Vaikų ir kūdikių traumos: kaip apsaugoti

Vaikų saugumas yra viena svarbiausių tėvų užduočių ir apie tai praėjusį vakarą su beveik šimtu esamų ir būsimų mamų parduotuvėje „Baby City/Toy City“ kalbėjo sveikatos stiprinimo specialistė Ala Cholopova, akušerė Ieva Girdvainienė ir dviejų vaikų mama Indrė Kavaliauskaitė-Morkūnienė.

 Visi vaikai patiria smulkių sužalojimų.<br> 123rf nuotr.
 Visi vaikai patiria smulkių sužalojimų.<br> 123rf nuotr.
 Renginio akimirka.
 Renginio akimirka.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 3, 2019, 10:38 AM

Pirmosios pagalbos principai

Vilniaus m. savivaldybės visuomenės sveikatos biuro Visuomenės sveikatos stiprinimo skyriaus specialistė A.Cholopova susirinkusiems papasakojo apie svarbiausius pirmosios pagalbos žingsnius ir tėvų daromas klaidas.

Dažniausia jų – per arti, per žemai ir nesaugiai padėtas kavos ar arbatos puodelis, kurį vaikas gali užsimesti ant savęs. Mažylių odelė daug plonesnė, tad nereikia verdančio vandens, kad nudegimas būtų rimtas. O jei jau taip nutiko, svarbu, kuo greičiau atšaldyti. Nebūtina nuimti drabužių nuo nudegintos vietos, svarbu kuo greičiau kišti po tekančiu vėsiu, bet ne lediniu, vandeniu. Palaikykite 10-15 minučių. Po to patartina aprišti ar apdėti tvarsčiu suvilgytu šaltu vandeniu, kuris būtų lyg kompresas. Priklausomai nuo nudegimo rimtumo kvieskite greitąją medicinos pagalbą arba patys vežkite į gydymo įstaigą.

Kita dažna nelaimė – užspringimas. Specialistai primena, kad purtyti, kratyti žemyn galva už kojų vaiką, griežtai draudžiama, nes galima jį dar labiau sužaloti. Užspringusį kūdikį reikėtų pasiguldyti ant kelių pilvuku į apačią, viena ranka laikyti atidarytą apatinį žandikaulį, kita penkis kartus spustelėti tarp menčių. Apversti mažylį ir penkis kartus spustelėti 1-2 cm krūtinės centre. Ir vėl kartoti tol, kol svetimkūnis pasišalins arba atvyks greitoji medicinos pagalba.

„Visi vaikai patiria smulkių sužalojimų, bet norisi, kad tai ir baigtųsi tokiais nerimtais atvejais, todėl mes, tėvai, turime padaryti viską, kas nuo mūsų priklauso – sukurti saugią aplinką“, – teigė specialistė A.Cholopova.

Pirmieji saugumo žingsniai – ligoninėje

„Rūpintis vaikų saugumu pradedame tik jam išvydus šį pasaulį. Ligoninėje gimsta žmogus ir ką pirmiausiai mes turime padaryti? Paimti jį. Dažniausiai, tai pirmą kartą daro tėčiai ir pasimeta, kaip tai daryti. Reikia žinoti svarbiausią taisyklę – paimdami naujagimį turime fiksuoti du taškus: ant užpakaliuko ir ant kaklinės srities.

Vaikutis gimdoje sėdėjo, todėl jam gimus mes norime jį ištiesinti, kad išsitiesintų skeletas ir raumenys atsipalaiduotų. Kadangi neišsivystę kaklinės dalies raumenys reikia prilaikyti galvytę. Delną sudedame C raide – keturi pirštai suglausti, nykštys atskirai – ir ja apglėbiame vaiko kakliuką nespausdami. Kitą ranką dedame apačioje, bet irgi nespaudžiame“, – kaip, saugiai laikyti kūdikius, patarė akušerė ir tėvystės mokyklos „Gandro lizdas“ įkūrėja I.Girdvainienė.

