Vaikų rašytojas: pasakų nereikėtų skaityti prieš miegą

„Geros knygos yra tos, kurias vaikai skaito vakare pasislėpę nuo tėvų ir neina miegoti, o ne tos, kurios migdo“, – įsitikinęs populiarus vaikų literatūros kūrėjas ir iliustratorius Dainius Šukys. Gegužės 18 d. šeimų festivalyje „Kryptis: namai“ Pagulbyje jis pats ves pasakų ir kūrybingumo pamokas mažiesiems.

 Skaitymo malonumą vaikams ugdyti nėra taip sudėtinga.<br> 123rf nuotr.
 Skaitymo malonumą vaikams ugdyti nėra taip sudėtinga.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 9, 2019, 10:00 AM

„Kai rašau pasakas, pirmiausia stengiuosi, kad tėvai, skaitydami vaikams, krizentų, jiems būtų linksma ir įdomu. Jei tėvai skaito, ir vaikai į knygas žiūri visai kitaip. O jei knygos vaikus migdo, tai kokios ten knygos – gal lopšinės, bet ne knygos. Pasakų nereikėtų skaityti prieš miegą. Geros knygos yra tos, kurias vaikai skaito vakare pasislėpę nuo tėvų ir neina miegoti“, – įsitikinęs rašytojas.

Jo teigimu, skaitymo malonumą vaikams ugdyti nėra taip sudėtinga, o ir knygos, jo manymu, yra daug vertingesnės vaikų kūrybingumo lavinimui nei kinas. „Filmuose viskas „sukramtyta“ – matai jau sukurtą produktą, girdi dialogus. O kai vaikai skaito knygas, jie viską piešia savo vaizduotėje. Tai neabejotinai lavina vaiko pasaulėžiūrą ir suvokimą“, – kalba D. Šukys ir priduria, kad, jo manymu, šiuolaikiniai vaikai skaito nė kiek ne mažiau nei ankstesnės kartos, o įprotį skaityti jie visų pirma perima iš savo tėvų.

Pats mokys vaikus kūrybingumo

Anot rašytojo, norint ugdyti vaikų kūrybingumą, reikėtų ne tik sekti jiems pasakas, bet ir įtraukti į jų kūrimo procesą. Pats pasakų ir kūrybingumo pamokėles vaikams rengiantis D. Šukys sako, kad vaikai per žaidimą mokosi improvizuoti, netikėtai keisti istoriją, o tai leidžia jiems pasijusti kūrėjais, valdyti siužetą. „Istorija visada žavi netikėtumu. Jei imi skaityti knygą, ir iškart žinai, kuo ji baigsis – koks įdomumas ją skaityti?“ – svarsto D. Šukys, pats iliustruojantis savo knygeles.

Rašytojas pasakų ir kūrybingumo pamoką vaikams ves ir gegužės 18 d. vyksiančiame šeimų festivalyje „Kryptis: namai“. Autentiškoje Pagulbio sodyboje Molėtų rajone vyksiančiame renginyje lauks ir daugybė kitų pramogų bei užsiėmimų visai šeimai. Vaikus pasitiks pievelėje besiganančios alpakos, avys ir triušiai. Taip pat programoje – diskusija su Vidu Bareikiu, didieji lauko žaidimai, muilo burbulai, teatro spektaklis ir kitos pramogos.

Tuo metu tėveliai bus kviečiami laiką leisti sveikatingumo erdvėje, kurioje savo patarimais dalinsis žolininkė Rasa Glinskytė-Subačienė, specialią programą dūminėje pirtelėje ruoš pirtininkas Rimas Kavaliauskas. Taip pat organizatoriai kvies pasiklausyti „Baltų varnų“, Kazimiero Jakučio ir grupės koncerto, mokytis odininkystės, žvakių liejimo ir kt. amatų, vaišintis lauke keptu šakočiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.