Ar galima rodyti ką tik gimusį kūdikį? Vilnietė griauna mitus

Dvi pirmosios gyvenimo savaitės. Tik tiek laiko turi naujagimio tėvai, trokštantys įamžinti savo kūdikį įspūdingose pozose. Vėliau mažylis sparčiai keisis – nebebus toks lankstus, nes ims kaulėti, daugiau būdraus. Madą fotografuoti vos gimusius vaikus iš Amerikos atvežusi vilnietė fotografė Jurga Dūdė (42 m.) griauna prietarą, kad pasaulį išvydusio naujo žmogaus kurį laiką niekam negalima rodyti.

Agnė ir Vykintas Grygaliai įsiamžino su naujagimiu Elvijumi ir pirmagime Luiza.<br>J.Dūdės nuotr.
Agnė ir Vykintas Grygaliai įsiamžino su naujagimiu Elvijumi ir pirmagime Luiza.<br>J.Dūdės nuotr.
Vilnietė J.Dūdė idėją fotografuoti vos gimusius vaikus atsivežė iš Amerikos.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Vilnietė J.Dūdė idėją fotografuoti vos gimusius vaikus atsivežė iš Amerikos.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Eglė Lysovienė. <br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Eglė Lysovienė. <br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Vilnietė J.Dūdė idėją fotografuoti vos gimusius vaikus atsivežė iš Amerikos. <br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Vilnietė J.Dūdė idėją fotografuoti vos gimusius vaikus atsivežė iš Amerikos. <br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Vilnietė J.Dūdė idėją fotografuoti vos gimusius vaikus atsivežė iš Amerikos. <br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Vilnietė J.Dūdė idėją fotografuoti vos gimusius vaikus atsivežė iš Amerikos. <br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 14, 2020, 10:21 AM

Per Atlantą Europą pasiekusi naujagimių fotografavimo užgaida ne visada yra įgyvendinama, nes gimus vaikeliui tinkamas metas fotosesijai greitai praeina, o ieškoti fotografo gali nelikti laiko.

Dėl šios priežasties atžalos besilaukiantiems tėvams Jurga patarė fotosesiją planuoti dar iki gimdymo. Studijinė naujagimio fotosesija yra ypatinga, reikalaujanti daug kantrybės, įgūdžių ir meilės.

„Vos gimę mažyliai yra nepakartojamai žavūs. Gražiausius kadrus pavyksta užfiksuoti 5–14 naujagimio gyvenimo dieną.

Tokio amžiaus mažyliai daugiausia miega, jie būna dar natūraliai lankstūs, todėl įmanomos įvairios pozos“, – pasakojo Jurga.

Rankos po smarku arba pasirėmęs guli kokiame nors inde – redaguotose nuotraukose naujagimiai atrodo žavūs. Profesionalios fotosesijos herojams dažnai būna vos penkios ar dešimt dienų. Užfiksuotos akimirkos – prisiminimas visam gyvenimui, nes naujagimiai greitai keičiasi.

Biržuose gyvenančios Agnės Grygalienės (28 m.) ir jos vyro Vykinto (28 m.) neišgąsdino kelionė į Vilnių su sūnumi Elvijumi, kuriam buvo vos dešimt dienų.

Sostinėje vykusi fotosesija, kuriai pasiryžo vaisių perdirbimo cecho gamybos vadovė ir jos sutuoktinis, pranoko jų lūkesčius.

Šiemet spalio 13-ąją gimęs berniukas turi gražų balsą, bet kartais elgiasi kaip rėksnys.

Artėjant kelionei į Vilnių, kur dirba fotografė J.Dūdė, Agnė jaudinosi, ar pavyks fotosesija, ar sūnus bus ramus ir nepradės muistytis.

Tėvai pasiėmė į šią kelionę ir penkiametę dukterį Luizą, kad visa šeima galėtų įsiamžinti. Po vizito į fotostudiją jie liko sužavėti.

„Nesitikėjome, kad mūsų sūnus elgsis taip ramiai, nors studijoje sugaišome daugiau nei tris valandas.

Mus sužavėjo ne tik Jurgos profesionalumas, bet ir atidumas, dėmesingumas.

Ji taip mokėjo užliūliuoti mūsų sūnų, kad jis beveik visą laiką miegojo“, – pasakojo Agnė.

Jurgos meniniai darbai biržiečiams jau seniai krito į akį. Sūnaus besilaukianti Agnė beveik pusę nėštumo praleido patale ir priaugo daug svorio.

Todėl atsistoti prieš kamerą gimdyvei buvo netgi savotiškas iššūkis, ji drovėjosi savo pasikeitusios figūros, bet nugalėjo noras įamžinti savo šeimą.

Vienintelis dalykas, dėl kurio apgailestavo Agnė, buvo tai, kad tuo metu, kai pasaulį išvydo pirmagimė Luiza, Lietuvoje dar nebuvo įprasta daryti naujagimių fotosesijų.

Vyravo požiūris, kad bent pirmą mėnesį nereikėtų vaiko fotografuoti, kad neapsikrėstų kokia nors infekcija.

