Sūnus klykia viešoje vietoje: mama bijo, kad jai iškvies policiją su vaikų teisėmis

„Ką daryti kai 4 metų vaikas net viešoje vietoje pradeda isteriškai bliauti, kai ko nors negauna, ar kas nors nebūna daroma pagal jo pageidavimus? Jei nereaguoji, pradeda isteriškai klykti. Gali bliauti net iki valandos.

 Vaikas jau turėjo patyrimą, kad garsiai paverkęs viešumoje, jis tampa galingas ir gali gauti ko įsigeidęs.<br> 123rf nuotr.
 Vaikas jau turėjo patyrimą, kad garsiai paverkęs viešumoje, jis tampa galingas ir gali gauti ko įsigeidęs.<br> 123rf nuotr.
 R.Kazlauskienė.
 R.Kazlauskienė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-01-15 10:00, atnaujinta 2019-01-15 10:35

Jis labai užsispyręs. Aš kalbu su juo ramiai, bet nenusileidžiu jo pageidavimams, nes žinau, kad negerai nusileisti tokiu atveju. Man baisu, kad kas nors, nežinodami, kokia situacija, o tik girdėdami vaiko isterišką klykimą, gali iškviesti policiją su vaikų teisėmis.

Todėl kartais dėl aplinkinių žvilgsnių būna, kad viską darau, kad jis liautųsi žviegęs. Namie nenusileidžiu, bet bijau kartais, kad kaimynai, neapiskentę vaiko žviegimo, gali paskambinti tarnyboms“, – pasidalino rūpesčiu lrytas.lt skaitytoja Ina.

Atsako Asmens sveikatos klinikos medicinos psichologė Rugilė Kazlauskienė:

„Ina, esate verta pagyrimo, nes pagal jūsų pasakojimą matosi, kad elgiatės teisingai – ramiai vaikui paaiškinate, tačiau nenusileidžiate. Valandą trunkantis bliovimas yra iš tiesų ilgas, tačiau tai nekeičia bendro principo – vaikas turi suprasti, kad neturi galios valdyti visą pasaulį – ribas nustatote jūs.

Visų pirma dar norisi paklausti – ar vaiko problema yra tik ilgas verkimas kai kažko negauna, ar yra ir daugiau problemų? Ar vaikas jau kalba? Ar gerai supranta ką jūs jam sakote? Ar moka žaisti su kitais vaikais bendrus žaidimus bei laikytis taisyklių darželyje? Jeigu yra problemų ir šiose srityse, vertėtų kreiptis į specialistą dėl išsamesnio raidos tyrimo. Jeigu problema yra tik ilgas verkimas kažko negavus, kitais atžvilgiais viskas einasi pakankamai gerai, tuomet viskas priklauso nuo jūsų vidinės ramybės bei gebėjimo išlaikyti ribas. Žinoma, ne tik jūsų, bet ir kitų vaiką ugdančių suaugusiųjų – tėčio, senelių, dėdžių, tetų – svarbu, kad visi laikytumėtės tų pačių taisyklių ir ribų.

Prieš eidama su vaiku kažkur, kur numatote galimus vaiko rėkimus, pasistenkite suplanuoti, netgi su vaiku nupiešti planą. Pavyzdžiui, „eisime į aikštelę ir ten pažaisime kol mamos laikrodis rodys 3 valandą, paskui eisime parduotuvę, ten pirksime tik maisto produktų, nieko daugiau, tada eisime namo“. Išankstinis žinojimas padės vaikui geriau suvokti, kad jūs valdote situaciją. Išėjusi stenkitės su vaiku kuo daugiau bendradarbiauti, prašykite jo pagalbos, duokite jam rinktis tuos dalykus, kuriuos jis gali rinktis, pvz. „nuspręsk, kuriuos apelsinus pirksime, įdėk apelsinus į maišelį“ ir t.t. Tai padės jam suprasti, kad gali būti kompetetingas ir turėti galią tuo metu kai bendradarbiauja su jumis.

Šios rekomendacijos stiprins brandžiąją vaiko dalį, tačiau, tikėtina, neišspręs jo rėkimo kai negauna to ko nori. Vaikas jau turėjo patyrimą, kad garsiai paverkęs viešumoje, jis tampa galingas ir gali gauti ko įsigeidęs. Tad tikėtina, kad šį metodą jis taikys dar bent kelias dešimtis kartų. Tačiau nepasiduokite, išlikite nuosekli tam, ką pasakėte, ir ilgainiui jis išmoks, kad garsiu verkimu nieko nepasiekia. Išmokimo procesą gali pagreitinti apdovanojimai už gražų elgesį. Pavyzdžiui, už kiekvieną sėkmingą išėjimą į viešumą padovanokite vaikui gražų lipduką ar kitą smulkmeną, kurią jis vertina. Tik svarbu, kad vaikas labai aiškiai suprastų, už kokį elgesį jis gauna lipduką, o už kokį elgesį jo netenka.

Iš jūsų laiško suprantu, kad jūsų nuosekliam ugdymui kelią pastoja vaiko teisių baimė. Dėl pastarojo meto nesusipratimų nemažai tėvų jaučiasi įbauginti. Tačiau galite būti rami, niekas jūsų nenubaus už tai, kad jūsų vaikas ilgai verkia užsimanęs saldainio. Minėtos tarnybos vertina tėvų, o ne vaikų elgesį. Tad net jeigu koks praeivis ar kaimynas nesuprasdamas situacijos paskambintų vaiko teisėms, atvykę ir pamatę jūsų ramų kantrų veidą ir išgirdę, kad jūs tiesiog nuosekliai laikotės nustatytų namų taisyklių, vaiko tiesių specialistai tikrai nieko blogo jūsų šeimai nepadarys.“

Specialisto atsakymas suformuluotas remiantis trumpa informacija, kuri yra pateikta skaitytojų laiške. Jei vaiko elgesys ir savijauta kelia daugiau klausimų, rekomenduojama kreiptis dėl išsamesnio psichologo įvertinimo ir rekomendacijų.

***

Jeigu susiduriate su auklėjimo problemomis, sunkiai susitvarkote su vaikais – tai nereiškia, kad esate blogi tėvai. Jau vien tai, kad atsivertėte šį straipsnį, reiškia, jog nemanote, kad rykštė, pakeltas balsas ar grasinimas yra patys tinkamiausi vaikų auklėjimo būdai.

Tačiau auklėjime būna situacijų, kai be specialių žinių sunku priimti tinkamą sprendimą ar pasirinkti priemonę. Kviečiame nelaukti, kol problemos įsisenės – pasikonsultuokite su Asmens sveikatos klinikos specialistais, užduodami anoniminį klausimą portale lrytas.lt, įrašę jį į projekto „Auginu be rykštės“ skydelį (jį rasite po šiuo straipsniu).

Specialistų atsakymai ir patarimai pasirodys rubrikoje „Vaikai“.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.