Trijų vaikų mama Klaipėdos paplūdimyje pasijuto įskaudinta iki širdies gelmių

Kai klaipėdietė Darja Kiudelienė (41 m.) su vaikais nuvyksta prie jūros, dešimtmetis jos vaikas kartais aptaško kitus vaikus vandeniu ar net stumteli. Sakysite, taip elgtis negalima? Taip, tačiau reikia turėti omenyje, kad vaikas turi autizmo spektro sutrikimą, o veiksmas vyksta Neįgaliųjų paplūdimyje.

Augindama Robertą, jo mama Darja susiduria su daugybe iššūkių.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Augindama Robertą, jo mama Darja susiduria su daugybe iššūkių.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Robertas – labai judrus ir mėgstantis bendrauti dešimtmetis.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Robertas – labai judrus ir mėgstantis bendrauti dešimtmetis.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Robertas – labai judrus ir mėgstantis bendrauti dešimtmetis.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Robertas – labai judrus ir mėgstantis bendrauti dešimtmetis.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 18, 2019, 9:00 PM

Štai kaip savo situaciją aprašė pati Darja feisbuke: „Mieli žmonės, aš auginu tris vaikus, vienas iš jų turi neįgalumą, autizmo spektro sutrikimą. Auginti vaiką autistą labai nelengva, ypač kai mūsų visuomenė agresyviai reaguoja į ypatingų vaikų netipinį elgesį.

Mes labai dažnai važiuojame prie jūros, nes autistams vanduo padeda atsipalaiduoti ir teigiamai veikia psichiką. Važiuojame į Neįgaliųjų paplūdimį. Tai vieta, kuri skirta žmonėms ne tik su fiziniu, bet ir su psichiniu neįgalumu. Jau turime paplūdimyje draugų tarp pastoviai dirbančių, kurie dažnai bendrauja su sūnumi ir pozityviai reaguoja į mano nesveiką vaiką.

Deja, dažnai tenka konfliktuoti su žmonėmis, kuriems nepatinka, kaip elgiasi mano sūnus. Nepatinka, kad aptaškė vandeniu, kad garsiai kalba, pradeda kalbinti nepažįstamą žmogų ir t.t.

Žmonės, jeigu jūs nesate tolerantiški, pasirinkite, prašau, kitą paplūdimį. Jūs turite didelį pasirinkimą gyventi laimingai. Neįgalieji tokio pasirinkimo neturi. Negadinkite sau ir kitiems nuotaikos, nebūkite tokie pikti. Leiskite mums ir mūsų ypatingiems vaikams džiaugtis gyvenimu. Linkiu jums ir jūsų vaikams sveikatos. Atsiprašau, jeigu buvau neteisi.“

Šis mamos įrašas socialiniame tinkle sulaukė didelio žmonių susidomėjimo ir palaikančių žinučių. Moters pažįstami žmonės gyrė ją už tai, kad ji – puiki mama, ir linkėjo jai stiprybės, o nepažįstami ragino vieni kitus, kad būtų vieni kitiems geresni.

Kai Lrytas.lt susisiekė su Darja, ji papasakojo, kad neigiamų aplinkinių reakcijų sulaukia nuolat. Kartais net norėtųsi sūnui pagaminti marškinėlius ar kepurę su užrašu: „Aš esu autistas. Atsiprašau.“, kad nereikėtų visiems žmonėms aiškinti, kad jos sūnus ne neišauklėtas, o neįgalus.

„Mūsų visuomenėje nemažai žmonių jau apsipratę, kad Downo sindromą turintys vaikai, kuriuos lengva atpažinti iš išorės dėl savitų veido bruožų, gali elgtis keistai. O autistai dažnai išoriškai atrodo kaip visi kiti vaikai, ir man dėl to tik sunkiau – nuolat turiu aiškinti žmonėms, kodėl mano sūnus neįprastai elgiasi“, – pasakojo Darja.

Dešimtmetis Robertas labai guvus, energingas vaikas, daug ir garsiai kalbantis ir mėgstantis bendrauti. Tarkim, jam nieko nereiškia nepažįstamo vaiko paklausti: „Kur tu gyveni? Ar tavo name yra liftas?“ O būna ir taip, kad jis vaiko vardo paklausia kelis kartus, ir, žinoma, trečią ar ketvirtą kartą išgirdęs tą patį klausimą bendraamžis į jį jau žiūri įtariai.

Šiaip jau Robertas yra pozityvus ir daug šypsosi, bet ant kažko supykęs jis tampa agresyvus, gali nepažįstamą vaiką ir stumtelėti. Mama patikino, kad jis daro tai nesmarkiai, tik lengvai stumteli, taip išreišdamas emociją, ir grėsmės nesukelia. Tačiau dėl to ji paprastai sulaukia didžiulio to vaiko tėvų nepasitenkinimo ir kyla didelis triukšmas.

„Dažnai suaugusieji pradeda garsiai šaukti: „Kieno čia vaikas? Kodėl jis taip daro?“ Robertas nemėgsta, kai aš būnu šalia, taigi stebiu jį stovėdama kiek tolėliau. Kai susiklosto kažkokia nepatogi situacija, žmonėms iškart pasakau, kad mano vaikas autistas, dėl to jo elgesys kitoks nei įprasta. Būna žmonių, kurie pasako: „Aišku, atsiprašau“, ir jiems už tokią reakciją esu dėkinga. Bet kartais žmonės nerimsta ir toliau. Labai norėtųsi, kad jie reaguotų neagresyviai ir be pamokymų, kad pirma pasiaiškintų, kad vyksta, ir iš karto nepultų kaltinti“, – sakė trijų vaikų mama.

