Tėvo supurtytos mažylės mama: „Kasdien gailiuosi, kad jo nepalikau anksčiau“

Vilnietė Aušrinė Zaleckienė (27 m.) pokalbio metu ne kartą minėjo sausio 14-ąją – dieną, kai iš esmės pasikeitė jos gyvenimas. Tądien, kaip ne kartą rašyta žiniasklaidoje, iš poliklinikos grįždama namo mama lifte išvydo savo vyrą, medikus ir jų nešamą savo 4 mėn. dukrą, kuri buvo net pamėlusi, o vėliau atsidūrė komoje. Įtarta, kad mergaitę smarkiai supurtė jos tėvas E.Z. (g. 1993 m.).

 Po sukrėtimo mergaitės raida smarkiai atsiliko nuo bendraamžių.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Po sukrėtimo mergaitės raida smarkiai atsiliko nuo bendraamžių.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Kai Aušrinė laukėsi, prasidėjo jos nesutarimai su vyru, bet ji vis tikėjosi, kad viskas bus gerai.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Kai Aušrinė laukėsi, prasidėjo jos nesutarimai su vyru, bet ji vis tikėjosi, kad viskas bus gerai.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Kai Aušrinė laukėsi, prasidėjo jos nesutarimai su vyru, bet ji vis tikėjosi, kad viskas bus gerai.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Kai Aušrinė laukėsi, prasidėjo jos nesutarimai su vyru, bet ji vis tikėjosi, kad viskas bus gerai.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 6, 2019, 9:06 PM

Kelis mėnesius po traumos mama su dukrele leido ligoninėse ir reabilitacijoje. Tik prieš Velykas jos buvo išleistos namo, bet ir toliau nuolat lankysis pas gydytojus.

Dėl patirtos smegenų traumos mergaitės raida yra smarkiai sulėtėjusi, jai pažeistas regos nervas ir prasidėjo epilepsijos priepuoliai, kurie dabar kontroliuojami vaistais.

Mergaitei neseniai suėjo 8 mėnesiai, bet jos raida prilygsta 2 mėn. kūdikiui. Po traumos mažylė nebegali daryti netgi to, ką mokėjo iki tol: nulaikyti galvytės, paimti žaisliuko, įsidėti į burnytę pirštukų.

Mergytei teko vėl visko mokytis nuo pat pradžių. Tiesa, po reabilitacijos ji kiek atkuto ir tapo linksmesnė, aktyvesnė, daugiau juokiasi. Mamai atrodo, kad kartais dukrelė norėtų apsiversti nuo nugaros ant pilvuko, bet tam dar pritrūksta jėgų.

„Kaip paprastai man paaiškino medikai, jos smegenyse yra susiformavusi ertmė, į kurią buvo išsiliejęs kraujas. Neaišku, kokios bus pasekmės – jos gali būti ir sudėtingos, tarkim, protinis atsilikimas, o gal didesnių pasekmių nebus. Aš noriu tikėtis, kad viskas bus gerai“, – vylėsi Aušrinė.

Sukrėstai mergaitei buvo nustatytas sunkus neįgalumas. „Vienos TV laidos vedėja manęs paklausė, ar dabar, kai vaikas neįgalus, negalvoju jo palikti. Iš pradžių net nesupratau, ko manęs klausia – kur aš tą vaiką paliksiu? Kūdikių namuose? Neįsivaizduoju, kaip mama gali atsisakyti savo vaiko“, – sakė Aušrinė.

Dabar ji labiausiai išgyvena dėl to, kad pažeistas dukrelės regos nervas ir jos regėjimas labai susilpnėjęs, į aplinką ji beveik nereaguoja. „Ligoninėje išgirdome, kad yra pažeidimų akies centrinėje tinklainėje, regos nervas darosi balkšvas (jis turėtų būti rausvas). Gydytojai patys patarė taupyti pinigus, nes gali prireikti privačių paslaugų. Kreipiausi į kliniką, kur taip pat išgirdau, kad kartais po tokių traumų regėjimas neatsistato. Vyksime pas dar vieną mediką į Kauną, gal gi ten išgirsime kažką paguodžiančio ir medikas galės vaikui padėti – juk sunku ir įsivaizduoti, kaip jai reikėtų gyventi, nieko nematant“, – liūdnai dėstė mama.

Beje, pinigų vaikelio gydymui moteris prašė ir socialiniuose tinkluose. Surinko 1900 eurų ir paskelbė, kad daugiau paramos nereikia.

„Pamačiau, kad yra labai daug gerų žmonių, kurie nelieka abejingi svetimai bėdai. Suprantu, kad iš šalies pagalbos prašymas atrodo negražiai, bet juk nemaniau, kad vaiku turėsiu rūpintis viena pati... Sulaukėme ne tik finansinės paramos. Kaip tik šiandien gavau du siuntinius iš Klaipėdos ir iš Anglijos su sauskelnėmis ir kitais kūdikiams skirtais reikmenimis. Sulūžo vaiko lovelė, tai viena moteris žadėjo nupirkti naują. Esu visiems mums padėjusiems žmonėms labai dėkinga“, – sakė Aušrinė.

Tėvui su sužalotu vaiku per sunku

Netrukus po įvykio sukrėstos mažylės tėvas atsidūrė areštinėje ir buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nesunkaus mažamečio sveikatos sutrikdymo. Vyras teisinosi, kad mergaitė pradėjo springti, dėl to jis ją apvertė aukštyn kojomis ir smarkiai papurtė. Po kurio laiko pasklido žinia, kad moteris jam atleido, kad ji tiki, jog kūdikį vyras sužalojo netyčia ir jis gailisi.

