Kuršėnų gyventojos neviltis: nori globoti anūkę, bet valstybė ją atima

Kuršėniškės Odetos Ivoškevičiūtės (40 m.) gyvenimas komplikuotas: ji serga onkologine liga, gyvena socialiniame būste, vyro neturi, o jos vienintelė dukra Saulė, pačios mamos teigimu, yra nuėjusi šunkeliais. Nepaisant to, moteris labai nori rūpintis savo keturmete anūke, kurią vaiko teisių gynėjai nusiteikę iš jos atimti.

 Šiuo metu mergaitė dar auga su mama ir močiute, bet kažin, ar tai tęsis ilgai.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Šiuo metu mergaitė dar auga su mama ir močiute, bet kažin, ar tai tęsis ilgai.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 30, 2018, 9:38 PM

Anūkės globa močiutei buvo priskirta tuojau po šios gimimo, nes buvo aišku, kad motinai Saulei vaiko niekas neatiduos. Saulė dukrytės susilaukė, būdama vos 14 m.

„Dukra manęs nuo paauglystės visai nesiklausė, bėgiojo iš pamokų. Man specialistai pasiūlė ją išsiųsti mokytis į Švėkšną, specialiojo ugdymo centrą. Sakė, kad ji ten bus tik mokykloje ir bendrabutyje, be to, ten bus apsauga, taigi tokiomis sąlygomis pagyvenęs vaikas pasitaisys. Bet Saulė ne pasitaisė, o pastojo“, – atsiminė Odeta.

Prieš gimdymą Saulė buvo parsiųsta namo, ir vos gimus vaikeliui Odeta susitvarkė anūkės globos dokumentus. Mergaite rūpinosi ir ją augino jos abi, ir mama, ir dukra. Mergaitės tėtis ja niekuomet nesidomėjo – jis irgi buvo nepilnametis, augęs vaikų globos namuose, o vėliau už apiplėšimą atsidūrė kalėjime.

Taigi močiutė Odeta ir dukra Saulė augino mergaitę, ir viskas, pasak močiutės, klostėsi neblogai iki 2017 m. rugpjūčio mėnesio. Tuo metu ji atsigulė į ligoninę, o mergaite, kuriai tuo metu buvo treji, liko rūpintis jos motina.

Į ligoninę ji gulėsi dėl lengvos depresijos. Pasak moters, ši diagnozė vaiko globoti nekliudė, „juk daug žmonių kartais jaučiasi taip, tarsi jiems būtų lengva depresija.“

Apie situaciją žinojo šeimą lankiusi socialinė darbuotoja.

Tačiau rugpjūčio 3 d. situacijos šeimoje tikrinti atvyko ne ta socialinė darbuotoja, kuri lankėsi visuomet, o kita – Šiaulių rajono savivaldybės vyr.specialistė Edita Pleškaitė su kolegomis. Ir jai taip nepatiko tai, ką pamatė, kad nedelsdama vaiką iš namų paėmė.

Pasak Odetos, Saulė kaip tik tuo metu buvo išėjusi į seniūniją tvarkyti dokumentų, o dukrą paliko su kaimynu, normaliu neblogai pažįstamu vyru, kuris tikrai galėjo trumpą laiką pabūti su trimete mergaite. Tai pamatę specialistai verkiantį vaiką paėmė, nė neleidę greitai grįžusiai mamai pasiaiškinti nei apraminti mergaitės.

Vaikų namuose geriau?

Kai apie viską sužinojo ligoninėje gulėjusi oficiali mergaitės globėja Odeta, jai buvo pasakyta, kad kažką daryti jau vėlu – mergaitė atsidūrė Kuršėnų globos namuose.

Tuos du mėnesius, kai anūkė buvo laikoma globos namuose, moteris atsiminė kaip košmarą: „Kasdien eidavau jos ten aplankyti, ir tai būdavo labai skaudu – man išeinant mergaitė verkdavo, tiesiog klykdavo, nenorėdavo nuo manęs atsiplėšti. Savaitgaliais ją mums leisdavo pasiimti namo, o kai vesdavome atgal, ji irgi labai išgyvendavo ir verkdavo. Ant mergaitės kojų pastebėdavome mėlynių – nežinau, kas tuose globos namuose jai nutikdavo.“

Globos namuose mergaitę lankydavo ne tik jos močiutė, bet ir mama, kuri vėliau nustojo tą daryti – tikriausiai dėl to, kad išsiskyrimas būdavo pernelyg sunkus.

