Ypatingą Panevėžyje gimusį kūdikį laimino vyskupo ranka

Nueinantys metai papokštavo: dar laikrodžio rodyklei nepasiekus dvylikos, Panevėžio ligoninėje gimė du kūdikai. Kadangi vieno atėjimas buvo komplikuotas, skyriaus vedėjas Raimundas Petrauskas džiaugėsi pačiu laiku atėjęs čia sutikti Naujųjų. O pirmasis šių metų naujagimis pasaulį pasveikino tik antrą dieną.

 Pirmąjį šių metų kūdikį pagimdė kupiškietė L.Lesminavičiūtė, vyresnėlis Karolis jau pratinasi prie broliuko. <br> A.Švelnos nuotr.
 Pirmąjį šių metų kūdikį pagimdė kupiškietė L.Lesminavičiūtė, vyresnėlis Karolis jau pratinasi prie broliuko. <br> A.Švelnos nuotr.
 V. ir A.Marcinkevičiai dukrelei Mėtai vardą sugalvojo prieš penkerius metus, kai laukėsi pirmagimio.<br> A.Švelnos nuotr.
 V. ir A.Marcinkevičiai dukrelei Mėtai vardą sugalvojo prieš penkerius metus, kai laukėsi pirmagimio.<br> A.Švelnos nuotr.
 R.Petrauskas sakė, kad praėję metai profesine prasme buvę sudėtingi.<br> A.Švelnos nuotr.
 R.Petrauskas sakė, kad praėję metai profesine prasme buvę sudėtingi.<br> A.Švelnos nuotr.
 Vyskupas L.Vodopjanovas gimdyvę aplankė su dovanomis, palaimino ją ir kūdikį.<br> Savivaldybės nuotr.
 Vyskupas L.Vodopjanovas gimdyvę aplankė su dovanomis, palaimino ją ir kūdikį.<br> Savivaldybės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 9, 2020, 5:10 PM

Metai prasidėjo vyriškai

Pirmas šiemet Panevėžio regione gimęs kūdikis į pasaulį atėjo ankstų sausio 2-osios rytą Panevėžio ligoninės akušerijos skyriuje. Tai tvirtas ir sveikas berniukas, gimęs 54 centimetrų ūgio ir svėręs be dvidešimties gramų keturis kilogramus.

Praėjus vos kelioms valandoms po gimdymo laimingi tėvai 27 metų Lina Lesminavičiūtė ir jos bendraamžis Osvaldas Bajorūnas jau priiminėjo gėlių puokštes ir gausius sveikinimus.

Palaiminti pirmojo šių metų kūdikio į ligoninę atvyko vyskupas Linas Vodopjanovas.

„Nesam labai religingi, bet tikintys, tad vyskupo parodytas dėmesys mums malonus“, – sakė gimdyvė.

Prie broliuko teks pratintis

Gausybės dėmesio sulaukęs kūdikis parodė, kad yra balsingas, artėjant prie palatos girdėjosi skardus jo verksmas, vaikeliui artėjo laikas valgyti.

Palatoje kartu su tėveliais prie mažojo broliuko sukosi ir poros pirmagimis keturmetis Karolis.

„Jis dar sutrikęs, ir džiaugiasi, ir truputį pavydi, prie naujo šeimos nario dar reikės pratintis“, – šypsojosi L.Lesminavičiūtė.

Penktadienį naujagimiui vardas dar nebuvo išrinktas, tėvas jį buvo linkęs pavadinti Dominyku, o motina – Vyteniu.

„Sunku sugalvoti, dar neapsisprendžiam“, – sakė O.Bajorūnas.

Tikėjosi operacijos

Pirmasis šių metų kūdikis gimė tiksliai, kaip gydytojų buvo prognozuota.

L.Lesminavičiūtė į ligoninę atvyko sausio pirmosios vakare. Tačiau po apžiūros medikai jai liepė dar važiuoti namo, esą atvyko per anksti, sąrėmiai kol kas nereguliarūs.