Ji su bendrauti mėgstančiu vaiku namuose nesėdi, tad nepatogiose situacijose atsiduria nuolat. Prisiminė, kaip kartą parduotuvėje senolis išreiškė nepasitenkinimą, kad Robertas šaukia, negavęs norimos prekės. Mama jam paaiškino, kad sūnus serga, ir išgirdo: „Tai kas, ir aš sergu, man buvo infarktas ir man jūsų vaiko keliamas triukšmas trukdo.“

Parduotuvėse problemų su autistišku vaiku kyla dažnai. „Kartais, kai reikia ilgiau laukti eilėje, sūnus pradeda nekantrauti ir bando lįsti be eilės, dėl to sulaukiu pastabų, kad jis neišauklėtas. Arba būna, kad eilėje nenustygdamas vietoje jis sako žmogui: „Labas“, tas nieko neatsako, tada sūnus kartoja: „Labas“ ir pradeda nervintis, kad atsakymo niekaip nesulaukia. Aš stoviu ir galvoju, na, negi tam žmogui sunku atsakyti, o aplinkiniai žiūri, kuo čia viskas baigsis“, – pasakojo moteris.

Darja supranta, kad kitus žmones netipiškas jos vaiko elgesys gali erzinti. Tačiau jai labai norėtųsi, kad žmonės tokiais atvejais nedarytų turgaus, nesistengtų garsiai šaukdami atkreipti visų aplink esančiųjų dėmesio į neva neišauklėtą vaiką ir blogą jo mamą, o tiesiog jai pasakytų, kad jiems kažkas nepatinka, ir ji pasistengs problemą išspręsti.

Turi ir šaunių draugų

Kartais po įtemptos dienos mama, auginanti energingą autistišką dešimtmetį, jaučiasi tokia pavargusi, kad tesinori verkti. Be to, ji turi du sveikus vaikus, septyniolikmetį ir septynmetę. Visus tris vaikus augina viena – prieš porą metų vyras nusprendė, kad pavargo nuo tokio gyvenimo, ir juos paliko.

Tačiau moteris pabrėžė, kad yra ir daug puikių žmonių, kurie ją ir jos kitokį sūnų priima geranoriškai. Mama supranta, kad kartais jos vaiko buvimas šalia gali pabosti, ir yra labai dėkinga už draugiškumą Neįgaliųjų paplūdimio ledų pardavėjui, kuris leidžia jos sūnui ilgiau nei kitiems kuistis dėžėje, ieškant ledų porcijos, ir lydėti jį, einantį paplūdimiu.

Taip pat ji dėkinga paplūdimyje kavą pardavinėjančiam tėvui ir sūnui, kurie su Robertu draugiškai pasišnekučiuoja. Labai džiaugiasi ir tais kaimynais, kurie nepritrūksta kantrybės ir su jos sūnumi draugiškai bendrauja, pavaišina obuoliu ar saldainiu, ir kelioms kepyklėlių pardavėjoms, gražiai pasikalbančiomis su tokiu klientu. Na, o geraširdė moteris, prižiūrinti mokamą vaikų žaidimo aikštelę, joje nemokamai žaisti leidžia ir Robertui, ir jo jaunesniai sesutei.

Taip pat Darja labai dėkinga Klaipėdos Medeinės mokyklos personalui, kuris tikrai stengiasi, kad specifinių poreikių turintys vaikai ten gerai jaustųsi.

Kai sulaukia draugiškos aplinkinių reakcijos ir gauna progą pabendrauti su jais taip, kaip jam išeina, Robertas jaučiasi laimingas.

Visuomenei trūksta tolerancijos

BĮ „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki sakė: „Neįgaliųjų paplūdimys taip pavadintas todėl, kad jis vienas iš pirmųjų pritaikytas neįgaliesiems, sėdintiems vežimėliuose. Tiesa, dabar jie gali pasiekti ir daug kitų paplūdimių. Be to, šiame paplūdimyje, kaip ir Smiltynės pagrindiniame paplūdimyje, yra specialus neįgaliųjų maudynėms skirtas vežimėlis, kuriuo jie gali pasinaudoti, kreipęsi į gelbėtojus.

Žinoma, Neįgaliųjų paplūdimys skirtas ir psichikos negalią turintiems žmonėms.

Apie nesutarimus, susijusius su neįgalių žmonių lankymusi paplūdimiuose, girdėti tenka retai, bet apskritai čia pasitaiko visko, ypač, kai daug žmonių. Yra tokia nuolat nepatenkintų žmonių kategorija, kuriems kliūna viskas – ir džiaugsmingai šūkaujantys vaikai, ir kamuoliu žaidžiantys poilsiautojai. Tokiems žmonėms vertėtų pasiieškoti ramesnės vietos poilsiui.

Gelbėtojų pareiga iš paplūdimio išprašyti girtaujančius ir dėl to triukšmaujančius asmenys, tačiau triukšmaujančių vaikų netildome – suprantame, kad kai kurie iš jų savo džiaugsmą, kad įbrido į jūrą, nori išreikšti garsiai.

Tikra tiesa, kad mūsų visuomenėje dar trūksta tolerancijos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.