Senelis Kalėda nepamiršta širdį draskančio berniuko iš Panevėžio laiško

Australijoje vasarą atostogavęs Senelis Kalėda pasisėmė geros nuotaikos bei jėgų ir jau įžiebia Lietuvos miestų egles. Laukiamiausias švenčių svečias ne tiktai vaikams neš dovanas, bet ir pats jų sulauks iš savo žmonos. Jis nujaučia, kad po eglute gali būti padėtos šiltos megztos riešinės.

 Senelis Kalėda jau išsiruošė į kelionę prie didžiausių šalies eglių. <br>Nuotr. iš LR archyvo 
 Senelis Kalėda jau išsiruošė į kelionę prie didžiausių šalies eglių. <br>Nuotr. iš LR archyvo 
Senelis Kalėda jau išsiruošė į kelionę prie didžiausių šalies eglių.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Senelis Kalėda jau išsiruošė į kelionę prie didžiausių šalies eglių.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
A.Bagdonas barzdą augina visus metus.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
A.Bagdonas barzdą augina visus metus.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Sidnėjuje A.Bagdonas įsiamžino prie tilto, kuris garsus tuo, kad naujametę naktį jį nušviečia įspūdingi fejerverkai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Sidnėjuje A.Bagdonas įsiamžino prie tilto, kuris garsus tuo, kad naujametę naktį jį nušviečia įspūdingi fejerverkai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Tėvai po Australiją keliavo su dvyniais Milda ir Pauliumi.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Tėvai po Australiją keliavo su dvyniais Milda ir Pauliumi.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 8, 2019, 1:40 PM, atnaujinta Dec 8, 2019, 1:48 PM

Anksčiau Lietuvos vyriausiasis Senelis Kalėda nėra pasakojęs, kad turi žmoną ir kad su ja susilaukė netgi keturių vaikų.

Šįkart ne vieną mažą paslaptį atskleidęs tapytojas Arvydas Bagdonas (61 m.), kasmet per didžiąsias šventes vilkintis kailinius, avintis veltinius ir nešantis maišą su dovanomis, papasakojo ir apie šeimą, kuri jam – didelis džiaugsmas.

„Aš – dvasios gydytojas, žmona – kūno“, – taip šeimos duetą apibūdino A.Bagdonas, kurio pustrečių metų jaunesnė sutuoktinė Sigutė dirba vienoje Vilniaus ligoninėje gydytoja nefrologe (inkstų ligų).

Pora turi 4 suaugusius vaikus: Saulių (35 m.), Rimantą (32 m.) ir 24 metų dvynius Mildą bei Paulių. Vyriausiasis sūnus augina dvi atžalas, tad Senelis Kalėda su žmona, kurią jis švelniai vadina bobute, turi du anūkus: Gustą (5 m.) ir Sofiją (7 m.).

Anūkas jau matė dovaną

Anūkas jau žino, kad per Kalėdas dovanų gaus pultu valdomą mašinėlę. Gustas tokios norėjo ir apie tai buvo užsiminta laiške Seneliui Kalėdai. O šis anūkui jau parodė dovanėlę, vaikas ja labai džiaugėsi.

„Parašyk, seneli, ant dėžutės, kad čia tik man, Gustui, kad kitam neatiduotum“, – paprašė vaikaitis Senelio Kalėdos.

Didžiųjų švenčių labiausiai laukia vaikai, nes po egle randa tokių dovanų, kokių tikisi.

Ir kokių tik laiškų nėra gavęs Senelis Kalėda! Jis pastebėjo, kad vaikai nori tokių žaislų, kokius jie mato reklamose. Tad ir Seneliui Kalėdai teko peržiūrėti reklamas, kad suprastų, kokias dovanas nešti, – po eglėmis teks padėti nemažai išmaniųjų telefonų ar nuotoliniu būdu valdomų žaislų, naujausio modelio lėlių.

Tokių pramogų Senelio Kalėdos vaikystėje nebuvo, nes augdamas miško apsuptyje jis rinko kankorėžius, su jais žaisdavo ir nė neįsivaizdavo, kad gali būti kitokių žaislų.

Išskirtinis prašymas

Seneliui Kalėdai bene labiausiai atmintyje įstrigo kadaise gautas vieno berniuko iš Panevėžio laiškas, kuriame jis rašė norįs, kad namo grįžtų tėtis. Geresnės Kalėdų dovanos nei tėvo grįžimas po skyrybų su mama gyvenęs vaikas neįsivaizdavo.

