Kaip vaikus prižiūri nuteistosios: neskaito pasakų, pinigus išleidžia sau

Vaiko teisių apsaugos skyriaus Panevėžio mieste patarėja Žaneta Ginaitė susitiko su Panevėžio pataisos namuose bausmę atliekančioms mamomis, kurios, remiantis galiojančiais įstatymais, vaikus gali auginti iki kol jiems sukanka 3 metai (išimtinais atvejais – iki 4 metų).

 Deja, neretai mamų bausmės atlikimo laikas yra ilgesnis nei 3 metai, todėl vaikas paimamas iš mamos ir jam nustatoma globa artimųjų giminaičių ar kitų globėjų šeimoje.<br> 123rf nuotr.
 Deja, neretai mamų bausmės atlikimo laikas yra ilgesnis nei 3 metai, todėl vaikas paimamas iš mamos ir jam nustatoma globa artimųjų giminaičių ar kitų globėjų šeimoje.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 26, 2019, 10:30 AM

„Mamas paskatinome būti aktyviomis, kalbėtis su giminaičiais ar kitais artimaisiais asmenimis, kurie galėtų tapti jų vaikų globėjais, kai vaikams sueis 3 metai ir jos pačios praras galimybę rūpintis mažaisiais. Deja, neretai mamų bausmės atlikimo laikas yra ilgesnis nei 3 metai, todėl vaikas paimamas iš mamos ir jam nustatoma globa artimųjų giminaičių ar kitų globėjų šeimoje, – sakė patarėja Ž. Ginaitė. – Be to, priminėme, kodėl svarbu susitvarkyti reikalingus dokumentus dėl tėvystės nustatymo, tėvystės nuginčijimo ar pan. Akcentavome apie vaikų ugdymo svarbą, pagrindinių poreikių bei interesų užtikrinimo galimybes pataisos namuose“.

Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistės laisvės atėmimo vietoje bausmę atliekančioms mamoms pristatė vaiko teisių apsaugos reformos gaires, paaiškino atvejo vadybos procesus, mobilios komandos atliekamas funkcijas.

„Su mamomis kalbėjomės apie vaikų priežiūrą, jų ugdymą. Tik 1 iš 9 moterų teigė, kad vaikui skaito pasakas, tad buvo proga padiskutuoti, kokią svarbią reikšmę kuriant mamos ir vaiko ryšį atlieka knygos skaitymas, pasakos sekimas. Mamoms primintos jų pareigos, skatinta daugiau kokybiško dėmesio ir laiko skirti savo mažiesiems: kartu žaisti, pagal vaiko amžių ir raidą ugdyti jo gebėjimus, tartis su personalu ir prašyti įvairios pagalbos, kad būtų užtikrinti vaikų interesai“, – teigė patarėja Ž. Ginaitė.

Susitikimo metu domėtasi, ar yra sudarytos sąlygos vaikams gauti reikalingas sveikatos priežiūros paslaugas už laisvės atėmimo įstaigos ribų. Pasak Panevėžio pataisos namų atstovių, ne visos moterys, auginančios mažamečius, turi pakankamus socialinius įgūdžius. Taip pat pastebėta, kad moterys dažnai konfliktuoja tarpusavyje, o jų vaikai mato ir dalyvauja konfliktuose. Vaiko teisių apsaugos specialistės susirinkusioms mamoms priminė, kad apsaugoti savo vaikus nuo bet kokio smurto (psichologinio, emocinio, fizinio ir kt.) – jų pareiga, o vaikų įtraukimas ir dalyvavimas konfliktuose yra psichologinis smurtas, todėl mamų prašyta būti atsakingoms ir vengti panašių situacijų.

Panevėžio pataisos namų atstovės atkreipė dėmesį į praktiškai susiklostančias situacijas, kai gautas išmokas už vaikus mamos dažnai naudoja ne pagal paskirtį, t. y. užtikrinti vaikų poreikius (nupirkti akinukus ar pan.), o perka cigaretes ar kitus tik joms reikalingus daiktus. Moterims priminta, kad išmokos yra skirtos vaikams ir jų poreikiams užtikrinti, todėl turi būti leidžiamos tikslingai.

Vaiko teisių apsaugos specialistės pastebi, kad vaikų iki 3 metų gyvenamosios patalpos laisvės atėmimo vietoje yra geros: vaikai turi atskirą žaidimų kambarį, gali laisvai išeiti į kiemą, kuriame įrengta sūpynių, karstynių zona, yra daržas, kur galima auginti daržoves.

Vaiko teisių apsaugos specialistų ir Panevėžio pataisos namų atstovų susitikimo metu sutarta, kad nustačius, jog bausmės atlikimo vietoje mamos netinkamai rūpinasi vaikais, kelia grėsmę jų sveikatai ar gyvybei, kuo skubiau informuos vaiko teisių skyriaus specialistus, kurie įvertins esamą situaciją ir suteiks pagalbą.

Šiuo metu Panevėžio pataisos namuose vaikų (kūdikių) skyriuje gyvena 9 mamos ir 9 vaikai, o 1 moteris laukiasi. Vaikų (kūdikių) skyriuje vietų skaičius yra ribotas. Pagal numatytas normas ir vidaus taisykles, kambaryje gali gyventi 2 nuteistosios ir jų vaikai arba nuteistoji su vaiku ir besilaukianti nuteistoji.

Už Panevėžio pataisos namų ribų yra įkurtas Vaiko ir mamos namas, kuriame šiuo metu gyvena 4 mamos ir 4 vaikai. Čia mamos vaikus gali auginti iki tol, kol vaikams sueis 4 metai. Į šį namą perkeliamos mamos, kurios įstaigoje laikosi drausmės taisyklių, neturi nuobaudų, motyvuotos, kurioms netrukus baigsis laisvės atėmimo bausmė.

Minėtuose pataisos namuose yra įsteigta Nuteistųjų ir jų vaikų iki trejų metų perkėlimo į Panevėžio pataisos namų Vaikų (kūdikių) skyrių komisija, kurioje dalyvauja ir VTAS specialistės. Tai nuolat veikianti komisija, kuri svarsto nuteistų motinų, turinčių vaikų iki trejų metų, prašymus apgyvendinti jų vaikus Panevėžio pataisos namų vaikų (kūdikių) skyriuje. Šios komisijos metu nuolat aptariami klausimai, susiję su Vaikų gerovės užtikrinimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.