Dovana daugiavaikei mamai – mokslai Vilniaus universitete

Supratę, kad daug vaikų auginančios mamos neišgali sau leisti 33 eurų savaitinės investicijos į asmeninį profesinį tobulėjimą, Vasaros akademijos Vilniaus universitete organizatoriai nusprendė padėti vienai labiausiai motyvuotai daugiavaikei. Pritaikius socialinio verslo modelį, nuo kiekvienos įmokos už mokslą Vasaros akademijoje tam tikra procentinė dalis bus skiriama vienos daugiavaikės mamos 12 savaičių studijoms apmokėti. Labiausiai motyvuotą mokytis mamą patikėta atrinkti Daugiavaikių šeimų asociacijai MES.

 B.Miškinienė.
 B.Miškinienė.
 Skaidrė Vainikauskaitė-Tomaševičienė.
 Skaidrė Vainikauskaitė-Tomaševičienė.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 30, 2019, 12:48 PM

Kaip rodo viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų kompanijos „Factus“ LR socialinės apsaugos ir darbo ministerijos užsakymu 2017 m. atliktas tyrimas apie moterų ir vyrų padėties skirtumus Lietuvoje, tik mažiau nei pusė (47 proc.) šalies moterų teigia realizuojančios save kaip asmenybę ir įgyvendina savo norus bei svajones. Neužtikrintos dėl ateities jaučiasi net 55 proc. Lietuvos moterų (palyginti vyrų – 41 proc.), o užtikrinti tvirtina esantys atitinkamai 29 proc. vyrų ir 18 proc. moterų.

Pribloškia, bet tik 38 proc. moterų nurodo esančios finansiškai pajėgios įsigyti ir valgyti geros kokybės maistą (atitinkamai vyrų – 53 proc.). Finansiškai pajėgios keliauti ir atostogauti bent kartą per metus užsienyje prisipažįsta galinčios vos 27 proc. moterų (atitinkamai vyrų – 41 proc.).

„Žinant šiuos skaičius, mintyse savaime iškyla daugiavaikės šeimos vaizdas, ir mūsų šeima yra tipinis jo pavyzdys“, – sako Daugiavaikių šeimų asociacijos MES įkūrėja Jurgita Pocienė. Jau 16 metų bendru gyvenimo keliu kartu su vyru Mindaugu žengianti moteris susilaukė net 6 atžalų: 4 mergaičių ir 2 berniukų. Vyriausiai Pocių dukrai – 15, o mažiausiai – 2 metukai.

„Nors abu dirbame daug ir nenuilsdami, apie keliones galime tik pasvajoti. Turint tiek vaikų tai atrodo misija neįmanoma. Jeigu atvirai, dar nė karto visa šeima nebuvome išvykę už Lietuvos ribų“, – atvirauja daugiavaikė mama, su šeima bandanti laimę vieno kelionių organizatoriaus projekte, kurio prizas – atostogos Turkijoje.

Negali sau leisti nė 33 eurų

„Labai noriu į visas paskaitas, bet, deja, negaliu sau leisti“, – ne vieno tokio laiško pastarosiomis dienomis iš daugiavaikių mamų tvirtina sulaukianti ir Skaidrė Vainikauskaitė-Tomaševičienė, VšĮ „Versli mama“ vadovė.

Vaikus auginančių moterų verslumą skatinantis to paties pavadinimo portalas nuo birželio 10 dienos kviečia moteris į 12 savaičių trukmės Vasaros akademiją. Ji pirmiausia skirta toms, kurioms pavyko susikurti sau darbo vietą ir dabar norisi šią veiklą pakylėti į naują kokybinį lygmenį, tačiau trūksta konkrečių žinių, patarimų ir palaikymo.

Mokslai Akademijoje organizuojami kartu su Kreditų valdymo universitetu ir Vilniaus universiteto Verslo mokykla. Programos pagrindu pasirinkta VU Verslo mokykloje dėstoma antreprenerystės magistrantūros programa, sutrumpinta iki 48 akademinių valandų kurso ir papildyta šeimos verslams aktualiomis disciplinomis, tokiomis kaip sutuoktinių turto režimas, vedybų sutartys, juridinių verslo formų pasirinkimas, auginant vaikus iki 3 metų.