Todėl Seneliui Kalėdai teko rimtai pasikalbėti su berniuko tėčiu, kuris nesitikėjo sulaukti tokio telefono skambučio.

Tėtis pažadėjo, kad sūnui atveš Kalėdų dovaną.

Šį išskirtinį prašymą ir pokalbį Senelis Kalėda kasmet prisimena prieš šventes ir jam būtų įdomu sužinoti, kaip sekasi laiško autoriui, kuris jau turėtų būti suaugęs vyras.

Laukiamiausio švenčių svečio širdį visuomet sujaudina ir prisiminimai apsilankius neišnešiotų naujagimių arba onkologinėmis ligomis sergančių vaikų skyriuose.

Po vizitų ligoninėse Senelis Kalėda sulaukė patikinimų, kad jam savo dideliuose delnuose palaikius kelių šimtų gramų svorio ankstukus jie sustiprėjo ir ūgtelėjo.

„Svarbiausia, kad visi neišnešioti kūdikiai liko gyvi“, – džiaugėsi Senelis Kalėda, spėjantis, kad kai kurie jų jau gali būti pirmaklasiai.

Keliavo po Australiją

Bendrauti su vaikais Seneliui Kalėdai niekada nepabosta, bet ir jam reikia atostogų, kad vėl būtų linksmas ir žvalus per didžiąsias metų šventes.

Šįmet jis atsikvėpė vasarą visą mėnesį keliaudamas po Australiją. Pietų pusrutulyje buvo žiema, tačiau Senelis Kalėda maudėsi vandenyne, vaikščiojo vilkėdamas trumparankovius marškinėlius.

Šios kelionės tikslas buvo aplankyti savo vaikus – A.Bagdono sūnus Rimantas ir dukra Milda studijuoja Sidnėjuje. Todėl tėvas susitiko su vaikais, susipažino su miesto įdomybėmis, egzotiška gyvūnija.

„Susidraugavau su visokiais gyvūnėliais: kengūromis, stručiais. O gyvačių kiek visokių mačiau“, – juokdamasis skardžiu balsu tikino vyras.

Seneliui Kalėdai buvo smalsu Sidnėjuje apsilankyti ant tilto, nuo kurio naujametę naktį pokši patys gražiausi fejerverkai, juk Naujieji metai į Australiją ateina pirmiau negu kitose pasaulio vietose.

„Norėčiau per Naujuosius metus ten apsilankyti ir pasižiūrėti tų fejerverkų. Gal ir pats kokį iššaučiau“, – svajone pasidalijo Senelis Kalėda, kurį kelionė į Australiją įkvėpė nutapyti kai kuriuos šios šalies gyvūnus.

Tapyba yra viena didžiausių A.Bagdono aistrų. Baigęs Vilniaus dailės akademiją jis jau surengė apie šimtą parodų. Tačiau tapytojas savo darbų neparduoda, juos archyvuoja, nes jam gaila skirtis su kūriniais.

„Tai – išgyvenimas. Todėl paveikslai lieka kaip istorija“, – tvirtino Vilniaus vaikų ir jaunimo klube „Jaunystė“ dailės mokytoju dirbantis A.Bagdonas.

Savo kūrinius menininkas kartais dovanoja. Einant į gimtadienius jam neretai nereikia pirkti dovanos, nes turi nutapęs įvairių darbų.

Spaudžiant rankas įsiskaudėjo riešą

Menininkas yra nutapęs autoportretą, kuris jam pakelia nuotaiką. A.Bagdonas tapė save kaire ranka sėdėdamas priešais veidrodį, mat dešinės riešą tuo metu labai skaudėjo. Skausmai užklupo dėl to, kad Senelis Kalėda per šventes daugybę kartų visiems spaudė rankas, kol pačiam įsiskaudėjo riešą.

„Truputį nervas buvo užspaustas, reikėjo operacijos. Ačiū Dievui, dabar viskas gerai“, – sakė dailininkas.

Šventiniu laikotarpiu Senelis Kalėda be skausmo vėl gali kiekvienam paspausti ranką.

„Kai lauke būna šaltukas, tapau ant langų, o kitu metų laiku kuriu spalvingus paveikslus“, – taip apie Senelio Kalėdos ir dailininko veiklos derinimą užsiminė A.Bagdonas.

Senelis Kalėda iš kitų išsiskiria savo drabužiais, tačiau jis niekada nedėvi raudonų kailinių, kurie tapo daugelio Kalėdų Senelių pasaulyje atributu.