Po tų dviejų mėnesių mergaitė buvo laikinai grąžinta į namus. Rugpjūčio pradžioje turi vykti teismo posėdis, kuriame bus sprendžiamas tolesnis jos likimas. Kiek Odeta žino, mergaitė bus priteista arba dukrai su jos dabartiniu vyru, arba atiduota į globos namus – apie tai, kad ją galėtų toliau globoti močiutė, kalba neina.

Odetos teigimu, dėl šios situacijos kalta gydytojų išduota pažyma, kurioje nurodyta, kad ji vaiku rūpintis negali dėl sveikatos būklės.

Ji jau aštuonerius metus serga onkologine liga, be to, ja susirgus ją apėmė liūdesys ir buvo diagnozuota lengva depresija. Ji pripažino, kad aktyvia mergaite rūpintis jai nelengva, tačiau juk ir daugelis mamų kartais pasiskundžia, kad nuo savo vaikų pavargsta, taigi jos atvejis – ne išimtis.

Darė spaudimą devyniolikmetei?

Keturiasdešimtmetė močiutė tvirtino: „Aš vaiku gerai rūpinausi iki tol, kol jį atėmė. Galėčiau juo rūpintis ir toliau. Gal žmonės iš Vaikų teisių liepė gydytojams parašyti, kad globoti vaiko negaliu? Seniau gydytojai sakė, kad man telikę gyventi 5 metus, aš jau išgyvenau 8, ir esu nusiteikusi gyventi toliau ir anūke rūpintis iki mirties“.

Ji vaiku rūpinasi ir dabar, nors oficialiai tą turėtų daryti jos dukra bei jos draugas, dabar jau ir vyras. Jie abu gyveno kartu su Odeta jos dviejų kambarių socialiniame būste, tačiau, pasak pašnekovės, susiradęs darbą Šiauliuose vyras nusprendė išsikraustyti ten, ir Saulė išlėkė pas jį. Be to, dukra pradėjo vartoti alkoholį.

„Socialiniai darbuotojai darė mano dukrai didelį spaudimą: sakė, kad jeigu nori atgauti vaiką, ji privalo susituokti su draugu, privalo susirasti būstą ir darbą, ir viską turi padaryti kuo greičiau. Ir Saulė susituokė, bet jie nuolat pykstasi. Manau, tas spaudimas ir skubinimas kuo greičiau susitvarkyti gyvenimą mano dukrai, kuriai tik devyniolika, kėlė pernelyg didelę įtampą, dėl ko ji ir pradėjo vėl elgtis netinkamai“, – ieškojo pateisinimų Odeta.

Pašnekovė prašė ir Saulės tėvo, su kuriuo yra seniai išsiskyrusi, kad jis paprotintų dukrą elgtis gražiai, tačiau tas teatsakė: „Ji jau suaugusi ir gali elgtis, kaip nori.“

Pati Odeta, jos tikinimu, niekuomet negėrė, gyveno tvarkingai ir tikrai gali rūpintis vaiku. Tiesa, pokalbio pabaigoje ji prasitarė, kad šiuo metu visos jos pajamos – 70 eurų per mėnesį, kuriuos gauna už negalią dėl onkologinės ligos. Vaiko pinigai, 30 eurų, keliauja dukros vyrui, ir kartais jis juos atiduoda. Kai ji vaiką globojo oficialiai, gaudavo 190 eurų.

Kaip dabar moteris su anūke išgyvena, jeigu tegauna 70 eurų? „Aš pati galiu badauti, bet vaiką tikrai pamaitinsiu“, – sakė moteris. Pripažino, kad turi daug susikaupusių skolų už būstą. Visą praėjusią vasarą dirbo, o dabar darbo ieškotis negali, nes vaikų darželyje atostogos.

Nepaisant visko, Odeta tvirtai kartojo, kad savo anūke pasirūpins: „Daugiau artimųjų ji neturi, tik mane ir Saulę, ir aš tikrai ja rūpinsiuos iki mirties. Mačiau, kaip vaikui globos namuose sunku, ir daugiau jokiu būdu jo ten neatiduosiu.“

Mama irgi nori auginti vaiką

Mergaitės mama Saulė sakė, kad šiuo metu ji oficialiai yra tas žmogus, kuris rūpinasi mergaite, bet bijo, kad tai netruks ilgai ir teismas jos vaiką atims.