„Liūdina, kad daugiau vaikų turinčios moterys į savo asmeninį ir profesinį augimą negali leisti investuoti nė 33 eurų per savaitę, – sako S. Vainikauskaitė-Tomaševičienė, pati auginanti keturis vaikus. – Tačiau, ko gero, joms praktinės verslo žinios duotų didžiausią pridėtinę vertę, jau nekalbant apie išaugusį pasitikėjimą savimi.“

Pasak VU Verslo mokyklos direktorės dr. Birutės Miškinienės, mokslai Vasaros akademijoje tokioms moterims būtų naudingi ne tik žinių požiūriu. „Kai kalbame apie studijas, visada turime omenyje grupės dinamiką – tai reiškia, kad tik mokantis kartu su kitais ir bendraujant tarpusavyje, o ne klausantis paskaitos įrašo virtuvėje verdant sriubą, sukuriama didžiausia pridėtinė vertė“, – atkreipia dėmesį seniausio Lietuvos universiteto, šiemet mininčio 440-ąsias įkūrimo metines, atstovė.

Svarbiausia – motyvacija

Išaiškėjus vaikus auginančių moterų finansiniams sunkumams, Vasaros akademijos organizatoriai nusprendė šią problemą atliepti pritaikydami socialinio verslo modelį. Tai reiškia, kad nuo kiekvienos įmokos už mokslą Akademijoje tam tikra procentinė suma bus skiriama vienos daugiavaikės mamos mokslams Akademijoje apmokėti.

„Priklausomai nuo Akademijos klausytojų skaičiaus, ši suma gali siekti 12–15 eurų nuo vienos pilnos įmokos už mokslą“, – skaičiuoja viena iš Vasaros akademijos organizatorių S. Vainikauskaitė-Tomaševičienė. Norimo dydžio auką Vasaros akademijai gali skirti ir privatūs rėmėjai, palaikantys daugiavaikių moterų įgalinimo idėją.

Labiausiai motyvuotą mamą patikėta atrinkti Daugiavaikių šeimų asociacijai MES, kuri visoje šalyje vienija apie pustrečio šimto šeimų. Anot VU Verslo mokyklos direktorės dr. Birutės Miškinienės, tiesioginis pokalbis yra pats patikimiausias būdas įsitikinti, ar žmogus tikrai nusiteikęs rimtai mokytis. Tačiau šiuo atveju, atsižvelgiant į įtemptą daugiavaikių mamų dienotvarkę, nuspręsta tokio pokalbio nerengti, o pasinaudoti socialiniais tinklais.

„Nieko blogo, jei moteris atsakys, jog nežino, kodėl konkrečiai nori mokytis verslo ir ką su tomis žiniomis darys. Mūsų praktika rodo, kad toks nuoširdus prisipažinimas reiškia, jog žmogus atviras visoms idėjoms, žinioms ir pasiūlymams, tik dar nėra tikras, kuria konkrečiai linkme nukreipti savo energiją. Tokie kvalifikacijos tobulinimo kursai kaip Vasaros akademija yra būtent tai, ko jiems šiame etape reikia. Juo labiau kad mokslai juose kainuoja dešimtimis kartų mažiau nei tikros studijos universitete“, – pabrėžia dr. B. Miškinienė.

Daugiavaikės mamos prašomos Vasaros akademijos renginio paskyroje feisbuke pažymėti statusą „Dalyvauju“ (Going), pasidalinti renginiu ant savo feisbuko sienos ir išsamiai paaiškinti, kodėl nori tapti Akademijos klausytoja, ką ketina veikti įgijusi verslo žinių. Įraše taip pat būtina pažymėti (užtaginti) portalą Versli mama, Daugiavaikių šeimų asociaciją MES, Vilniaus universiteto Verslo mokyklą bei Finansų ir kreditų valdymo asociaciją. Laimėtoja bus paskelbta birželio 7 d.

Išklausiusi visą 12 savaičių kursą ir sėkmingai atlikusi namų užduotis, daugiavaikė mama, kaip ir visi kiti Akademijos klausytojai, turės parengusi naują verslo planą arba atnaujinusi anksčiau turėtąjį. Be to, ji įgis galiojantį kvalifikacijos kėlimo pažymėjimą, nes Akademijos mokymų programa yra įregistruota Kvalifikacijos tobulinimo programų ir renginių registre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.