„Žvėreliai žiemą keičia kailį, numeta senus kailinius, tai aš juos pasiimu“, – juokaudamas pasakojo pašnekovas.

Lietuviškasis švenčių svečias vilki avikailio kailinius, kurie marginti taip, kad žiūrint iš nugaros galima įžvelgti eglutės formą. Senelio Kalėdos galvą puošia kepurė, pasiūta iš sidabrinės lapės uodegos. Kad jis nesušaltų, rankas šildo raštuotos vilnonės pirštinės, kojas – vilnonės blauzdinės ir veltiniai.

Rankoje Senelis Kalėda laiko iš eglės pagamintą lazdą, kurios viršūnėje aidi skambaliukai. Jie – nuo arklio pakinktų.

„Burbulai ant lazdos reikalingi dėl saugumo, nes lazdos galai buvo aštrūs ir kai strakalioji, gali netyčia ką nors užkabinti. Jie – ir kaip antenos. Vaikams netgi sakau, kad lazda – mano mobiliojo ryšio telefonas.

Jiems mielai leidžiu pasiklausyti, kaip skamba. Kai burbulai suskamba, sakau: „Alio, alio, viską girdžiu.“ Vaikams smalsu, jie irgi nori pakalbėti, prikiša ausį prie bumbulo. Aš pasprigtuoju į medį ir įsitikinu: „Gaila, čia ryšio nėra“, – nuotykius pasakojo pašnekovas.

Natūrali barzda

Lietuviškasis Senelis Kalėda taip pat išsiskiria ir natūralia barzda, nes dažnas Kalėdų Senelis per šventes ją prisiklijuoja.

„Po Trijų karalių būna tradicinė barzdos kirpimo ceremonija, nes per šventes ją mėgsta patampyti vaikai, kartais ir mamytės. Jos pasižiūri, ar aš – tikras Kalėdų Senelis.

Tačiau neinu į kirpyklą, kerpuosi pats – niekam nepatikiu savo barzdos ir sakau, kad kiekvienas mano plaukas yra inventorizuotas. Kaip aš tautai atsiskaitysiu? Kaip reikės žiūrėti į akis kiekvienam vaikui?“ – juokavo pašnekovas.

Kai Senelis Kalėda barzdą nusirėžia, ji vėl sparčiai auga. Taip jis barzdą vėl augina Kalėdoms.

Galima sakyti, kad A.Bagdonas tarsi gimė būti Seneliu Kalėda, nes jis – vyras iš stuomens ir iš liemens, o balsas primena kone riaumojimą.

„Nuo vaikystės, kai dar buvau nykštukas, miškuose labai mėgau šūkauti, rėkauti, todėl tas balsas pasidarė toks skardus. Taip susikalbu su gyvūnais. Bet baisiausia, kai užriaumoju kaip briedis ir atbėga briedė. Todėl rujos metu stengiuosi tokiu grėsmingu balsu nerėkauti“, – juokdamasis pasakojo Senelis Kalėda.

Švenčių simbolis įsikurs Trakų pilyje

Savo kelionę įžiebti eglių Senelis Kalėda pradėjo praėjusį penktadienį, lapkričio 29-ąją, Rokiškyje, kuris tituluojamas kultūros sostine. Nors tądien žaliaskarės įžiebtos ir Panevėžyje, Švenčionyse bei kituose miestuose, Seneliui Kalėdai teko atsisakyti kvietimų, nes rokiškėnai jį pakvietė anksčiausiai.

„Rokiškyje perdaviau kultūros sostinės atributus ir simbolius Trakams, todėl būtinai turėjau dalyvauti šventėje“, – patikino Senelis Kalėda, kurio rezidencija per šventes tapo Trakų pilis. Jis įsikūrė menėje, po kurią kadaise vaikščiojo Vytautas Didysis.

Lapkričio 30-ąją Senelis Kalėda eglę įžiebė Šiauliuose, nors tą pačią dieną žaliaskarės suspindėjo daugelyje šalies miestų, tarp jų ir sostinėje. Bet Senelis Kalėda negali persiplėšti ir visur dalyvauti, tad jį pavaduoja kiti.

O gruodžio 7-ąją laukiamiausias metų svečias su vaikais susitiko prie pagrindinės šalies Kalėdų eglės sostinės Katedros aikštėje. Kalėdiniame miestelyje veikia ir Senelio Kalėdos paštas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.