Adaptacija darželyje: ar tai tikrai didelis baubas?

„Vaikas pradėjo lankyti darželį ir nebemiega ramiai naktimis. Dukra verkė ir neatsitraukė nuo lango visą dieną“, – tokių ir panašių atgarsių išgirsta dažna šeima, kai tik prasitaria, kad ir jų vaikas pradės lankyti darželį. Tai svarbus pokytis visai šeimai, tad jausmų audrą išgyvena visi. Kaip pasiruošti darželio startui, kad tai netaptų baubu ne tik vaikui, bet ir tėvams, dalijasi edukologė, vaikų darželio „Istorijų namai“ įkūrėja Giedrė Sujetaitė-Volungevičienė.

 Dažnai vaikui tam, kad adaptuotųsi darželyje, prireikia dviejų savaičių.<br> 123rf nuotr.
 Dažnai vaikui tam, kad adaptuotųsi darželyje, prireikia dviejų savaičių.<br> 123rf nuotr.
Edukologė, vaikų darželio „Istorijų namai“ įkūrėja Giedrė Sujetaitė-Volungevičienė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Edukologė, vaikų darželio „Istorijų namai“ įkūrėja Giedrė Sujetaitė-Volungevičienė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 28, 2019, 2:52 PM

Tėvų nusiteikimas – pusė adaptacijos sėkmės

Manoma, jog viskas priklauso nuo vaiko charakterio arba darželio. Natūralu, jog jautriam ir iki šiol mažai socialinių susibūrimų turėjusiam vaikui bus sunkiau prisitaikyti, bet nedarykite klaidos iš anksto nusiteikdami scenarijui. Ir dažniau blogam nei geram.

Pastebiu, jog tėvai patys „įsikalba“, kaip viskas bus, o nusiteikimas dalykas rimtas. Jei manysite, jog viskas bus labai sudėtinga, jei pernelyg nerimausite, galite būti tikri, jog tą nerimą ir įtampą pajus ir vaikas. O tai jam sukurs jausmą, kad darželis yra kažkoks baubas, jei jau tėvai atrodo sutrikę. Atsiskyrimas dažnai sudėtingas mamai, nes darželio pradžia, pavyzdžiui, sutampa su jos grįžimu į darbą. Laikotarpis tampa sudėtingas, tad jei tik yra galimybių prašykite kitų šeimos narių labiau įsitraukti pagelbėjant išgyventi šį periodą.

Kitas svarbus momentas, nekalbėti apie nesklandumus darželyje prie vaiko. Pačioje pradžioje labai norisi išgyvenimais pasidalinti ir pasiguosti kitiems, tad tėvai puola pasakoti visus nutikimus girdint vaikui. Tai didelė klaida. Net jei vaikas išgyvena stiprius jausmus, nereikia jam savo pokalbiais tik patvirtinti, kad darželyje kažkas ne taip. Girdint vaikui, turite stengtis pasidžiaugti, kas konkrečią dieną pavyko gerai ar buvo geriau nei vakar. Tad vietoj aptarinėjimų, kad „vaikas verkė 2 val.“, pagirkite, kad galbūt šiandien „domėjosi naujais žaislais“ ir pan.

Roges ruoškite vasarą

Norėdami palengvinti adaptaciją, skirkite pasiruošimui laiko. Negalvokite tik apie adaptacijos savaitę darželyje. Labai svarbu vaikui paaiškinti, kas yra tas darželis dar iki kol jis peržengs jo slenkstį.

Tam puikiai gali pasitarnauti knygos. Dažnai tėvai bando paaiškinti, bet nėra tikri kaip tai papasakoti, naudoja per sudėtingus žodžius, tad vaikiško siužeto knygelės, iliustratyviai pasakojančios apie darželį, tampa puikia priemone. Pavyzdžiui, aš pati dukrai skaitydavau „Peliuko Luko“ istorijas.

Jei gyvenate netoliese, galite iš anksto reguliariai nueiti prie darželio pastato bei parodyti, kad čia vaikai žaidžia ir praleidžia dieną kartu. Taip vaikas palengva pratinsis prie aplinkos, į kurią netrukus eis. Jei tik yra galimybė, pasitarkite ir su darželiu, jog leistų ateiti pažaisti lauke bent valandai, kai darželio startas artės.

