Kėdainiuose mama su vaikais užsibarikadavo bute: viskas baigėsi vaikų paėmimu

Kaip pranešė portalas rinkosaikste.lt, penktadienį į Kėdainių miesto Smilgos gatvę skubėjo visos specialiosios tarnybos – policija, medikai ir ugniagesiai. Tos dienos popietę Bendrajame pagalbos centre buvo gautas pranešimas iš socialinės darbuotojos, kad ji negali patekti į butą, kurį nuomojasi moteris su dviem mažamečiais vaikais (g. 2016 ir 2018 m.).

 Autokopėčiomis pasikėlus ir pradėjus atidarinėti buto langus, jo šeimininkė atrakino duris.<br> Asociatyvi A.Barzdžiaus nuotr.
 Autokopėčiomis pasikėlus ir pradėjus atidarinėti buto langus, jo šeimininkė atrakino duris.<br> Asociatyvi A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-05-15 16:46, atnaujinta 2019-05-15 17:15

Socialinė darbuotoja baiminosi, kad  nutiko kažkas negero.

Ugniagesiams pakilus autokopėčiomis iki trečio aukšto lango ir į jį pabeldus, mama duris pagaliau atidarė ir tarnybas įsileido. Vaikai po medikų apžiūros perduoti vaiko teisių apsaugos specialistui.

Šio įvykio detales portalui lrytas.lt plačiau nupasakojo Kauno apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Neringa Martišienė.

Jos teigimu, Kėdainių rajono vaiko teisių apsaugos specialistai pirminę informaciją gavo iš ugdymo įstaigos atstovų. Pranešta, kad kuris laikas be paaiškinamos priežasties darželyje nepasirodo vienas vaikas, nesėkmingai bandyta susisiekti su jo mama, o nuvykus į šeimą tuometinė mamos būsena ir gebėjimas tinkamai pasirūpinti dviem mažamečiais sukėlė abejonių.

Vaiko teisių specialistai iš karto nuvyko į minėtą šeimą, susisiekė su atvejo vadybininku. Mama durų neatidarė. Viduje buvo tylu, vaikų balsų nesigirdėjo. Kelis kartus nuvykus į šeimą ir situacijai nesikeičiant, priimtas sprendimas kviesti specialiąsias tarnybas.

Po to mama ir vaikai buvo nuvežti į ligoninę. Mamai pagalba tebėra teikiama. Vaikais šiuo metu rūpinasi jiems artimas asmuo. Jiems medikų pagalba nereikalinga.

Mama nebuvo apsvaigusi nuo alkoholio ar narkotikų, o konkretesnių duomenų apie jos būklę suteikti specialistai neturi teisės.

Pranešimų apie vaiko teisių pažeidimus šeimoje nebuvo gauta.

Kokia ateitis šios šeimos laukia? „Vaiko teisių apsaugos tarnyba išnaudoja visas galimybes tam, kad vaikas galėtų augti savo šeimoje. Mamai bus inicijuojama pagalba.

Kokios paslaugos šeimai reikalingos, spręs Savivaldybės atvejo vadybininkas kartu su grupe specialistų, įvertinę esamą situaciją“, – teigė N.Martišienė.

Ir pridūrė: „Laiku nesureagavus, ši situacija galėjo turėti skaudžias pasekmes. Apmaudu, kad ir bandant susisiekti su mama, patekti į butą, ir kai imtasi aktyvių specialiųjų tarnybų veiksmų, daugiabučio gyventojai, tarp kurių buvo ir medicinos darbuotoja, buvo nusiteikę priešiškai, replikavo, nebendradarbiavo.

Panašiais atvejais svarbu, kad visuomenė situaciją vertintų kritiškai, nes kalbame apie itin pažeidžiamą grupę  – mažamečius vaikus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.