Devyniolikmetė mama teigė: „Aš tikrai norėčiau dukrytę auginti pati, bet man Vaiko teisių atstovai sako, kad tam turiu susirasti butą ir darbą. Darbo susirasti man nepavyksta, nes esu baigusi mažai klasių. Buto išsinuomoti neišeina ir už mano vyro, nors jis ir dirba, pinigus, nes visur prašo užstato už 3-4 mėnesius į priekį, o mums tiek sukrapštyti neišeina. Dabar su vyru gyvename pas tėvą, žmonių čia ir taip daug.“

Kodėl Saulė tuomet negyvena su mama ir dukrele, kaip gyveno seniau? Ji prisipažino, kad su savo mama niekaip neranda bendros kalbos. Tačiau Saulė įsitikinusi, kad, nepaisant onkologinės ligos, jos motina rūpinasi mergaite tinkamai ir gali tai sėkmingai daryti toliau, jei valdžia nebūtų nusiteikusi vaiko paimti ir išvežti į globos namus.

Panašu, kad tarnyba vaiką atims

Šiaulių apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vyr. specialistė, vykdanti patarėjo funkcijas Šiaulių rajono savivaldybėje Edita Pleškaitė patvirtino, kad yra kreiptasi į teismą su ieškiniu dėl neterminuoto tėvų valdžios ribojimo vaiko motinai. Deja, močiutė dėl sveikatos problemų neatitinka globėjams keliamų reikalavimų.

Pasak specialistės, močiutė skundžia savo dukrą dėl vaiko nepriežiūros, nori, kad jai būtų priskirta anūkės globa, todėl buvo nutarta kreiptis į teismą su ieškiniu. Šiuo metu laukiama, kol įvyks teismas.

Tėvų valdžia gali būti laikinai ar neterminuotai apribota šiais pagrindais: 1) kai tėvai vengia atlikti savo pareigas auklėti vaikus; 2) piktnaudžiauja tėvų valdžia; 3) žiauriai elgiasi su vaikais; 4) daro žalingą įtaką vaikams savo amoraliu elgesiu; 5) nesirūpina vaikais. Nustačius bent vieną iš šių tėvų valdžios apribojimo pagrindų, taikytinas laikinas ar neterminuotas tėvų valdžios apribojimas.

Neterminuotas tėvų valdžios apribojimas gali būti taikomas tada, kai tėvai daro ypatingą žalą vaiko vystymuisi ar visiškai juo nesirūpina ir nėra duomenų, kad padėtis gali pasikeisti.

E.Pleškaitė teigė, kad teismas prašymus apriboti tėvų valdžią vertina įvairiai. Būna atvejų, kad apriboja tėvų valdžią laikinai, nors yra prašoma ją riboti neterminuotai. Būna, kad ir netenkina ieškinio reikalavimų, bet visiško jo netenkinimo atvejų būna nedaug.

Kol kas prašoma vaiką apgyvendinti Kuršėnų vaikų globos namuose, bet visuomet yra ieškoma galimybių vaiką perduoti globoti globėjų šeimai. Deja, šiuo metu Šiaulių rajone neturima paruoštų globėjų.

Gal dar galima kažką pakeisti?

Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos direktorė Nora Ribokienė teigė, kad panašiais atvejais pirmiausia reikėtų kreiptis į gydymo įstaigos, kuri išdavė žmogaus netenkinančią sveikatos pažymą, vadovą ir užprotestuoti priimtą sprendimą. Įstaiga turėtų priimtą sprendimą peržiūrėti. Kur kreiptis toliau, jeigu pakartotinis sprendimas netenkina, priklauso nuo konkrečios situacijos (gali būti, kad konkretus atvejis susijęs su teismo psichiatrais).

Teismui galima būtų pateikti prašymą, kad jis būtų atidėtas dėl to, kad bus peržiūrima globėjos sveikatos būklė. Gali būti, kad teismo procesas bus atidėtas.

Apskritai, pasak N.Ribokienės, panašiose situacijose kažkuri pusė visuomet lieka nepatenkinta, bet sprendimai tokioje jautrioje srityje priimami atsakingai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.