„Kitą dieną turėjau gultis į stacionarą, maniau, ištempsiu iki ryto, bet po poros valandų teko vėl lėkti į gimdymo namus“, – pasakojo ji.

Pirmojo vaiko moteris pati nepagimdė, jai darė cezario pjūvį. Dabar medikai buvo sakę, jog mažai vilčių, kad gimdymas įvyks natūraliai, 80 procentų, kad vėl teksią operuoti.

„Šį kartą vis dėlto pagimdžiau pati. Kankinausi aštuonias valandas, gydytojai viskam buvo pasiruošę, bet chirurginio įsikišimo neprireikė“, – džiaugėsi moteris.

„Pirktų“ dar ir sesutę

Kūdikio tėvas gimdyme nedalyvavo, jis buvo namie su vyresnėliu. Pora šiuo metu gyvena Panevėžyje, bet O.Bajorūnas yra biržietis, o L.Lesminavičiūtė – iš Kupiškio.

„Seneliai naujo anūko dar nematė, mus lankys namie, nes čia lankytojų nenorim. Dar jaučiu didelį nuovargį, o ir baiminamės infekcijų“, – kalbėjo gimdyvė.

Ji neslėpė, kad po kankinančios nakties jai sunku bendrauti ir su korespondentais.

Moteris šypsodamasi sakė, kad nors gimdo antrą kartą, jaučiasi kaip pirmą, nes kai darė operaciją, buvo visai kiti pojūčiai.

Du sveiki ir gražūs sūnūs gal ne pabaiga, gal pora yra tarusis ir apie gausesnę šeimą?

„Jei žinotume, kad tikrai bus sesutė, gal ir trečią „pirktume“, bet rimtai trečio vaikelio neplanuojame“, – šypsojosi moteris.

Gimdymą lydėjo fejerverkai

Vaidos ir Arvydo Marcinkevičių dukrytė Mėta truputį paskubėjo – gimė pačioje metų pabaigoje. Gimdymas prasidėjo tuomet, kai jau pokšėjo šventiniai fejerverkai, buvo 23 valandos ir 4 minutės.

Mėta į pasaulį atėjo sunkiai, gimdymas buvo labai sudėtingas.

„Laimė, suskubome į ligoninę, jei vandenys būtų nubėgę namie, gydytojai sakė, kad vaiko galėjome ir neturėti“, – po truputį atsigaunanti po košmariškų išgyvenimų kalbėjo 30-metė gimdyvė.

Penktadienį naujagimė jautėsi puikiai, ji gimė 3 kilogramų ir 828 gramų svorio, 51 centimetro ūgio.

V.Marcinkevičienei gi dar reiks laiko sustiprėti, jai dar silpna, sunku vaikščioti, medikai atlieka įvairius tyrimus, stebi jos būklę.

Moteris sakė, jog beveik viso nėštumo eiga buvo normali, tik paskutinį mėnesį labai padidėjo pilvas, gydytojai aiškino, kad susikaupė gerokai daugiau, nei įprasta, vaisiaus vandenų.

„Dar nelabai ir aiškinausi, kokių problemų buvo per gimdymą, lyg ir virkštelė susipainiojusi. Tiek streso buvo, kad negaliu apsakyti, viskas vyko apie tris valandas. Kai procesas toks stresinis, galvoji tik apie vaikelį, niekas kitas nerūpi, apie save mąstai mažiausiai“, – sakė ji.

Ištverti sunkią situaciją jai labai padėjo sutuoktinis, vyras dalyvavo gimdyme, guodė ir ramino žmoną.

„Į tėtį labai panaši“, – žiūrėdama į dukrelę sakė gimdyvė.

Vardas laukė penkerius metus

Marcinkevičiams Mėta – antroji atžala, jiedu jau augina penkiametį sūnų Matą. Jam išvystant pasaulį tėvas irgi buvo šalia gimdyvės.

