Namų darbai vaikui kėlė susierzinimą ir pyktį. Kaip pavyko to atsikratyti?

Dažnai tėvai nebežino, kokių triukų griebtis, kad jų vaikas norėtų mokytis, atsakingai ruošti namų darbus ar skaityti knygas. Daugelis tikisi, kad per vasarą jų atžalos pailsės ir viskas nuo rudens pasikeis. Tačiau nenoro ruošti namų darbus ir skaityti knygas priežastis gali būti kur kas gilesnė ir komplikuotesnė.

 123rf.com nuotr.
 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 25, 2019, 12:51 PM

Specialistai įspėja, kad po vasaros atostogų laukti pokyčiai neįvyks, jei nebus rasta ir pašalinta esminė priežastis. Tad tokiems vaikams vasarą reikėtų praleisti naudingiau nei vien ilsintis.

Manė, kad kaltas tingėjimas

„Pagalbos vaikui pradėjome ieškoti tuomet, kai pastebėjome nuolatinį vaiko susierzinimą ir pyktį, vos užsiminus apie namų darbų ruošimą bei skaitymą. Pastarasis keldavo didelį pasipriešinimą todėl, kad tai sūnui buvo sunkiausias ir daugiausiai pastangų reikalaujantis darbas“, – pasakoja devynmečio Simono (vardas pakeistas) mama.

Iš pradžių Simono tėvai, kaip ir daugelis kitų tėvų, manė, jog tai – tik vaikiški kaprizai ir tingėjimas. Tačiau laikui bėgant situacija tik aštrėjo.

„Rezultatai mokykloje buvo prasti, namų darbų vengimas tapo pagrindine konfliktų su vaiku priežastimi, o skaitymas – didžiausia kančia jam. Vaikas kardinaliai pasikeisdavo, tapdavo lyg ne savas – būdavo irzlus, piktas, sunkiai sukalbamas“, – dalijasi Simono mama.

Pažįstami rekomendavo „Brain Gym“

Tėvai visais įmanomais kanalais ieškojo informacijos, kaip spręsti šią problemą. Vieni pažįstami rekomendavo intelekto lavinimo centro „Brain Gym“ „smegenų treniruotes“, paremtas unikalia amerikiečių mokslininko K.Gibsono metodika.

„Pirminę informaciją buvo sunku suprasti, – neslepia Simono mama. – Ne visai supratome, kaip tai gali išspręsi mūsų vaiko problemas. Tačiau apsisprendėme nuvykti į pirmą pokalbį ir sužinoti išsamiau. Nemeluosiu, į viską žiūrėjome labai skeptiškai ir atsargiai, bet noras padėti vaikui buvo didesnis, todėl buvome pasiryžę imtis visų įmanomų priemonių“.

Laukiant pirmos konsultacijos šalia Simono šeimos sėdėjusi mama pasidalino savo patirtimi bei pastebėjimais. Jos mergaitė buvo jau bebaigianti programą, o pačios mamos atsiliepimai apie visą darbą ir pasiektus vaiko rezultatus buvo teigiami. Ji nuoširdžiai pasidžiaugė ne tik mergaitės progresu mokykloje, bet ir išspręstomis panašiomis problemomis, dėl kurių kreipėsi.

Skaitymas tapo sklandesnis

Susitikimo metu Simono tėvai sužinojo daug reikalingos informacijos apie taikomus darbo principus ir pačią programos metodiką. „Brain Gym“ centre dirbantys specialistai stengėsi kuo suprantamiau paaiškinti, kaip veikia smegenų treniruočių taikomas metodas ir kuo jis yra naudingas kognityviniams gebėjimams stiprinti.

„Ilgai svarstėme, tačiau pasvėrę visus argumentus „už“ ir „prieš“, nusprendėme pabandyti ir tikrai nesigailėjome. Programos metu matėme, kaip vaikui buvo sunku „persilaužti“, tačiau supratome, kad pasirinkome teisingą kelią. Skaitymas po truputį tapo sklandesnis, greitesnis ir svarbiausia – nekeliantis susierzinimo. Sūnus su kiekviena diena galėdavo ne tik daugiau perskaityti, bet suvokti informaciją bei sklandžiai ją perpasakoti. Namų darbų ruoša taip pat tapo priimtinu bei teigiamu įpročiu vaiko kasdienybėje“, – rezultatais džiaugiasi Simono mama.

Moteris teigia, kad kiekvieno vaiko atvejis – individualus, tad ir tėvų lūkesčiai skiriasi. Tačiau problemos sprendžiamos dirbant su vaiku individualiai. „Džiugu, kai atsiranda daugiau žmonių, ne tik kalbančių apie problemas, bet nustatančių jų kilimo priežastis bei siūlančių efektyvius sprendimo būdus. Įsitikinome, kad sunkumai, su kuriais dažnai susiduria mūsų vaikai, neretai yra ne tinginystės, pasyvumo ar kaprizų rodymas. Tai gali slėpti rimtas problemas, kurios apsunkina vaikų kasdienybę. Dabar galime jaustis ramūs kaip tėvai, žinodami, kad radome problemą ir sėkmingai ją išsprendėme „Brain Gym“ centro pagalba“, – sako Simono mama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.