Kauno Vaiko teisių specialistų atimtas žindomas kūdikis grįžo pas mamą jau vaikščiodamas

Žiniasklaidoje netyla diskusijos apie atimtus du kauniečių vaikus. Spalio pradžioje Lrytas.lt aprašė ne taip plačiai nuskambėjusią, bet taip pat skaudžią istoriją apie Kaune iš mamos atimtą žindomą tuo metu 7 mėnesių mergaitę. Jai dabar 11 mėnesių ir ji pagaliau grįžo pas mamą.

Žindomas kūdikis mamai grąžintas tik po 4 mėnesių. <br> 123rf asociatyvi nuotr.
Žindomas kūdikis mamai grąžintas tik po 4 mėnesių. <br> 123rf asociatyvi nuotr.
 7 mėnesių žindomas kūdikis mamai grąžintas po 4 mėnesių.<br>LR archyvo asociatyvi nuotr.
 7 mėnesių žindomas kūdikis mamai grąžintas po 4 mėnesių.<br>LR archyvo asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 27, 2018, 12:11 PM

Tuomet mergaitės mama Inga (28 m., vardas pakeistas, redakcijai žinomas) guodėsi, kad Kauno vaiko teisių specialistai kūdikį atėmė be pagrindo ir nenori grąžinti, nors ji ir vykdo visus jų keliamus reikalavimus. Vaikas buvo atimtas birželio 18 d. dėl smurto artimoje aplinkoje – dieną prieš tai moteris konfliktavo su savo mama, apsistumdė ir Inga iškvietė policiją.

Beje, abiem moterims – mamai ir dukrai – diagnozuota pcihikos liga, šizofrenija. Vaiko tėtis sėdi kalėjime. Vaikui tiesioginė grėsmė moterų konflikto metu nekilo.

Inga pabrėžė, kad vaikas buvo paimtas iš jos sekančią dieną po konflikto, kai jos motina jau buvo išvykusi į globos įstaigą, taigi smurto grėsmės namuose nebuvo likę.

Vakare išėjusi su vaiku į lauką Inga pamatė kelis žmones, kurie paklausė jos vardo, pavardės, pasakė, kad atstovauja Vaiko teisių apsaugos tarnybai ir atėjo paimti mergaitės. Iš karto ją paėmė ir išsivežė. Mama buvo pasipiktinusi: „Jie net neužėjo į namus, nepažiūrėjo, kaip mes gyvename, nesidomėjo, kad mano mamos jau nėra su mumis, kad namie tikrai saugu, ir vaiką pasiėmė. Ir niekaip negrąžina, nors aš turiu pluoštą pažymų, rodančių, kad viskas su manimi gerai ir vaiką auginti galiu.“

Kūdikis paėmimo metu dar buvo žindomas, dėl to atplėšimas nuo mamos jam buvo ypač skaudus. Inga teigė: „Specialistams sakiau, kad vaikas prie manęs labai prisirišęs, „mamyčiukas“, ir dar žinda. Be to, sakiau, kad mano krūtys pilnos pieno, tačiau jie tik pasakė: „Tai užsirauk.“

Moteris tikino, kad norėdama atgauti vaiką, įvykdė visus Vaiko teisių specialistų reikalavimus: pristatė gydytojų pažymas apie savo sveikatos būklę, gavo finansinės paramos iš brolio ir įsigijo bei įsirengė būstą Alytuje, susirado darbą viename prekybos centre, bet specialistai vaiko grąžinimą vis tiek vilkino.

Inga sakė: „Jie vaiką atėmė iš manęs dėl smurto aplinkoje, o vėliau prikaišiojo mano psichikos būklę. Liepė man eiti į ekspertizę, aš nuėjau, gydytojas sakė, kad vaiku rūpintis galiu, bet Vaiko teisės vis rasdavo prie ko prikibti.“

Spalio pradžioje Alytaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus patarėjo pareigas laikinai einanti Agnė Malakauskaitė komentavo: „Kaune mažametė paimta šių metų birželį, po smurto artimoje aplinkoje atvejo, kai moters motina, vaiko močiutė, kreipėsi į Kauno miesto savivaldybės administracijos Socialinių paslaugų skyrių dėl to, kad ją sumušė duktė. Mergytei buvo nustatyta laikinoji globa budinčios globėjos šeimoje Alytaus rajone.