Daugiausiai diskusijų ir klausimų sulaukė kūdikių migdymas. Specialistė pabrėžė, kad svarbu užtikrinti kūdikių saugumą jiems miegant – juos guldyti tik ant nugaros, nedėti jokių pagalvių, kambarius vėdinti, juose negali būti rūkoma ar vartojamas alkoholis.

Saugumas – ne tik daiktai

„Paradoksalu, bet tėvai iš tiesų labai daug nesaugumo gali sukurti vien norėdami vaiką apsaugoti. Drausdami: „Nebėk, nukrisi. Nelipk, užsigausi“. Juk mūsų vaikai gimsta taip nuoširdžiai tikėdami savo jėgomis ir nors ,žinoma, gyvenime bus visko, bet drausdami jam tokiu būdų priversime jį abejoti savo jėgomis. Gal verčiau sakyti: „būk atsargus“? – paklausta, kas jai yra saugumas plačiąja prasme sako Indrė. – Esu jauna mažų vaikų mama, pamokymų dar duoti nenoriu, bet aplinkybės lėmė, kad per tuos nedaugelį motinystės metų, man teko kalbinti begales psichologų, gydytojų, specialistų ir nuostabiausių mamų. Mano vedama laida buvo vienas geriausių universitetų iš kurio galėjau pasisemti daug žinių. Noriu užauginti savarankiškus vaikus, kurie patys priimtų sprendimus, tad stengiuosi išklausyti visų patarimų ir pasinaudoti tais, kurie man atrodo priimtiniausi. Tai turėtų daryti kiekviena mama – mamos visada žino geriausiai. Man atrodo, saugumas turėtų prasidėti jausmu: vaikas žino, kur yra jo namai, žino, kad po bet kokios dienos, jo laukia maloni rutina – šeimos ritualai: maudynės, miegas, sava lova.

Kai Marija Barbora pradėjo šliaužioti, jai pasidarė įdomus aplinkinis pasaulis, o aš pradėjau domėtis, kaip vaikams įtikinamai pasakyti „negalima“. Sužinojau, kad tas žodis turi būti toks tvirtas, toks nepakeičiamas visą gyvenimą, psichologai siūlo išsirinkti 5 atvejus, kuomet sakysite „negalima“. Pasirinkite penkis savo šeimos „negalima“ ir jų laikykitės visada be jokių išimčių. Visais kitais atvejais parinkite kitus žodžius: nereikia, dabar geriau to nedaryti irk t. Mano „negalima“ vartojamas keturiais atvejais – visuomet negalima kišti pirštų į rozetę, negalima liesti didžiulių stiklinių vazų, kurias turiu namuose, draudžiu atsisegti automobilio saugos diržą važiuojant ir paišyti ant paveikslo. Va, su paskutiniu „negalima“ turime problemų, nes Marijai iškilo klausimas – kodėl vienus paveikslus ji piešia, o ant kitų negali, tai dabar aiškinamės, kas yra menas ir kokiais atvejais galima-negalima.“

Vienas svarbiausių saugumą užtikrinančių daiktų Indrei yra automobilinės kėdutės. „Kartais galvoju, kad esu išbandžiusi tiek visko, ką siūlo parduotuvės, kad galėčiau paruošti sąrašą: 100 dalykų, kurių jums neprireiks, bet saugi automobilinė kėdutė nebus viena iš jų. Jei galite apsieiti be žaislų ar įvairiausių buitį palengvinančių priemonių, dėmesį į saugią automobilinę kėdutę atkreipti visgi reikėtų. Aš net nuomodamasi automobilį klausiu, kokias automobilinės siūlo nuomos agentūros, – susitikime teigė mama, pasiūliusi nesirinkti tokio daikto „iš akies“, o geriau kreiptis į parduotuvės specialistus, kurie išsamiai parodys ir paaiškins, ką ir kodėl rekomenduotų rinktis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.