Berniukas sesutės dar nematė, šiuo metu jis sloguoja, tad yra pas močiutę.

Namie atsiradęs kūdikis Matui nebus naujiena, tėvai apie laukiamą vaikelį jam pasakojo, net rodė echoskopu darytą nuotrauką.

„Kai klausėm, ko nori, sesutės ar broliuko, Matukas pagalvojo ir tarė, kad geriau sesutė, nereikės mašinomis dalintis, ji norės kitokių žaislų. Tad išėjo kaip pagal užsakymą“, – juokėsi gimdyvė.

Anykščių elevatoriaus padalinio vadove dirbanti V.Marcinkevičienė dėl naujagimės vardo nesuko galvos. Jį su vyru buvo sugalvojusi jau prieš 5 metus, kai pirmąkart laukėsi.

Abu buvo nutarę, kad vaikams reikia rinkti vardus iš M raidės, mano, kad toks derinys gražiai skamba.

„Vardas laukė penkerius metus, dera ir prie pavardės, ir prie brolio vardo“, – sakė tėveliai.

Dvi gimdyvės vienu metu – jau labai reta

Ligoninės Akušerijos-ginekologijos skyriaus vadovas Raimundas Petrauskas sakė, kad Naujųjų išvakarės buvusios išskirtinės, prieš pat metų virsmą vienu metu gimdė dvi moterys. Šiais laikais, kai gimstamumas nuolat mažėja, kad gimdytų dvi iš karto – jau retas reiškinys.

Vienas gimdymas buvęs įprastas, o dėl antros gimdyvės personalui tekę gerokai nuogąstauti ir pakovoti už vaikelio gyvybę.

Skyrius turi 6 atskiras gimdymo palatas, tad gimdyvės viena kitai netrukdė, dejonėmis ir riksmais viena kitos negąsdino.

Gydytojai, akušerės ir slaugytojos lakstė iš vienos palatos į kitą.

„Tą naktį manęs ligoninėje neturėjo būti, budėjo žmona Židrūna, man buvo laisva diena, bet kad nesėdėčiau namie vienas per Naujuosius metus, atėjau padėti“, – sakė R.Petrauskas.

Skyriaus vadovo buvimas palengvino situaciją, tuomet, kai Ž.Petrauskienė priiminėjo vieną naujagimį, R.Petrauskas į pasaulį padėjo ateiti Mėtai.

Buvo ir nelinksmų žinių

Skyriaus vedėjas nurodė, kad 2019 metais buvo 1455 gimdymai, kūdikių gimė šiek tiek daugiau, nes būta ir dvynukų.

Pernai kūdikių buvo 76-iais mažiau nei 2018 metais, mūsų regionas niekuo neišskirtinis, visoje šalyje gimstamumas mažėja.

Panevėžyje gimdo moterys iš visos apskrities: Panevėžio, Rokiškio, Kupiškio, Biržų. Pasvalys turi savo gimdyklą, bet sudėtingesnius atvejus siunčia į Panevėžį.

R.Petrauskas sakė, kad profesine prasme metai buvę sudėtingi. Laimė, gimdyvių mirčių nebuvę, bet negyvų kūdikių gimė ne vienas.

Dažniausia to priežastis: placentos ar virkštelės patologija, susisukusi virkštelė, bet buvo ir nepaaiškinamų priežasčių.

Didžiausias pernai Panevėžio gimdymo skyriuje gimęs kūdikis svėrė per 5 kilogramus, mažiausias – tik 700 gramų. Kritinio svorio naujagimis buvo išvežtas į Vilnių. To vaikelio tolesnis likimas neaiškus, jis gimė 24 savaičių, neišnešiotas. Gydytojo žiniomis, Naujųjų metų jis sulaukė.

Anot R.Petrausko, didelių apsigimimų pernai nebūta, tačiau nedidelių – buvo.

Pasvalio ligoninės gimdymo skyrius nei Naujųjų išvakarėse, nei pirmą naujų metų dieną gimdyvių nesulaukė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.