Dabar tokia mintis Agnei atrodo kaip prietaras.

„Jeigu tikėčiau tuo, kad kurį laiką naujagimio niekam negalima rodyti, tikriausiai neičiau su juo į polikliniką, nesilankyčiau parduotuvėje. Manau, toks požiūris yra atgyvena“, – įsitikinusi Agnė.

Jai kur kas daugiau džiaugsmo teikia sūnaus Elvijaus nuotraukos. Moteris pripažino, kad meniniai vaizdai padeda išsaugoti atmintyje tai, ką laikas negailestingai sunaikina.

Stebėdama, kaip auga jaunėlis sūnus, Agnė apgailestavo, kad nepavyko nufotografuoti vyresnės dukters, kai ji dar buvo naujagimė.

„Vaikai auga greitai, o naujagimių nuotraukose užfiksuojama tai, ko jų tėvai gali net neprisiminti, todėl jos yra vertingos“, – įsitikinusi Agnė.

Vilnietė J.Dūdė naujagimių fotografe tapo prieš šešerius metus. Jurgos tėvas ją išmokė kompozicijos, supažindino su ryškalais ir fototechnika, bet fotografavimas jai kurį laiką buvo tiktai pomėgis.

Pasitraukusi iš turizmo verslo ji dabar nesiskiria su fotoaparatu.

Mėgstanti fotografuoti vaikus moteris tikino, kad pagrindinis kelionės į JAV tikslas prieš beveik 20 metų buvo užsidirbti geram fotoaparatui.

Be fotoaparto „Zenit“, moteriai labiausiai įsiminė tėčio nupirktas pusiau automatinis ukrainiečių gamybos aparatas „Fed 50“. Jo fokusas buvo rankinis, bet nusistačius norimą diafragmą jau buvo automatinis išlaikymas.

2001-aisiais išvykusi dirbti aukle į JAV moteris susitaupė ir nusipirko „Canon“ ir iki šiol yra ištikima šios firmos fototechnikos gerbėja.

Susidomėjusi naujagimių fotosesijomis, kurios JAV labai populiarios, vilnietė nutarė tai padaryti ir Lietuvoje.

Studijinė naujagimio fotosesija – ypatinga fotografijos rūšis, reikalaujanti daug kantrybės, įgūdžių ir meilės.

Prieš šešerius metus Jurgai nebuvo sunku apsispręsti, kokioje fotografijos srityje norėtų save įprasminti, nes ji žavisi portretais, jai patinka fotografuoti mažus objektus iš arti.

Išvydę naujagimio nuotrauką daugelis žmonių nežino, kas slypi už kadro.

Jie nesusimąsto, kad modelio amžius – vos kelios dienos.

Jurga neslėpė, kad iš pradžių buvo sudėtinga rasti pirmuosius modelius, pagalbos teko kreiptis į draugus ir pažįstamus.

Buvo metas, kai vilnietė ėmė abejoti, ar verta fotografuoti būtent naujagimius, nes atrodė, kad niekas apie tokią fotosesiją nežino ir kažko nerimauja.

Pati du vaikus pagimdžiusi fotografė taip pat neturėjo patirties ir apgailestavo, kad nesurengė jiems tokios fotosesijos, nes dar nežinojo, kaip tai padaryti.

Reportažinės nuotraukos, kur vaikai gražiai aprengti, o šalia jų yra tėvai, vadinamos gyvenimo stiliaus nuotraukomis.

Kitokio stiliaus yra naujagimių fotosesijų nuotraukos.

Jose vaikai neretai atrodo kaip ką tik surasti kopūstų lysvėje ar atnešti gandro. Jie būna susirangę taip, lyg dar būtų įsčiose, kur kiekvienas pirštelis, mažiausia detalė yra svarbūs.

„Ką tik gimęs vaikas neguli taip, kaip reikėtų fotosesijai. Tai nėra fiziologinė padėtis, todėl jį būtina tinkamai paguldyti, suvynioti, užmigdyti, o tam reikia specialių žinių“, – tikino Jurga.

Fotosesijos sėkmę lemia ne tik naujagimio sveikata, jo svoris, valgymo ir miegojimo ritmas, bet ir aplinka.

Nėra tinkamiausios dienos, kada geriausia fotografuoti naujagimį.

Vaikelis keičiasi kasdien. Kinta jo būdravimo laikas, žindymo poreikiai, pilvelio neramumai. Daug kas priklauso ir nuo to, kokio svorio jis gimė.

Jurga iš savo praktikos pateikė tokį pavyzdį – jei gimęs 42 savaičių kūdikis sveria 4,5 kilogramo ar daugiau, gali būti ir taip, kad atvežtas po 3–4 savaičių į studiją jis jausis nepatogiai, jei yra sulenkiamos kojytės.

Kartais pasiruošimas fotosesijai trunka ilgiau nei fotografavimas. Pagrindinė taisyklė – naujagimis turi būti sotus.

Fotosesija gali užtrukti ilgėliau, jeigu vaiką vargina pilvo diegliai, jei jis neramus ir dažnai verkia.

