Drama Telšiuose: sergantį berniuką paliko tėvas, o paskui ir motina

Ilgus metus socialinių darbuotojų teikiama visokeriopa pagalba skatinant gyventi blaiviai, ieškotis darbo, stengtis susigrąžinti sūnų motinos nepakeitė. Teismo posėdyje ji atsisakė sūnaus, o tėvas iš viso nepasirodė.

 Lengviausią kelią pasirinkusi moteris pareiškė, kad ligotam sūnui geriausia bus valdiškuose namuose.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Lengviausią kelią pasirinkusi moteris pareiškė, kad ligotam sūnui geriausia bus valdiškuose namuose.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 28, 2019, 2:54 PM

Sūnų pagimdė namuose

Telšių apylinkės teismo Telšių rūmų teisėja Audronė Alčauskienė teismo posėdyje išnagrinėjo civilinę bylą pagal ieškovės Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ieškinį atsakovams motinai A. Š. ir tėvui V. K. dėl neterminuoto tėvų valdžios apribojimo, vaiko gyvenamosios vietos nustatymo Telšių vaikų globos namuose, išlaikymo nepilnamečiam vaikui priteisimo.

Pavojaus signalas, kad šeimoje ne viskas gerai, gautas iš Regioninės Telšių ligoninės, kai moteris namuose anksčiau laiko pagimdė sūnų ir šis buvo išvežtas į Klaipėdos universitetinę ligoninę toliau gydyti.

Vaiko teisių sergėtojams pradėjus aiškintis, ar motina A. Š. turės sąlygas auginti vaiką, nustatyta, kad ji gyvena nuomojamame bute su sugyventiniu V. K., nedirba, jokių išmokų negauna, serga epilepsija, todėl vaiką auginti jai padės motina.

Nors vyriškis pripažino vaiko tėvystę, tačiau vaiko auginimu, išlaikymu nesirūpino. Dar prieš ketverius metus Telšių rajono apylinkės teismo įsakymu iš jo priteistas išlaikymas sūnui – po 130 Eur per mėnesį.

Vaikas keliavo iš rankų į rankas

Moteris su sūnumi gyveno pas savo motiną. Nuo 2016 m. kovo 10 d. šeima įrašyta į stebimų šeimų apskaitą dėl socialinių bei motinystės įgūdžių stokos, nes vaiko teisių apsaugos institucija gaudavo informacijos apie piktnaudžiavimą alkoholiu.

2017 m. balandžio 12 d. nustačius, kad motina yra neblaivi ir nesugeba užtikrinti tinkamos vaiko priežiūros, berniukas buvo paimtas ir perduotas tetos globai. Nuo tos dienos motinos šeima įrašyta į socialinės rizikos šeimų, auginančių vaikus, apskaitą dėl girtavimo, socialinių įgūdžių stokos.

Nors buvo teikiamos socialinės paslaugos, moteris motyvuojama gyventi blaiviai, ieškoti darbo, stengtis susigrąžinti sūnų, tačiau ilgalaikių pokyčių nebuvo. 2017 m. lapkričio 15 d. vaiko globėja teta pakeista į Telšių vaikų globos namus, nes moteris pateikė prašymą atleisti ją nuo globėjos pareigų.

Suteikta galimybe nepasinaudojo

Po pradinio ieškinio teismui pateikimo motina pradėjo rodyti pastangas: užsikodavo nuo alkoholio vartojimo, lankėsi pas gydytojus, ateidavo pas sūnų į Telšių vaikų globos namus.

Motinai buvo pasiūlyta su vaiku apsigyventi Telšių socialinių paslaugų centro laikinuose šeimos namuose, kur būtų nuolatinė socialinių darbuotojų priežiūra. Tačiau galimybę gavusi moteris ja nepasinaudojo – nors turėjo į Vaikų globos namus atvykti sūnaus, taip ir nepasirodė.

Dvi dienas motinai nesirodant, 2018 m. rugsėjo 11 d. socialinė darbuotoja apsilankė jos namuose ir rado neblaivią. Policijos pareigūnai nustatė sunkų, 3,26 prom., girtumą.

Teisme dejavo, kad trūksta pinigų

Lyg ir norėjusi pati auginti vaiką, motina persigalvojo. Teismo posėdžio metu moteris aiškino neturinti galimybių auginti sunkią negalią turinčio, nekalbančio sūnaus. Lengviausią kelią pasirinkusi moteris pareiškė, kad ligotam sūnui geriausia bus valdiškuose namuose.

Vaiko nelankanti motina teismui skundėsi, jog jai pačiai trūksta pinigų: tegaunanti 88 Eur netekto darbingumo pensiją, šiek tiek užsidirba iš atsitiktinių darbų. Ji sutiktų vaikui mokėti išlaikymą po 50 Eur kas mėnesį.

Teismas nutarė tenkinti ieškinį – neterminuotai apriboti motinos ir tėvo valdžią vaiko atžvilgiu, berniukas toliau gyvens Telšių vaikų globos namuose. Iš motinos priteista vaikui periodinėmis išmokomis kas mėnesį po 60 Eur iki jo pilnametystės. Iš tėvo dar 2015 m. priteistą po 130 Eur per mėnesį išlaikymą vaikui teismas priteisė išieškoti laikinojo globėjo Telšių vaikų globos namų naudai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.