Kosintys ir sloguojantys darželiuose: naują tvarką priims ne visi

Daugeliui darželinukų tėvų pažįstamas jausmas, kai ryte vaikas kelis kartus sukosėja ir pasiskundžia, kad skauda gerklytę, o tėvams reikia į darbą, ir tampa neaišku, ką daryti – juk į darželį vaiko pagal įstatymus vesti negalima. Nuo šiol jiems galbūt bus kiek paprasčiau.

 Nepatenkintų ugdymo įstaigose galiojančia tvarka tėvų tikriausiai bus visada.<br> 123rf nuotr.
 Nepatenkintų ugdymo įstaigose galiojančia tvarka tėvų tikriausiai bus visada.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 5, 2018, 4:01 PM, atnaujinta Nov 5, 2018, 5:20 PM

Nuo spalio 31 d. pasikeitė galiojančios higienos normos ir jose dabar teigiama, kad į darželius draudžiama priimti tuos vaikus, kurie „turi užkrečiamųjų ligų ar kitų ūmių sveikatos sutrikimų požymių (karščiuoja, dūsta, skundžiasi skausmu, viduriuoja, vemia, turi nežinomos kilmės bėrimo elementų), taip pat turi utėlių ar glindų“. Seniau buvo sklelbiama, kad draudžiama priimti visus vaikus, kurie kosti ar turi išskyrų iš nosies. Senąja logika remiantis ir porą kartų sukosėjęs vaikas nebegalėjo būti ugdymo įstaigoje.

Sveikatos apsaugos ministerijos spaudos tarnybos patarėja Alina Žilinaitė paaiškino: „Higienos normos pakeitimas dar nereiškia, kad nuo šiol į darželį bus galima vesti sergantį vaiką. Tačiau pokytis buvo reikalingas, nes iki šiol SAM sulaukdavo nemažai tėvų skundų, kad vaikai į ikimokyklinio ar priešmokyklinio ugdymo grupes būdavo nepriimami net tuomet, kai jie nesirgdavo.

Dėl to į SAM kreipėsi ir Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus tarnybą. Siekiant išvengti nepagrįsto vaiko teisės dalyvauti ugdyme ribojimo, buvo inicijuotas higienos normos pakeitimas, kuriuo buvo patikslinti užkrečiamųjų ligų ir kitų ūmių sveikatos sutrikimų požymiai, kurių turintys vaikai negali būti priimti pagal ikimokyklinio ar priešmokyklinio ugdymo programas. Iki šiol vaikas į darželį galėjo būti nepriimamas ir tokiais atvejais, jeigu jam pasireiškia alerginė sloga, parėjus iš lauko jam bėga nosis ar vaikas kelis kartus sukosėjo. Tačiau tokie požymiai, kaip išskyros iš nosies, kosulys gali pasireikšti ir sergant neinfekcinėmis ligomis ar net sveikiems vaikams kaip natūrali fiziologinė reakcija, todėl iš higienos normos jie buvo išbraukti.

Vis tik atkreipiame dėmesį, kad patys tėvai turi būti sąmoningi ir pasirūpinti savo vaiku tuomet, kai jam to reikia. Jei vaikas karščiuoja, dūsta, skundžiasi skausmu, viduriuoja, vemia, turi nežinomos kilmės bėrimo elementų, utėlių ar glindų, jis ir toliau negalės būti priimamas į grupę. Tikimasi, kad šiais pakeitimais bus išvengta nereikalingo vaiko galimybės dalyvauti ugdyme ribojimo.“

Be to, iki šiol Higienos normoje buvo numatyta, kad tėvai po vaiko ligos į ugdymo įstaigą privalo pristatyti medikų išrašytą pažymą, kuria pateisinamas vaiko neatvykimas į ugdymo instituciją, net jei vaikas joje nesilankė 2-3 dienas. Nuo šiol šio perteklinio reikalavimo bus atsisakoma.

Dviejų dukrų mama Elinga pasakojo: „Kai auginau vyresniąją dukra, ji daug sirgdavo. Labai pykdavau ant kitų tėvų, kai, nuvedusi pasveikusią dukrą į darželį, išgirsdavau ten kosinčius vaikus – juk aš savo vaiką ką tik pagydžiau, o jie jį vėl užkrės! Kėlėme šį klausimą tėvų susirinkime, tėvams buvo griežtai pasakyta, kad kosintiems ir sloguojantiems vaikams darželyje ne vieta, tačiau jų vis tiek atsirasdavo.

O augindama antrąją dukrą, kuri sirgdavo mažiau ir lengviau, pati tapau tokia mama, kuri vaiką, kuris truputį sloguoja ar kosi, bet temperatūros neturi, į darželį leidžia. Nes pažiūrėjau, kad kartais tokie lengvi simptomai eina ir praeina, o kas ką darželyje užkrečia, vis tiek neatsirinksi (juk medikai pripažįsta, kad virusus perneša ir žmonės, neturintys užkrečiamų ligų požymių).

Mano draugė, gyvenanti Anglijoje, sakė, kad pas juos ne tik į darželius vedami sloguojantys vaikai – jei vaikui pakyla temperatūra, auklėtoja tėvams paskambina ir pasisiūlo duoti vaikui ją numalšinančių vaistų. Jei tėvai sutinka, vaikas gali likti darželyje, jei ne – turi jį pasiimti. Ta mano draugė juokavo, kad nesupranta, kaip lietuviai apskritai gali auginti vaikus ir dirbti – juk vaikai vis serga ir serga.“

Mama Eglė sakosi įstatymų pakeitimais taip pat patenkinta: „Mano dukrai sloga tęsiasi ne savaitę, kaip teigiama, o mėnesį ar pusantro, nors ji jaučiasi tikrai gerai. Galvojome, kad bus kaltas sinusitas, adenoidai ar alergija, bet šios versijos atkrito – viena gydytoja nuramino, kad tokių ilgai sloguojančių vaikų nemažai. Net nešėme gydytojos pažymą apie šį dukros polinkį į darželį, na, o dabar jos nereikės.“

Kur ta riba?

Privačių darželių tinklo „Mini darželiai“ direktorė Miglė Šepetienė teigė: „Norėtųsi pasiprašyti Visuomenės sveikatos centro filmuko ir detalaus paaiškinimo, kokia sloga dar yra „gera“, o kokia jau „bloga“, nes tą ribą užčiuopti tikrai sunku. Suprantu, kad jei išėjus į lauką vėsiu oru vaikui iš nosytės kažkas išbėgs, tai gali nieko baisaus nereikšti. Tačiau esame matę ir tokių atvejų, kai vaikui iš nosies varva žali pūliai, o mama aiškina, kad jis neserga, nes temperatūros neturi.

Jeigu daug vaikų su slogomis ir kosuliais eis į darželį, auklėtojoms nebus kada jų ugdyti – jos tik ir rūpinsis jų nosyčių valymu, juk mažieji dar nemoka jų išsipūsti. Privatūs darželiai gali remtis savo nustatyta vidaus tvarka, ir mes sloguojančių ir kosėjančių vaikų į ugdymo įstaigą ir toliau nepriimsime.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.