Besilaukianti moteris neturi nei pajamų, nei būsto: kuo gali padėti valstybė

„Laukiu vaiko, neturiu nei pajamų, nei gyvenamo būsto. Kuo man galėtų padėti valstybė? Neturiu nei profesijos, nei darbo stažo. Neturiu šeimos“, – rašo lrytas.lt skaitytoja.

 Šios moters situacija tikrai sudėtinga.<br> 123rf nuotr.
 Šios moters situacija tikrai sudėtinga.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2019, 1:24 PM

Atsako „Krizinio nėštumo centro“ socialinė konsultantė Rūta Trumpickienė.

Šios moters situacija tikrai sudėtinga, reikia manyti, kad išgyvena daug nerimo dėl savo ir savo vaiko ateities, nes nėra patenkinti elementarūs saugumo poreikiai. Būtina suteikti reikiamą informaciją ir konkrečią pagalbą, emocinę paramą.

Nėra žinoma, ar nėščioji dar augina vaikų, kur gyvena dabar, ar yra vieniša, todėl teikiame bendrą informaciją, kurią reikėtų tikslinti pagal konkrečią situaciją.

Kalbant apie valstybės paramą, reikėtų išsiaiškinti, ar šiuo metu moteris gauna kokias nors jai priklausančias pajamas, iš ko gyveno iki šiol. Jeigu moters pajamos yra mažesnės nei valstybės remiamos, ji vieniša ir registruota darbo biržoje, bet neranda atitinkančio jos kvalifikaciją darbo, turėtų gauti socialinę pašalpą.

Jeigu moteris nėra registruota darbo biržoje ir nedirba, ji, tikėtina, net neturi privalomojo sveikatos draudimo, kurį bet kokiu atveju įgytų gavusi pažymą iš gydytojo ginekologo apie suteikiamas nėštumo ir gimdymo atostogas.

Moteriai, kuri pagal Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymą neturi teisės gauti motinystės išmokos, iki numatytos gimdymo datos likus 70 kalendorinių dienų skiriama 2 bazinių socialinių išmokų dydžio (76 Eur) vienkartinė išmoka nėščiai moteriai.

Kiekvienam gimusiam vaikui skiriama 11 bazinių socialinių išmokų dydžio (418 Eur) vienkartinė išmoka vaikui.

Jeigu moteris neturi reikiamo darbo stažo motinystės išmokoms gauti, ji gaus tik socialinę pašalpą, kuri priklauso nuo šeimos sudėties, taip pat nuo to, ar vaiko tėvas prisideda prie vaiko išlaikymo. Be to, moteriai priklausys kasmėnesinės išmokos už vaiką.

Moteriai būtina rasti saugią gyvenamąją vietą. Daugelyje savivaldybių yra valstybiniai moterų krizių ar panašūs centrai, kur galima būtų apsigyventi, viskas priklauso nuo to, kur moteris registruota. Egzistuoja ir nevyriausybinių organizacijų, kurios siūlo apgyvendinimo paslaugas. Tokiuose centruose moterys gali gyventi iki vaikelio gimimo bei jau vaikui gimus, atsižvelgiant į poreikius.

Būtų geriausia, jeigu moteris kreiptųsi į mūsų Krizinio nėštumo centrą ir mūsų specialistai, išsiaiškinę visas aplinkybes, padėtų tinkamai pasiruošti vaikelio atėjimui, suteiktų visą reikiamą informaciją, emocinę paramą, teisinę ir ginekologinę konsultacijas, materialinę paramą.

Kviečiame moterį kreiptis į Krizinio nėštumo centrą. Konsultuojame darbo dienomis nuo 9 iki 17 val. telefonu 860357912. Mūsų centro pagalba teikiama visoje Lietuvoje. Pagalba tęstinė. Lauksime!

 

Galima kreiptis pagalbos

Neplanuotai pastojote, nežinote, kaip elgtis? Kyla klausimų dėl netikėto partnerės, dukros, sesers nėštumo, nežinote, kaip galima padėti? Pasikonsultuokite su „Krizinio nėštumo centro“ specialistais – psichologais, teisininkais, socialiniais darbuotojais.

Savo klausimą įrašykite į laukelį skydelyje, kurį rasite straipsnio apačioje, ir paspauskite „siųsti“. Atsakymas kaip įmanoma greičiau bus publikuotas lrytas.lt skyrelyje „Vaikai“. Nemokamas konsultacijas galite gauti ir telefonu: 8 603 57912 bei el.paštu: neplanuotasnestumas@gmail.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.