Taip pat, kad vaikui būtų lengviau priprasti prie darželio rutinos, pasidomėkite kaip ji atrodo jūsų pasirinktame darželyje ir tam tikrus aspektus pabandykite priderinti jau namuose. Pavyzdžiui, anksčiau guldykite naktinio miego, kad rytais būtų lengviau keltis, derinkite pietų miego laiką, aktyviau mokykite vaiką valgyti savarankiškai, jei jis dar nelabai moka naudotis stalo įrankiais. Pratinkite naudotis puoduku, jei vis dar nešioja sauskelnes. Tėvai dažnai yra linkę kaip tik atidėti šiuos klausimus, nes neva vaikas darželyje ir išmoks to, matydamas kitus vaikus ir pan. Tiesos tame tikrai yra, bet įsivertinkite ir savo vaiko būdą. Jei jis jautresnis, padėdami jam pratintis dar namie taip sumažinsite situacijų kiekį, kurios vaikui bus naujos ir jis jas turės išgyventi jau savarankiškai.

Ko tikėtis iš darželio?

Šiandien turbūt jau nerasite darželio, kuris neturėtų nustatyto adaptacijos proceso. Dažnu atveju tam yra skiriama pirmoji savaitė, kurios metu vaikas integruojamas palaipsniui. Žinoma, jei jums vaikas plėšiamas iš rankų jau pirmą dieną, tikrai rekomenduočiau pagalvoti apie darželio tinkamumą apskritai. Greičiau nėra lygu geriau.

Kiekvienam vaikui laiko prireikia skirtingai, bet iš savo praktikos matau, kad vaikui prie naujos rutinos priprasti dažniausiai pakanka dviejų savaičių. Jis jau atpažįstą vietą, auklėtoją, darželio grupę, perpranta dienotvarkę ir daugiau-mažiau prie jos prisitaiko. Kas kita yra emocijos ir jų adaptacija gali trukti ilgiau, netgi kelis mėnesius. Mano manymu, dažnai darželiuose šią atskirtį pamirštama akcentuoti ir tuomet tėvams kyla nuogąstavimų, kad vaikas labai ilgai nepripranta prie darželio, nes vis dar kyla emocijų, bet tai yra normalu.

Mes patys darželyje adaptaciją vykdome labai palaipsniui ir stebime vaiko susidomėjimą. Pavyzdžiui, pas mus pirmoji diena prasideda net ne grupėje, o lauke. Mama su vaiku ateina pabūti darželio kieme, kuriame auklėtojos organizuoja veiklas, bet niekas per prievartą neverčiamas žaisti. Vaikas tik „šniukštinėjasi“ aplinką. Antrąją dieną vaikas apsilanko darželio viduje ir yra pakviečiamas išsirinkti mėgstamus žaislus. Mama būna drauge. Trečiąją dieną mamai jau siūlome būti drauge, bet atokiau, kad auklėtojos megztų ryšį ir padėtų vaikui, nes kol vaikas jaučia, kad būtent mama ims ir pribėgs, tuo ilgiau jis neatsiskirs. Kai jis supranta, kad padėti gali ir auklėtoja, pradeda megztis judviejų ryšys. Ketvirtąją dieną mama jau išvyksta kelioms valandoms, o paskutiniąją bandome, jog vaikas išbūtų visą dieną be tėvelių.

Praėjo pirmoji savaitė. Kas toliau?

Kaip ir minėjau, prabėgusi pirmoji savaitė nereikš, kad vaikas ėmė ir priprato. Jo emociniai išgyvenimai truks ilgiau, bet pripratimas prie rutinos irgi labai svarbus. Jei jis praėjo sėkmingai, norėdami dar labiau padėti vaikui pasikalbėkite su auklėtoja apie tai, kokias veiklas jie vykdo darželyje. Jei tėvai daugiau skirs dėmesio tai kartoti ar kažkaip papildyti namuose – vaikui bus lengviau susitaikyti su pokyčiais. Pavyzdžiui, galbūt galite skaityti tas pačias pasakėles ar dainuoti daineles.

Mes savo darželyje pirmąjį adaptacinį mėnesį veiklą organizuojame per teminį naratyvinį žaidimą, kuris vaikams pasakoja būtent apie atsiskyrimą. Herojė Meilė Balandė moko vaikus signalų, kaip čia kuriama draugiška aplinka. Taip pat įvyksta balandžiuko ir Meilės Balandės atsiskyrimas. Vaikai tai išgyvena kaip pasakojimą, bet tuo pačiu tose situacijose atranda save. Tai jiems padeda lengviau suprasti, kas vyksta ir jų gyvenime. Tokių istorijų turėjimas gali pagelbėti ir tėvams. Pavyzdžiui, jei vaikas namuose guodžiasi ar yra liūdnas, tėvai gali atrasti lygiagretų palyginimą su herojumi, kurį vaikai jau pažįsta iš darželio.

Sėkmė priklausys nuo to, kiek tėvai ir darželio personalas bus pasiruošę bendradarbiauti, kad vaikas jaustųsi gerai. Nerimo bus, bet prisiminkite, kad jūsų ramybė yra jau pusė sėkmingo starto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: parlamentarų komentarai prieš rytinį Seimo posėdį