Vienuolikmetis rūko – ar kalti blogi draugai?

„Jei vienuolikmetis pradeda rūkyti, kokių veiksmų imtis? Gal uždrausti su draugais draugauti?“ – klausia lrytas.lt skaitytoja Irma.

 Kai vaikas taip anksti pradeda vartoti kvaišalus, tai galimai jis nori atkreipti į save dėmesį.<br> 123rf nuotr.
 Kai vaikas taip anksti pradeda vartoti kvaišalus, tai galimai jis nori atkreipti į save dėmesį.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2019, 12:34 PM

Atsako Asmens sveikatos klinikos vaikų ir paauglių psichiatrė-psichoterapeutė Elvyra Mažukaitienė.

Kai vaikas taip anksti pradeda vartoti kvaišalus, tai galimai jis nori atkreipti į save dėmesį. Gali būti, kad vaikas žodžiu nepasako, su kokiais sunkumais (pvz., vienišumu) susiduria, bet negalvodamas pasielgia taip, į ką tėvai tikrai atkreips dėmesį.

Pirmos tėvams kylančios reakcijos gali būti išgąstis, nerimas, pyktis, norisi nubausti, sukontroliuoti (pvz., uždrausti bendrauti su draugais, su kuriais rūko, namų areštas ar kt.).

Tačiau pirma reikėtų pagalvoti, ar pakankamai iš tikrųjų matome vaiką, ar pakankamai pasėdime prie jo, palaukiame, kol jis ką nors papasakos ir nepertraukiame jo. Reikėtų pradėti ieškoti tikrųjų tokio elgesio priežasčių.

Specialisto atsakymas suformuluotas remiantis trumpa informacija, kuri yra pateikta skaitytojų laiške. Jei vaiko elgesys ir savijauta kelia daugiau klausimų, rekomenduojama kreiptis dėl išsamesnio psichologo įvertinimo ir rekomendacijų.

***

Jeigu susiduriate su auklėjimo problemomis, sunkiai susitvarkote su vaikais – tai nereiškia, kad esate blogi tėvai. Jau vien tai, kad atsivertėte šį straipsnį, reiškia, jog nemanote, kad rykštė, pakeltas balsas ar grasinimas yra patys tinkamiausi vaikų auklėjimo būdai.

Tačiau auklėjime būna situacijų, kai be specialių žinių sunku priimti tinkamą sprendimą ar pasirinkti priemonę. Kviečiame nelaukti, kol problemos įsisenės – pasikonsultuokite su Asmens sveikatos klinikos specialistais, užduodami anoniminį klausimą portale lrytas.lt, įrašę jį į projekto „Auginu be rykštės“ skydelį (jį rasite po šiuo straipsniu).

Specialistų atsakymai ir patarimai pasirodys rubrikoje „Vaikai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.