Skandalas: veža vaikus atostogų į Lenkiją, bet neaišku, ar visi grįžta

Prieš kelerius metus dėl į Lenkiją vežamų Lietuvos vaikų į skandalą patekęs lenkų fondas, aiškėja, ir toliau išsiveža nepilnamečius. Pagal dokumentus atostogauti lenkų šeimose vežami globos namų ar nepasiturinčių šeimų vaikai.

 Paaiškėjo, kad tokių pagal įgaliojimą paliktų globoti vaikų buvo mažiausiai šeši, dauguma – vienos sostinės mokyklos moksleiviai.<br> Stop kadras.
 Paaiškėjo, kad tokių pagal įgaliojimą paliktų globoti vaikų buvo mažiausiai šeši, dauguma – vienos sostinės mokyklos moksleiviai.<br> Stop kadras.
 Ši dešimtmetė – viena iš septynių sostinės globos namų auklėtinių, pernai per atostogas viešėjusi lenkų šeimose.<br> Stop kadras.
 Ši dešimtmetė – viena iš septynių sostinės globos namų auklėtinių, pernai per atostogas viešėjusi lenkų šeimose.<br> Stop kadras.
 Globos namų direktorė E.Loc džiaugiasi tokia galimybe.<br> Stop kadras.
 Globos namų direktorė E.Loc džiaugiasi tokia galimybe.<br> Stop kadras.
 E.Žiobienė.<br> Stop kadras.
 E.Žiobienė.<br> Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 8, 2019, 8:33 PM

Tačiau vaiko teisių apsaugos kontrolierė sunerimusi – prieš kelerius metus šio fondo išvežtus vaikus lenkų šeimos buvo apsiėmusios auginti iki 18 metų neturėdami nei globos, nei įvaikinimo dokumentų. Pasirodo, valdžios institucijos net nežino, kiek tokių vaikų išvežama dabar.

Dešimtmetė globos namų auklėtinė su nekantrumu laukia Velykų atostogų. Per jas viliasi išvažiuoti į Lenkiją, pasisvečiuoti pas lenkų šeimą. Iki šiol jau yra gyvenusi keturiose lenkų šeimose.

„Vaikščiojau, žaidžiau su šunimis – turėjo dvi kates ir keturis šunis“, – vieną iš viešnagių Lenkijoje prisimena mergaitė. Pasak jos, vaikus priimančios šeimos yra draugiškos, su jais vaikai susišneka lenkiškai. Gyvendama Lietuvoje mergaitė lenkų kalbos nemokėjo – pasak jos, išmokė lenkai, pas kuriuos pirmą kartą važiavo.

Ši dešimtmetė – viena iš septynių sostinės globos namų auklėtinių, pernai per atostogas viešėjusi lenkų šeimose. Viešnages Lietuvos vaikams organizuoja lenkų fondas „Širdys vaikams“.

Globos namų direktorė Elvyra Loc džiaugiasi tokia galimybe. „Labai džiaugiamės ir esame dėkingi, kadangi ten nuvykę vaikiukai pamato natūralios, tvarkingos šeimos modelį“, – sakė direktorė.

Tačiau vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė į tokį fondo tarpininkavimą žiūri įtariai. Mat prieš kelerius metus buvo kilęs skandalas, kai paaiškėjo, jog po panašių atostogų vienas tarnybų stebimos šeimos vaikas pas globėjus Lenkijoje liko visam laikui.

„Šeima yra gavusi mamos įgaliojimą, kad rūpinsis vaiku ir užaugins iki 18 metų be jokio įvaikinimo, be jokios globos, tai vaiko atidavimas su įgaliojimu“, – sakė E.Žiobienė.

Paaiškėjo, kad tokių pagal įgaliojimą paliktų globoti vaikų buvo mažiausiai šeši, dauguma – vienos sostinės mokyklos moksleiviai. Kilus skandalui vaiko teisių kontrolierė kreipėsi į prokuratūrą, kontrolieriaus tarnybą Lenkijoje.

„Manau, tai, kas buvo padaryta 2012 metais, tikrai nepuošia nė vieno, tikrai sukelia tam tikro įtarumo. Todėl institucija, kuri pasiryžta bendradarbiauti, turi būti labai atidi, nes neduok Dieve...“ – sakė E.Žiobienė.

Skandale prieš šešerius metus linksniuotam fondui vaiko teisių ir įvaikinimo tarnyba pernai trejiems metams pratęsė akreditaciją, kuri leidžia vežti globos namų vaikus atostogauti į lenkų šeimas.

Vaiko teisių ir įvaikinimo tarnybos atstovė Agnė Marčiukaitienė tvirtino, kad tarnyba nėra gavusi nusiskundimų dėl fondo vykdomos veiklos. „Bet žiūrėdami ataskaitas pasižiūrėsime duomenis“, – tikino.

Vaiko teisių ir įvaikinimo tarnybos duomenimis, pernai tarpininkaujant fondui lenkų šeimose svečiavosi 25 vaikai. Tačiau paties fondo vadovė sako, kad jų buvo apie šimtą.

„Svarbiausia – lenkų kilmės vaikai, bet kiekvieną vaiką imu, kuriam reikia tokios pagalbos. Tai vaikai iš globos namų, kurie neturi artimųjų, o jei turi, tėvai jais nesidomi. Niekada nebuvo atvejo, kad kuris į Lietuvą negrįžtų, visi vaikai grįžo“, – teigė fondo „Širdis vaikams“ prezidentė Silvija Karlovska.

Tuo tarpu globos namų direktorė E.Loc sakė, kad yra vaikų, kurie liko Lenkijoje visam laikui. „Yra, kas iki 18 metų patys pareiškia norą. Jei vaikui yra 12-14 metų, ir jis šeimos paklausia, ar galėtų jį pasilikti visam laikui, būna, kad šeimos ir paima“, – aiškino E.Loc.

Prie šešerius metus tyrimą pradėję prokurorai vėliau jį nutraukė. Kuo baigėsi fondo patikra pačioje Lenkijoje, Lietuvos tarnybos nežino.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.