama, kur sūnus gyvens, I.Porutytė-Jonauskienė ėmė prieštarauti tam, jog vaikas augtų su tėvu.

„Ieva ir Tadas skyrėsi, nors ir neturėjo jokių įsipareigojimų, bet dėl vaiko kilo tikras sąmyšis, nes sūnus negalėjo augti su mama. Vaikas į vaikų namus pateko vien dėl to, kad motina nesutiko su tuo, jog jis augtų pas tėvą. O tokiais atvejais, kai vyksta ginčai, vaikai atsiduria vaikų namuose“, – kalbėjo jis.

Vaiko krikštatėvis piktinosi, kad teismo sprendimą iš dalies vykdyti įpareigotas ir vaiko senelis – Tado tėvas. Jis, pagal teismo nutartį, kartais turi dalyvauti susitikimuose, nuvežti ir parvežti vaiką.

Advokatė pakomentavo situaciją

I.Porutytės-Jonauskienės advokatė Janina Argustaitė portalui lrytas.lt komentavo teismo posėdžio metu išreiškusi nuomonę, jog motina su vaiku turėtų pasimatyti be senelio.

„Taip suvaržomos jos teisės“, – sakė ji.

Tačiau, advokatės teigimu, pati I.Porutytė-Jonauskienė tam neprieštaravo.

„Kai susitikimuose dalyvaudavo senelis, nebūdavo jokių incidentų. Jis labai ramus žmogus“, – sakė J.Argustaitė.

Ji tikino, kad vaiko tėvo šeimos versija, neva motina sūnui kelia stresą, tėra gynybinė reakcija.

„Manau, kad vaikas yra nuteikiamas“, – svarstė advokatė.

J.Argustaitė teigė, kad jos ginamoji kaskart, susitikusi su vaiko tėvo šeimos nariais, sulaukia įvairių priekaištų, patyčių.

„Vaikas per mažas suvokti, kas vyksta, bet emocijas jaučia. O prieš ją toje aplinkoje jaučiamas pyktis. Tad akivaizdu, kad vaikas taip ir nuteikiamas“, – tikino J.Argustaitė.

„2016 metų rudenį buvo patvirtinta bendravimo tvarka, pagal kurią vaikas gyvena pas tėvą, mamos jis turėjo būti lankomas tuose namuose. Apie 7 mėnesius tokia bendravimo tvarka turėjo būti vykdoma. Ieva pasakojo, kad tąkart, kai tvarka buvo tvirtinama, ji buvo be advokato. Tokios tvarkos ji išsigando. Bet jai buvo grasinama, kad kitu atveju ji visiškai neteks motinystės teisių. Tad ji sutiko“, – sakė advokatė.

J.Argustaitė kalbėjo, kad esant tokiai dramatiškai gyvenimo situacijai, labiausiai kenčia vaikas, kuriam daroma žala, kai jis negali pasimatyti su mama, yra prieš ją nuteikiamas.

„Aš esu pasibaisėjusi tokia situacija“, – sakė advokatė.

Su vaiko tėvu T.Petrovskiu susisiekti nepavyko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.