Kas dešimto Lietuvos vaiko šeimai mokyklos išvyka yra neįperkama

Prasidėjus vasarai, daugelis Lietuvos mokyklų organizuoja mokinių išvykas tiek šalies viduje, tiek už jos ribų. Tačiau 2017 m. „Gelbėkit vaikus“ užsakymu „Spinter“ tyrimų bendrovės atlikta apklausa atskleidė, kad net 9,7 % Lietuvos vaikų atsisako mokyklos išvykų dėl jų šeimų ribotų finansinių galimybių. Maždaug tiek pat vaikų (10,1 %) dėl tų pačių priežasčių nedalyvauja ir vidiniuose mokyklų renginiuose.

 Beveik 13 % Lietuvos vaikų yra prisipažinę, kad buvo patyrę patyčias dėl sunkios šeimos finansinės padėties.<br> 123rf nuotr.
 Beveik 13 % Lietuvos vaikų yra prisipažinę, kad buvo patyrę patyčias dėl sunkios šeimos finansinės padėties.<br> 123rf nuotr.
 Juodupės dienos centro vaikai Vilniuje.
 Juodupės dienos centro vaikai Vilniuje.
 Rasa Dičpetrienė, „Gelbėkit vaikus“ vadovė.
 Rasa Dičpetrienė, „Gelbėkit vaikus“ vadovė.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-06-11 10:22, atnaujinta 2018-06-11 10:24

„Dauguma žmonių, ypatingai gyvenančių didmiesčiuose, retai susimąsto, kad nemažai šeimų dėl finansinės ar kitokios priežasties negali sau leisti ne tik išsiųsti vaiko į vasaros stovyklą, bet ir sumokėti už apsilankymą su klase kino teatre, baseine, čiuožykloje ar kitame renginyje. Jau nekalbant apie didesnes išvykas į kitus miestus ar pajūrį“, – teigia Rasa Dičpetrienė, organizacijos „Gelbėkit vaikus“ vadovė.

Negana to, vaikai, kurie neturi tokių pat galimybių dalyvauti klasės veikloje kaip ir jų klasiokai, jaučia papildomą stresą ir socialinę atskirtį. Beveik 13 % Lietuvos vaikų yra prisipažinę, kad buvo patyrę patyčias dėl sunkios šeimos finansinės padėties.

Pasak R. Dičpetrienės, atliktas tyrimas atspindi situaciją ne tik mokyklose, bet ir visuose Lietuvos dienos centruose, kuriuose lankosi beveik 10 tūkst. vaikų. Statistiškai, vieną dienos centrą lanko apie 25 mokyklinio amžiaus vaikai.

Atskirus „Gelbėkit vaikus“ globojamus dienos centrus lanko 15-50 vaikų, o jų amžius svyruoja nuo 4 iki 18 metų. Ateidami į dienos centrą mokyklinio amžiaus vaikai dažnai su savimi atsiveda ir savo jaunesnius brolius ar seseris.

Dienos centruose vaikai gali ne tik socializuotis, bet ir išmokti ko nors papildomai, neretai – atitrūkti nuo problemų šeimoje. Tačiau, skaičiuojama, kad norint, jog toks centras galėtų pasiūlyti šiek tiek daugiau nei nusidėvėjusias patalpas ir už menką atlygį dirbančius socialinius darbuotojus, reikia bent 30 tūkst. eurų per metus.

O tam, kad vidutinio dydžio centras suteiktų ir profesionalią psichologinę arba materialinę pagalbą vaikų tėvams, metinis biudžetas turėtų siekti net 50 tūkst. eurų. Deja, šiandien dažno dienos centro metinis biudžetas nesiekia ir 10 tūkst. eurų ribos.

„Šių lėšų pakanka būtiniausių vaikų poreikių patenkinimui ir dienos centro išgyvenimui, bet ne papildomam vaikų švietimui ar laisvalaikiui. O norint pasirūpinti šviesia vaikų iš socialiai pažeidžiamų šeimų ateitimi, jų negalima palikti likimo valiai.

Dėl to itin svarbu ne tik patiems prisidėti prie organizacijos „Gelbėkit vaikus“ inicijuojamų projektų, bet ir skatinti savo artimuosius, draugus ir net įmones palaikyti vaikų švietimą, o, kartu, ir jų asmenybių augimą“, – įsitikinęs vienas iš „Gelbėkit vaikus“ rėmėjų, verslininkas Deividas Jacka.

„Mes padedame 40 vaikų centrų, bet Lietuvoje jų beveik 400. Kiekviename centre yra vaikų, kurie niekada gyvai nematė jūros, nesilankė teatre ir muziejuje, nevaikščiojo Vilniaus ar Kauno senamiesčio gatvėmis. Nekalbant apie labai ribotas jų galimybes susipažinti su skirtingų profesijų atstovais tam, kad geriau suprastų, ką jie nori veikti užaugę.

Todėl esame be galo dėkingi visiems mūsų projektus remiantiems partneriams, kurių dėka šią vasarą daugiau Lietuvos vaikų gaus galimybę turiningai praleisti laiką“, – džiaugėsi „Gelbėkit vaikus“ vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.