Liepos 12-ąją vyko posėdis, kurio metu buvo sudaromas pagalbos moters šeimai planas. Posėdyje jai išaiškinta, kad neužtenka paruošti tinkamas gyvenimo sąlygas dukrai, bendrauti su vaiko teisių apsaugos specialistais, lankyti dukrą. Pagrindinis dalykas – nuoseklus gydymasis, pradėto ikiteisminio proceso dėl galimo smurto baigimas ir psichiatrijos-psichologijos ekspertizės išvados.

Kauno miesto vaiko teisių apsaugos specialistai yra pasidalinę savo pastebėjimais, kad didelį nerimą kelia moters psichinis nestabilumas, motinos grubus elgesys su mergaite, moteriai kartais sudėtinga rūpintis dukra dėl savo nervingos psichologinės būklės. Metų pradžioje Kauno miesto poliklinikos rašte buvo nurodoma, kad motinos psichinė būklė ir socialinių įgūdžių stoka sudaro grėsmę naujagimio sveikatai.

Rugsėjo 24 d. Alytaus miesto Socialinių paslaugų centre vyko atvejo peržiūra, kurioje dalyvavo mergaitės motina. Socialinės darbuotojos, dirbančios su moters šeima, teigimu, moters gyvenimo sąlygos geros, ji vartoja vaistus, lanko dienos stacionarą, psichologo konsultacijas, įsidarbino. Psichologė akcentavo, kad psichologo konsultacijas moteriai būtina tęsti.

Posėdį buvo nutarta atidėti spalio 10-ai dienai, nes dar negautos psichiatrijos-psichologijos ekspertizės išvados. Gavus psichiatrijos-psichologijos ekspertizės išvadas, bus nuspręsta, ar grąžinti mažametę į šeimą.“

Pagaliau namie

Ir štai spalio 15 d. vaikas galiausiai grąžintas mamai. Beje, jį susigrąžinant tarpininkavo Alytaus vaiko teisių apsaugos specialistai, kurie, Ingos teigimu, yra daug žmoniškesni ir supratingesni nei specialistai iš Kauno.

Kokie yra mamos ir dukros santykiai po priverstinio išsiskyrimo? Inga sakė: „Sutariame gerai, tik dukrytė visai nenori nuo manęs atsitraukti – vis laikosi įsikibus kojos ar chalato krašto, naktį pravirksta, ir turiu ją paimti į savo lovą, be to, pradeda verkti, kai turiu nueiti į tualetą. Seniau taip nebūdavo. Be to, pirmąją savaitę po to, kai ją atsimėmiau, ji buvo labai baikšti, nenorėjo valgyti. Šiek tiek maisto jai įsiūlydavau nebent vakare, ir tai būdavo tik košė arba trintas bananas. Tačiau gydytoja sakė, kad jai viskas gerai, turbūt taip elgiasi dėl adaptacijos.“

Per tą laiką, kol mama nematė dukrytės, toji išmoko vaikščioti. „Ji jau ne tik vaikšto, bet ir bėgioja. Be to, jau moka sakyti „ačiū“, „mama“, „duok“, „opa“. Žmonės nustemba, kad jai tik 11 mėn. – atrodo, kad jai pusantrų metukų. Ji tikrai labai gudri ir greitai besimokanti mergaitė“, – džiaugėsi mama.

Tačiau ji turi ir rūpesčių – nesutaria su kaimynais. Gyvena bendrabutyje, kur tualetas, vonia, virtuvė yra bendro naudojimo ir kelios kaimynės, neturinčios vaikų, pyksta, kai ji su dukrele būna tose bendrose patalpose. „Mažas vaikas nori ir pabėgioti, ir pakrykštauja, kartais pravirksta, o joms tai nepatinka. Kaimynės net gąsdino, kad pasistengs, jog vaiką iš manęs vėl atimtų. Tačiau aš iš visų jėgų stengsiuosi, kad to nenutiktų“, – sakė Inga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.