Dabar Aušrinė kalba taip: „Iš tiesų tuo metu vyras sakė, kad labai išgyvena, ir pamaniau, kad verta jam atleisti, juk geriau bus vaiką auginti dviese. Tačiau dabar manau, kad jis taip sakė dėl to, kad nepateikčiau jam kaltinimų. Jau po savaitės, kai mūsų mergytė pabudo iš komos ir daug verkė, tėvas pasakė, kad jam su tokiu vaiku per sunku, ir jis mus palieka“, – sakė Aušrinė.

Kitą kartą vyras žmonos ir dukros gyvenime pasirodė tik kovo 27 d. Jis tiesiog ligoninėje Aušrinę sumušė ir dar apvogė. Pasak jos, konfliktas kilo dėl visiškos smulkmenos. „Jis sėdėjo atsirėmęs į kūdikio lovytę ir kažką galvojo, o aš porą kartų pasakiau, kad reikia kūdikį maitinti ir užkaisti vandens mišinukui. Kadangi jis nereagavo, stumtelėjau lovelę, kad atkreipčiau jo dėmesį, o tada jis šoko ir mane puolė. Iš tiesų jis nuolat buvo linkęs elgtis agresyviai, dėl to ir seniau man yra tekę kreiptis į policiją“, – sakė moteris.

Ikiteisminis tyrimas dėl mažametės sveikatos sutrikdymo, kuris buvo nutrauktas, vėl atnaujintas. Prie jo prijungti ir tyrimai dėl smurto prieš moterį.

Vestuvinis žiedas – čigonų tabore

Žiniasklaidoje minėta ir tai, kad abu nukentėjusios mergaitės tėvai buvo žinomi vaiko teisių specialistams, abu turėjo problemų dėl priklausomybės nuo narkotikų. Aušrinė neslepia, kad prieš ketverius metus ji šią priklausomybę turėjo, o po to pradėjo nuo jos gydytis metadonu ir iki šiol vartoja šį medikamentą.

„Dėl to dukrytės sveikatos pažymoje ir rašoma, kad ji gimė, turėdama abstinencijos sindromą – dėl to mane kai kurie komentatoriai labai užsipuolė. Tačiau tai buvo abstinencija metadonui, o jį vartoti man rekomenduoja medikai. Ta abstinencija per keletą dienų praėjo ir vaikelis buvo visiškai sveikas iki sausio 14 d.“, – sakė moteris.

Kai ji susipažino su savo būsimuoju vyru, jis taip pat gydėsi metadonu. „Maniau, mes abu, su tuo susidūrę, vienas kitą suprasime ir palaikysime. Deja, buvau pernelyg naivi. Padariau klaidą, kad sutikau tuoktis, praėjus vos 4 mėnesiams nuo pažinties pradžios. Iš tiesų iki vestuvių vyras buvo geras ir narkotikų nevartojo, bet jau netrukus po vestuvių vėl jų ėmėsi. Gana greitai net ir savo vestuvinį žiedą pardavė čigonų tabore, kad gautų dozę“, – prisiminė moteris.

Dėl to ji su vyru ir pykosi, patirdavo jo smurtą, bet ir vėl jam atleisdavo, tikėdama, kad jis dar gali pasikeisti.

Apie tai, kas galėjo nutikti sausio 14 d., Aušrinė turi dvi versijas. Gal ir iš tiesų jos vyro žodžiai, kad kūdikis pradėjo springti ir teko jį supurtyti, yra tiesa, tik jis vaiką supurtė pernelyg šiurkščiai. Visgi panašiau į tai, kad tėvas, kuris tądien buvo prastai nusiteikęs, verkšlenusį kūdikį supurtė tiesiog iš pykčio.

Vyro pareigas atlieka močiutė

Kaip ten bebūtų, Aušrinė labai stengiasi dėl savo vaiko padaryti viską, ką gali. Kaip ir iki nelaimės, ji su dukrele gyvena nedideliame 12 kv. metrų bendrabučio kambaryje. Vaiku rūpintis jai kiek galėdama padeda jos mama, tačiau ji yra dirbanti ir tam, kad galėtų padėti dukrai finansiškai, pasiėmė papildomo darbo. „Mano mama tarsi atlieka tas pareigas, kurias turėtų atlikti vaiko tėtis“, – pastebėjo pašnekovė.

Jai padeda ir Vaiko teisių apsaugos tarnybos skirta socialinė darbuotoja – ji gali padėti vaikelį nuprausti ar pažiūrėti ji tuomet, kai Aušrinei reikia tvarkyti reikalus su advokatu. Šiuo metu ji ruošia skyrybų dokumentus. Na, o kita močiutė, jos vyro mama, anūkę yra mačiusi vos vieną kartą ir visai neturi noro vėl susitikti.

„Dabar aš kasdien gailiuosi dėl to, kad su tuo vyru susituokiau, ir kaltinu save dėl to, kad jo nepalikau iš karto po to, kai paaiškėjo, kad jis linkęs smurtauti. Juk, jei būčiau nebuvusi naivi ir laiku susipratusi skirtis, vasarą galbūt važiuotume su dukrele prie jūros, o dabar tik važinėjame po gydytojus ir neaišku, kokia bus dukrytės sveikata toliau“, – sakė Aušrinė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.