Psichologė atsakė, kas verčia mus skubėti ir nerimauti prieš šventes

Parduotuvių lentynos jau žybsi Kalėdų lemputėmis, nors iki Kalėdų – dar daugybė laiko. Ar šiais metais pavyks neužsikrėsti visuotiniu skubėjimu ir pasimėgauti ilgais vakarais? Psichologė Asta Blandė ir „Skaičių pasakų“ autorės pataria, kaip žiemos šventes pasitikti jaukiai, apgalvotai, išlauktai, stebint artimųjų akis ir šypsenas. Kartais tam tereikia mažų pagalbinių priemonių – prasmingos knygos ar bendros, šeimą vienijančios veiklos.

 Advento kalendorius.
 Advento kalendorius.
 Lina ir Ieva.
 Lina ir Ieva.
 Asta Blandė.
 Asta Blandė.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 5, 2018, 11:24 AM

Būti kartu neskaičiuojant laiko – šių dienų prabanga

A. Blandė kviečia pasvarstyti, kas mus verčia skubėti. Juk dažnai paaiškėja, kad tai ne kas kitas, o mes patys. Psichologė pastebi: jei mūsų vertė priklauso nuo to, kiek ir už kiek nupirksime dovanų – švenčių periodas bus nemenkas iššūkis. Tačiau jei suprasime, kad ypatinga proga galime tiesiog pakviesti bičiulį ar šeimos narį pabendrauti, su vaikais atrasti įdomią veiklą arba dažniau ilgais žiemos vakarais šildytis namuose arbata ir pašnekesiais – ateis ramybė, kurią dovanosite sau ir aplinkiniams.

„Žinoma, galima gyventi, kaip gyvenasi, iš inercijos, nieko nesureikšminant ir nepuoselėjant. Tačiau kaip sunku taip nuobodžiai gyventi, ypač vaikams! Siūlau kartu su šeimos nariais paieškoti savitų metų užbaigimo ritualų, pasidomėti, kaip ir kodėl tam tikras tradicijas turėjo mūsų senoliai. Kai kuriuos dalykus jie darė intuityviai, nes jautė, kad emocinis ryšys su kiekvienu šeimos nariu yra reikšmingas“, – stabtelėti ir atsigręžti į brangiausius žmones ragina A. Blandė.

Išdykauti – būtina

Kartais tam, kad atsirastų jauki šeimos tradicija, reikia tik nedidelio paskatinimo. Galvodamos apie skubančią jauną šeimą, kuri nori investuoti į tai, kas atneštų ne vienkartinę naudą ir jiems, ir jų vaikams, autorės Lina Matiukaitė ir Ieva Kilienė sukūrė didelį A3 formato Advento kalendorių, kuriame slepiasi ne saldainiai, o smagios užduotėlės. Kalendorių išleido „Šviesa“.

„Pernai sukūrėme elektroninį Advento kalendorių, kurį ne tik tėvai, bet ir darželio auklėtojai mielai sprendė su vaikais. Po to mums siuntė nuotraukas, kaip jiems pavyko. Buvo nepaprasta stebėti, kiek džiaugsmo suteikia paprasčiausios užduotys. Ir kaip nuostabu, kad tokiomis mažutėmis priemonėmis galime sukurti milžinišką šilumos bangą. Tai įkvepia. Tikiuosi, kad šiųmetis – spausdintas, didelio formato – kalendorius taps tamsių gruodžio vakarų kibirkštėle. Tai bus proga bent dešimčiai minučių prisiminti vieniems kitus, pasižiūrėti į akis, kartu paišdykauti. Kaip pasirengti tiems vakarams – kiekvieno išmonės reikalas. Svarbiausia – tiesiog būti kartu. Nuoširdžiai ir atvira širdimi“, – apie idėją pasakoja L. Matiukaitė.

„Kurti smagų edukacinį turinį yra mūsų stichija, tad užduotėles kuriame nuolat. Ieškome skirtingų būdų kaip jomis dalintis su skaitytoju. Šventinis laikotarpis ypatingas tuo, kad daugiau laiko skiriame vieni kitiems, laukiame ir nekantraujame. Tad nusprendėme į tą laukimą įpinti linksmybių ir tarp viso to paslėpti meilę mokslui. Tikiuosi, kad šeimos naudos kalendorių apsikabinusios, šokdamos ir išsipiešusios iki alkūnių! Turiu pusantrų metukų dukrytę, šiandien pusę valandos su vyru ir ja šokome rateliu ir kikenome. Vaikai į šeimą įneša tokių spalvų, kokias suaugę pamiršo, kad turi. Tad geriausia ką galite padovanoti ne tik vaikui, bet ir sau – laikas kartu“, – kolegę papildo I. Kilienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.