Kauniečių naujagimių vardai tokie, kad tariant galima nusilaužti liežuvį

Kauno mieste ir rajone praėjusiais metais gimė per puspenkto tūkstančio mažylių. Kauniečiai savo atžaloms rinko ir tradicinius Lietuvoje populiarius vardus, ir skambančius kiek neįprastai. 2019 metais vaikams suteikti kauniečių vardai atspindi šalyje vyraujančias tendencijas.

Kaune pernai gimę mažyliai vadinami ir senoviniais, ir visiškai negirdėtais vardais. <br> 123rf nuotr.
Kaune pernai gimę mažyliai vadinami ir senoviniais, ir visiškai negirdėtais vardais. <br> 123rf nuotr.
Kaune pernai gimę mažyliai vadinami ir senoviniais, ir visiškai negirdėtais vardais. <br>M.Patašiaus nuotr.
Kaune pernai gimę mažyliai vadinami ir senoviniais, ir visiškai negirdėtais vardais. <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-01-11 12:12

Daugelis mažylių Kauno mieste ir rajone vadinami dešimtmetį populiarumo neprarandančiais vardais. Vaikai vadinami populiarių knygų ir filmų veikėjų ar tėvų bei senelių garbei skirtais vardais, pastebimos vardų sąsajos su gamta. Dėl mišrių santuokų, migracijos daugėja ir iš užsienio atkeliavusių vardų.

Netrūksta ir tokių vardų, kuriuos išgirdus akys gali iššokti ant kaktos, o tariant galima nusilaužti liežuvį.

Įtakos turėjo ir filmas

Kauno civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Agnė Augonė patvirtino, kad pernai mažosioms kaunietėms dažniausiai tėvai rinko Amelijos vardą. Juo pavadintos 36 naujagimės.

Antrojoje vietoje pagal populiarumą – Austėja ir Gabija. Šiais vardais pavadinta po 35 mažyles, trečioje – Sofijos vardas. Jį gavo 34 mergaitės.

„Tarp populiariausių mergaičių vardų Kaune buvo ir Ema – 27 naujagimės bei Emilija – 26 mažylės. Pastarojo vardo populiarumas neblėsta, jis ne vienus metus patenka tarp dažniausių suteikiamų.

Kiek nustebino, kad pernai pirmojoje vietoje buvo Amelijos vardas. Anksčiau jis Kaune niekada nebuvo toks dažnas“, – kalbėjo A.Augonė.

Manoma, jog šis vardas populiarus dėl skambesio ir ypač dailiosios lyties mėgstamo filmo „Amelija iš Monmartro“.

Tarp berniukų vardų tendencijos taip pat skirtingos. Yra tokių vardų, kurie visoje Lietuvoje gerina populiarumo rekordus, tačiau yra ir tokių, kurie į aukštumas pakilo tik šiais metais.

Pirmauja Herkus ir Lukas

Populiariausi berniukų vardai Kaune, kaip ir ankstesniais metais, išlieka Herkus ir Lukas. Jais pavadinta po 46 berniukus.

Lietuvoje, Registrų centro duomenimis, Luko vardas buvo populiariausias 2018 metais, o pernai jis atsidūrė antrojoje vietoje.

Trečiojoje vietoje Kaune buvo Marko vardas. Juo pavadinti 42 mažyliai. 41 vaikas gavo Mato vardą. Šis vardas 2019 metais buvo populiariausias Lietuvoje.

32 berniukai pavadinti Tauro, po 31 – Jokūbo ir Dominyko vardais. Jokūbo vardas buvo dažnas ir visoje Lietuvoje. Tai trečias pagal populiarumą berniuko vardas šalyje.

Populiarumo nepraranda ir Jono vardas. Juo pernai pavadinta 30 mažylių. Nors Janinų ar Jonių tarp mergaičių nebuvo registruota, viena mažylė kaunietė pavadinta Jonile.

Siejo su gamtos reiškiniais

Kaune registruotiems naujagimiams buvo suteikti ir kiek neįprasti vardai. Kai kuriuos vardus tėvai linkę sieti su gamta ir jos reiškiniais, todėl vaikams davė Upės ar Upiaus, Vėjo vardus. Kaune registruota ir Aguona bei Mėnulė.

