Dvylikametis negerbia mamos: ar įmanoma tą ištaisyti

„Mano sūnui 12 metų. Būna labai piktas, nejaučia pagarbos man“, – skundžiasi lrytas.lt skaitytoja.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
 E.Mažukaitienė.
 E.Mažukaitienė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-02-25 10:54

Atsako Asmens sveikatos klinikos vaikų ir paauglių psichiatrė, porų ir šeimos psichoterapeutė Elvyra Mažukaitienė.

Vaikai ir tėvai vieni kitų pagarbą užsitarnauja palaipsniui, kasdien atsakingai ir pagarbiai bendraudami su visais kartu gyvenančiais asmenimis. Vaikai jautriai reaguoja į dažną kritiką, aukštus reikalavimus, pažadų atidėliojimą.

Gali būti, kad pagarbos augimas yra sustojęs. Jį reikėtų iš naujo pradėti auginti po to, kai išsiaiškinsite, kaip vaikas jus mato. Nes tai atspindės, kaip vaikas jaučiasi.

Jei jus mato kaip silpną, neryžtingą – vadinasi, jam nesaugu. Kokį jus norėtų matyti? Turbūt dėl neaiškumo jis ir būna piktas.

Specialisto atsakymas suformuluotas remiantis trumpa informacija, kuri yra pateikta skaitytojų laiške. Jei vaiko elgesys ir savijauta kelia daugiau klausimų, rekomenduojama kreiptis dėl išsamesnio psichologo įvertinimo ir rekomendacijų.

***

Jeigu susiduriate su auklėjimo problemomis, sunkiai susitvarkote su vaikais – tai nereiškia, kad esate blogi tėvai. Jau vien tai, kad atsivertėte šį straipsnį, reiškia, jog nemanote, kad rykštė, pakeltas balsas ar grasinimas yra patys tinkamiausi vaikų auklėjimo būdai.

Tačiau auklėjime būna situacijų, kai be specialių žinių sunku priimti tinkamą sprendimą ar pasirinkti priemonę. Kviečiame nelaukti, kol problemos įsisenės – pasikonsultuokite su Asmens sveikatos klinikos specialistais, užduodami anoniminį klausimą portale lrytas.lt, įrašę jį į projekto „Auginu be rykštės“ skydelį (jį rasite po šiuo straipsniu).

Specialistų atsakymai ir patarimai pasirodys rubrikoje „Vaikai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.