Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Beveik trejų dukrą krūtimi maitinanti moteris apkaltinta vyro viliojimu

Viešas dvimetės maitinimas krūtimi susilaukia keistų komentarų. Lėktuve maitinusi motina buvo apkaltina mėginimu tuo suvilioti kitos keleivės vyrą.

 Reka dukters nesidrovi maitinti bet kurioje vietoje ir bet kokiomis aplinkybėmis.<br> "Instagram" nuotr.
 Reka dukters nesidrovi maitinti bet kurioje vietoje ir bet kokiomis aplinkybėmis.<br> "Instagram" nuotr.
 Fotografijomis socialiniuose tinkluose moteris dalijasi norėdama šviesti kitus apie maitinimo krūtimi naudą.<br> "Instagram" nuotr.
 Fotografijomis socialiniuose tinkluose moteris dalijasi norėdama šviesti kitus apie maitinimo krūtimi naudą.<br> "Instagram" nuotr.
 Reka su dukra dalyvauja ir motinos-dukters fotosesijose.<br> "Instagram" nuotr.
 Reka su dukra dalyvauja ir motinos-dukters fotosesijose.<br> "Instagram" nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 30, 2018, 4:00 PM

Niujorke gyvenanti Reka Nyari (39 m.) savo beveik trejų metų – 34 mėnesių – dukrą krūtimi maitina nuo gimimo. Bet kai pastarąjį kartą Reka su mergyte keliavo lėktuvu, nepažįstama moteris atsigręžė į ją ir sukritikavo maitinimą krūtimi. Moteris užsiminė, kad atvirai rodydama savo krūtis, Reka mėgina sujaudinti jos vyrą.

Reka, maitinanti dėl motinos pieno privalumų mergaitės sveikatai, negalėjo patikėti tuo, ką išgirdo.

Ji teigė norinti įrodyti, koks normalus ir natūralus yra maitinimas krūtimi.

Išpuolis lėktuve

„Erzina aplinkinių smerkimas maitinimo krūtimi atžvilgiu. Erzina ir tai, kad krūtys bei speneliai pateikiami tik kaip sekso objektas. Turbūt keisčiausiai tuo klausimu nusiteikęs žmogus buvo moteris, su savo vaikinu sėdėjusi priešais mane lėktuve į Budapeštą“, – pasakojimą pradėjo Reka.

Pasak mamos, nepažįstamoji pavadino ją „pasišlykštėtina“ ir apdovanojo visa litanija žeminančių nepadorių žodžių.

„Ji manė, kad lėktuve tyliai maitindama savo vaiką iš tiesų mėginu pavogti jos vaikiną. Maitinimas krūtimi yra natūralus. Mūsų krūtys sukurtos tam, kad maitintume kūdikius. Maitinimą asocijuoti su seksu ar kitaip iškraipyti – nesuprantama“, – sakė Reka.

Mama savo dukrą pradėjo maitinti nuo gimimo – 2015 metais. Ir niekada nėra davusi mišinuko. Ji visada gynė mamas, kurios pasirenka savo vaikus maitinti ilgiau kaip iki vienerių metų amžiaus. Reka tvirtina, jog tai natūrali praktika, kuri mamai ir vaikui išeina tik į naudą.

Laužo normas

Ji pati nusprendė maitinti savo dukrą visada, kai ši to nori, kur jos bebūtų. Taip pat ir viešose vietose.

„Instagram“ paskyroje Reka turi daugiau kaip 30 tūkst. sekėjų. Moteris dalijasi maitinimo krūtimi nuotraukomis, norėdama apšviesti kritikus ir parodyti jiems tokio maitinimo privalumus.

„Paprastai dukra krūties pieną geria ryte, kai pabunda, o taip pat vakare, eidama miegoti. Jeigu ji sirguliuoja, pieno nori ir dienos metu. Visada buvau laktivistė (maitinimo krūtimi aktyvistė. – Red.)

Maitindavau, kada tik mano kūdikis to norėdavo. Dabar, kai dukra jau vyresnė, pieno nori rečiau. Bet kai ji dar buvo kūdikis, dariau tai visur: restoranuose, parduotuvėse, susitikimų metu, gatvėse, metro, kur tik nori.