Kauniečiai savo atžaloms davė ir mažai girdėtus Fėlės, Mangilės, Adėjos, Keilos, Kimos, Perlos, Noelos, Ailos, Tumilijos vardus.

Tėvų fantaziją atspindi ir turbūt pirmąsyk registruotas mergaitės vardas Kedra Uršulė.

Tarp retų berniukų vardų – Akselis, Devinas, Svenas, Auksis, Gojus, Brainas, Arnijus, Stardas, Ritas, Reimanas, Eronas, Gideonas, Tumas, Vainoras.

„Berniukai pradėti registruoti Najaus vardu. Pastarasis Kauno registre anksčiau nelabai pasitaikydavo, mat tėvai rinkosi labiau įprastą Nojaus vardą“, – sakė A.Augonė.

Daugiausia buvo Patricijų

Kauno rajone pernai mažyliai vadinti ir Lietuvoje bei Kaune populiariais, ir kitais vardais.

Kauno rajono civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Skirmantė Subačienė teigė, jog labiausiai mėgstamas mergaitės vardas rajone buvo Patricija. Jų registruota 19.

Sofijos ir Luknės vardų duota po 15. Sofija pernai buvo populiariausias mergaitiškas vardas Lietuvoje.

Luknės vardas atsidūrė trečiojoje 2019 metų lietuviškų mergaičių vardų vietoje.

14 mergaičių Kauno rajone pavadintos Gustėmis ir Lėjomis. Pastarasis vardas, kuriuo pavadinta populiarios mokslinės fantastikos epopėjos „Žvaigždžių karai“ veikėja, užpernai buvo populiariausias Lietuvoje. Pernai jis atsidūrė antrojoje vietoje.

Kauno rajone pernai registruota po 13 Kamilių, Liepų, Adelių ir Emų. Po 12 mažylių pavadintos Amelijos ir Ievos vardais, 11 – Saulės, po 10 – Austėjos, Emilijos, Gabijos vardais.

Kauno rajone 1 mergaitei suteiktas Jonės vardas.

Atidavė duoklę senovei

Populiariausias berniuko vardas pernai Kauno rajone buvo Jonas. Tai – senoviškas, daugelio senosios kartos atstovų nešiojamas, tačiau prieš daugybę metų Lietuvoje ir pakaunėje vėl madingas vardas. Juo pavadinti 29 Kauno rajono mažyliai.

Po Jono vardo pagal populiarumą pernai buvo Benas. Juo pavadinti 25 Kauno rajono vaikai, Nojumi ir Jokūbu – po 21, Herkumi ir Adu – po 19, Kajumi ir Marku – po 17, Tauru – 16, Adomu – 14, Ąžuolu – 13, Luku – 12.

„Kauno rajono gyventojai atžalas taip pat vadino su gamta susijusiais vardais. Berniukai be Ąžuolo gavo Nemuno, Perkūno, Skaidriaus vardus, mergaitės pavadintos Upyna, Upe, Šiaure, Vasara ar Gluosne“, – tvirtino S.Subačienė.

Netrūko ir retų, ausiai mažai girdėtų vardų. Berniukai gavo Avriano, Lokio, Tumo, Titano, Uvio, Liamo, Raido, Doreto vardus. Mergaitės šaukiamos Vigle, Dite, Una, Frėja, Deilire ar Divija.

Jauniausia gimdyvė buvo vos 15 metų

Kauno mieste 2019 metais įregistruoti 3399 naujagimiai (tai yra 212 vaikais mažiau nei 2018 metais ir 73 mažiau nei 2017 metais).

Pernai Kaune įregistruoti 1739 berniukai ir 1660 mergaičių, pasaulį išvydo 24 dvynukų pora ir 1 trynukai.

Kauno rajone gimė 1476 mažyliai (tai 19 daugiau nei 2018 metais ir 463 mažiau nei 2017 metais), iš jų 675 berniukai ir 601 mergaitė.

Jauniausia gimdyvė praėjusiais metais Kauno mieste buvo 15 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.