Tris vaikus auginanti mama: „Darželis išsprendė psichologines problemas“

Šią žiemą, gruodžio 1-ąją, jau šešioliktą kartą organizuojama Tarptautinė Kalėdų labdaros mugė vėl kviečia visus prisidėti prie paramos, sunkumus išgyvenantiems šalies vaikams, moterims ir senyvo amžiaus žmonėms. Daugiavaikė mama Renata džiaugiasi atradusi darželį, kuris padėjo išspręsti ne tik vaikų psichologines problemas, bet ir suteikė paramą visai šeimai.

 Tris vaikus – dukrelę Tiją bei sūnus Gustą ir Luką – auginančią mamą Renatą prieš keletą metų užklupo kelios bėdos.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Tris vaikus – dukrelę Tiją bei sūnus Gustą ir Luką – auginančią mamą Renatą prieš keletą metų užklupo kelios bėdos.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2018, 12:53 PM

Vienu iš Tarptautinės Kalėdų labdaros mugės paramos gavėjų šiais metais taps Vilniuje įsikūręs nevalstybinis vaikų darželis „Nendrė“, kuris teikia lanksčias kompleksines ugdymo ir socialines paslaugas visai šeimai.

Darželis atviras visiems vaikams, nepriklausomai nuo tautybės, socialinės aplinkos, šeimos sudėties, polinkių ir gebėjimų.

„Esame sukūrę saugią, šeimynišką aplinką, kurioje kiekvienas vaikas yra gerbiamas kaip unikali asmenybė. Taip pat kiekvienai šeimai pritaikome paslaugas pagal jų individualius poreikius. Ypatingą dėmesį skiriame mamoms ir tėvams, kurie augina vaikus vieni. Bedarbiams tėvams, susidūrusiems su finansiniais sunkumais, taikome sumažintą darželio mokestį. Dėl to daugelis šeimų ir jų vaikų darželį vadina antraisiais namais“, – teigia „Nendrės“ direktorė Danutė Mituzienė.

Atsikratyti psichologinių problemų padėjo auklėtojos

Tris vaikus – dukrelę Tiją bei sūnus Gustą ir Luką – auginančią mamą Renatą prieš keletą metų užklupo kelios bėdos – nerimą kėlė ne tik finansiniai sunkumai, bet ir staiga atsiradusios vaikų psichologinės problemos.

„Atsirado tamsos baimė, vaikai bijojo likti net minutei vieni kambaryje. Nuolat matyti vaikų ašaras tapo nebenormalu, tad nusprendėme kažką keisti. Pradėjau ieškoti vaikų problemas išspręsti galinčio darželio“, – pasakoja Renata.

Nors tuo metu daugiavaikė šeima patyrė finansinių sunkumų, didžiausias prioritetas buvo vaikų ugdymas ir saugi aplinka. Naršydama internete Renata atrado „Nendrę“, kuri atitiko visus šeimos poreikius ir žavėjo skelbiama ugdymo koncepcija: lygios galimybės, mišraus amžiaus vaikų grupė ir dėmesys kiekvieno vaiko poreikiams.

„Dėl išsivysčiusio nerimo, baimių vaikai lankėsi pas psichologą, tad nerimavome dėl jų elgesio pokyčių, bet „Nendrės“ auklėtojos mus ramino, kad viską išspręsime kartu, patarė, kaip bendrauti su vaikais“, – teigia mama.

Moteris atskleidžia, kad tik pradėjus lankyti darželį, vaikai iškart adaptavosi. Atsikratyti psichologinių problemų efektyviai padeda auklėtojos, taip pat su vaikais dirba logopedas, padedantis įveikti kalbos sutrikimus.

Padėjo ne tik vaikams, bet visai šeimai

Renata prisipažįsta, kad „Nendrės“ darželis – nuostabus atradimas ne tik vaikams, bet visai jų šeimai. Įstaigoje dirbantys darbuotojai atsižvelgė į jų išgyvenamus sunkumus – finansines galimybes mokėti už darželį, todėl visos problemos išsisprendė daug greičiau, o darželis tapo neatsiejama šeimos gyvenimo dalimi.

„Visi trys vaikai labai noriai lanko „Nendrę“. Vyresnė mūsų mergaitė nuo rugsėjo išėjo į pirmą klasę, tačiau pati paprašė lankyti „Nendrės“ dienos centrą. Mažesnieji vis dar lanko darželį. Visi čia jaučiasi saugūs ir mylimi,“, – šypsodamasi pasakoja moteris.

Renata įsitikinusi, kad praleisti metai darželyje – itin reikšmingi tolesnei vaiko raidai, tad moteris skatina nepamiršti tokių organizacijų paremti, nes taip, kaip jos rūpinasi visos šeimos gerove yra verta didžiausių padėkų.

„Pastebėjome, jog vaikai mokomi priimti save, vertinti toks, koks esi. Po truputį keitėsi vaikų bendravimo įgūdžiai, pradėjo drąsiau reikšti savo nuomonę, ko iki „Nendrės“ nebuvo. Girdžiu, kaip ir auklėtojos klausia vaikų, ko jie nori, jie išklausomi ir jų nuomonė gerbiama. Džiaugiamės ir tuo, kad auklėtojos pataria tėvams, kaip tvarkytis su viena ar kita problema“, – teigia Renata.

Padėti sunkumus patiriantiems žmonėms gali kiekvienas

Dosniai dalindama pagalbą kitiems organizacija pati neturi pakankamai lėšų, kurias norėtų skirti infrastruktūros atsinaujinimui. Tarptautinės Kalėdų labdaros mugės suteikta parama padėtų suteikti saugesnę ir jaukesnę aplinką vaikams – reikalingas darželio teritorijos aptvėrimas.

„Daugelis namų aplinkui statyti be galo seniai, todėl ir tvora, skirianti mūsų kiemą nuo kaimyninių sklypų, netvarkinga ir aplūžusi, kitur žaidimų aikštelė ribojasi su gyventojų sandėliukais – tokia tvora nebeatitinka Higienos normos darželiams, reglamentuojančios bendruosius sveikatos saugos reikalavimus“, – pasakoja D. Mituzienė.

Nuo 2003 m. kasmetinės Tarptautinės Kalėdų labdaros mugės pagalba paaukota daugiau nei 1 mln. eurų dešimtims organizacijų, teikiančioms įvairią pagalbą sunkumus gyvenime patiriantiems žmonėms. Praeitais metais surinkta daugiau nei 95 tūkst. eurų, kurie buvo paaukoti 10-čiai organizacijų, besirūpinančių vaikais, neįgaliaisiais ir senoliais.

Už surinktas lėšas įsigytos reikalingos priemonės džiugina ir nuskriaustuosius, ir pačias įstaigas, kurioms suteikta parama padeda kokybiškiau dirbti. Šiais metais jau atrinktos aštuonios organizacijos, kurioms bus paaukotos lėšos, surinktos š. m. gruodžio 1 d., Tarptautinės Kalėdų labdaros mugės metu.

Tarptautinės Vilniaus moterų asociacijos organizuojama Tarptautinė Kalėdų labdaros mugė skirta įkvėpti visuomenę geriems darbams, padėti sunkumus patiriantiems žmonėms ir remti organizacijas, kurios savo didelėmis pastangomis siekia užtikrinti jų gerovę. Visi norintys paaukoti labdarai kviečiami į š. m. mugę, kuri vyks gruodžio 1 d. Vilniaus Rotušėje.

Daugiau apie mugę ir galimybę skirti paramą: https://www.iccb.lt/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.