Kaip dabar suprantu, tai buvo mano būdas išbandyti socialines normas – laukdavau, kol kas nors ims skųstis mano elgesiu, kad galėčiau papasakoti tam žmogui visą tiesą apie maitinimo privalumus. Turiu pasakyti, kad vos keli žmonės yra išreiškę nepasitenkinimą mano elgesiu. Įdomiausia, jog tai buvo moterys“, – prisiminė Reka.

Vieni privalumai

Dabar jos dukrai jau 34 mėnesiai – t. y., beveik treji metai. Todėl moteris dažnai susilaukia pasmerkimo.

„Draugai ir šeimos nariai varto akis, piktai spokso ir liepia man liautis. Jie sako, jog natūralus maitinimas kažkuo kenksmingas man ir vaikui. Tvirtina, kad tai, ką darau, savanaudiška ir pernelyg keista. Žmonės šokiruoti.

Kai dukrai buvo maždaug vieneri, svarsčiau ją atjunkinti. Tačiau radau daug įrodymų, kad maitinimas krūtimi po vienerių metų amžiaus ypatingai naudingas ir mamai, ir kūdikiui. Pokalbiai su daug pasiekusiais ir patyrusiais pediatrais viską sustatė į vietas. Nusprendžiau nespausti dukters – stebėti, kaip ji pati jaučiasi, ir kada jau norės atsisakyti pieno.

Esu dirbanti mama. Turiu karjera, daug keliauju darbo reikalais. Visada maniau, kad kai grįšiu iš kelionės, dukrytė savaime bus nujunkusi. Tačiau taip vis dar neįvyko.

Maitinimas krūtimi jai dabar virto tam tikru artimo ryšio mezgimu. Be to, jis nepaprastai pasitarnavo imuninės sistemos formavimuisi. Negaliu nė suskaičiuoti, kiek kartų dėl su mano pienu gaunamų antikūnių ji išvengė peršalimų, kuriais sirgome mudu su vyru“, – džiaugėsi mama.

Kodėl erzina?

Reka paaiškino, kuo skiriasi maitinimas dabar nuo maitinimo tada, kai dukra tebuvo kūdikis.

„Lengviau, kadangi tai nutinka tik porą kartų per dieną. O seniau pienas juk buvo pagrindinis jos maisto šaltinis. Bet sunkiau tuo, kad turi susitvarkyti su paaugusiu vaiku, kuris kone atlieka akrobatinius veiksmus, tuo metu žįsdamas tavo spenelį. Taip pats sunkiau dėl žmonių pasmerkimo – turi nuolat aiškintis.

Iš dalies būtent dėl to nesiliauju kėlusi maitinimo krūtimi nuotraukų į socialinius tinklus. Noriu lavinti žmones, paaiškinti, kad nereikia smerkti gerai nežinant maitinimo privalumų.

Kodėl maitinanti motina taip pykdo ir erzina kitus? Man tas pyktis nesuvokiamas. Vos žmonės bent kiek daugiau paskaitytų apie maitinimą, jie taptų kur kas mažiau kritiški.

Maitinimas krūtimi ir ilgalaikis maitinimas turėtų būti suvokiami kaip norma. Man liūdna, kai skaitau apie daugybę moterų, maitinusių ilgiau kaip metus, bet tą slėpusių – iš gėdos ar baimės būti pasmerktoms.

Kuo daugiau moterys viešai apie tai kalbės, tuo daugiau aplinkiniai girdės ir matys, kaip tai vyksta. Ir tai taps norma.

Tų, kurie smerkia, paklausiu: kokiais tyrimais remiatės, kritikuodami? Tada maloniai pristatau jiems tyrimus, patvirtinančius abipusę – motinos ir vaiko – ilgalaikio maitinimo naudą.

Žinoma, duodu dukrai ir paprastą maistą – jai labai patinka valgyti. Bet štai kai kurie ilgalaikio maitinimo krūtimi privalumai: vaiko imuninės sistemos stiprinimas, pagerintas smegenų ir intelekto vystymasis, didesnė vaiko nepriklausomybė ir gebėjimas socialiai prisitaikyti“, – išvardijo Reka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?