Būtina atsižvelgti į naujagimio poreikius, taip pat reikia laiko, kad jis priprastų prie naujos aplinkos.

Jurga moka nuraminti tėvus, kad studijoje jų atžalai nieko netrūks, nors kartais naujagimis būna toks trapus ir mažas, jog telpa į du delnus.

Dažnai tėvai prieš fotosesiją baiminasi, bet jai įsibėgėjus atsipalaiduoja. Pasitaiko ir tokių atvejų, kad visą fotografavimo laiką naujagimis pramiega nė neįtardamas, kad į jį yra nukreiptas objektyvas.

„Reikia turėti žinių, kaip su mažyliu elgtis, kaip jį laikyti, kaip nuraminti. Apie modelius reikia žinoti viską. Taip pat organizuojame susitikimus su naujagimių gydytojais, semiamės iš jų patirties, kaip elgtis su mažiausiais modeliais“, – pasakojo Jurga.

Jauniausias mažylis, kurį vilnietei teko fotografuoti, buvo vos keturių dienų.

Fotografei labiau patinka organizuoti fotosesijas, kuriose nėra pozavimo, naujagimis įamžinamas, kai jis miega.

Kartais fotosesijai naudojami tam tikri triukai, pavyzdžiui, darant nuotrauką ištrinamos motinos rankos, kurios laiko naujagimį, todėl jis atrodo kaip pakibęs ore.

Jurgai yra tekę fotografuoti ir neišnešiotus naujagimius. Šie vaikai pasibeldžia į pasaulį gerokai anksčiau, todėl dar neturi gebėjimo savarankiškai prisitaikyti prie aplinkos.

Tokie vaikai kurį laiką yra prižiūrimi ligoninėje, jie auga inkubatoriuje tol, kol sustiprėja. Kai neišnešioti naujagimiai pasiveja bendraamžius ir jau gali grįžti į namus, Jurga pataria tėvams pagalvoti ir apie fotosesiją.

Studijoje – motinos įsčias primenanti aplinka

Prie to, kad fotosesija būtų saugi, prisideda ir medikai. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Naujagimių intensyvios terapijos skyriaus gydytoja neonatologė Eglė Lysovienė yra dalyvavusi seminare, kuriame buvo diskutuojama apie naujagimių saugumą ir aplinką per fotosesijas.

Du vaikus auginanti gydytoja patarė, kokių klaidų reikėtų vengti ir į ką turėtų atkreipti dėmesį tėvai. Kadangi didžiąją fotosesijos dalį naujagimis būna nuogas arba tik su vystyklais, kambaryje turi būti šilta. Tačiau patalpoje neturi būti per karšta, nes vaiko organizmas yra jautrus temperatūros pokyčiams.

Gydytoja E.Lysovienė priminė, kad patalpos, kurioje geriausiai jaučiasi naujagimis, temperatūra turi siekti 23–25 laipsnius šilumos. Neretai naujagimių fotografės prišildo patalpą iki 25–28 laipsnių. Be to, studijoje naudojant šildytuvus jų negalima nukreipti tiesiai į vaiką.

Ilgą laiką buvęs motinos įsčiose naujagimis saugiai jaučiasi tokioje aplinkoje, kuri jam tai primena. Maloni šiluma jį ramina ir atpalaiduoja, tokį poveikį turi ir ritmiški judesiai, prislopintas triukšmas.

Devynis mėnesius įsčiose praleidęs naujagimis yra pripratęs prie ritmiškai pasikartojančių duslių garsų, todėl rengiant fotosesiją nereikėtų garsiai leisti muzikos. Tačiau netinka ir tyla, nes būdamas įsčiose jis girdėjo motinos širdies plakimą, žarnyno judesius, priprato prie ritmiškai pasikartojančių garsų.

Gydytoja E.Lysovienė priminė dar vieną būdą, kaip nuraminti kūdikį. Šis patarimas tinka tiek būnant namuose, tiek per naujagimio fotosesiją. Tai vadinamasis baltas triukšmas, kuriam gali būti priskiriami įvairūs garsai, pavyzdžiui, įjungtas plaukų džiovintuvas, tekantis vanduo.

Tačiau tai, kas ramina suaugusiuosius ir mažamečius, gali netikti naujagimiams. Pavyzdžiui, per fotosesiją nereikėtų naudoti eterinių aliejų, kurie gali dirginti ką tik gimusius vaikus.

Naujagimiai yra imlūs infekcijai, todėl prieš liečiant kūdikį būtina plautis rankas. Fotosesijos dalyviai taip pat neturėtų sloguoti, čiaudėti ar kosėti, nes virusai greitai plinta.

Taip pat reikėtų vengti staigių judesių, dekoracijoms nenaudoti šaltų daiktų, ant kurių paguldytas naujagimis imtų verkti, taip pat netinka nestabilūs ar galintys lengvai sudužti indai.

Fotosesijai reikėtų parinkti ir drabužėlius, kad jie būtų tinkamo dydžio ir neužveržtų naujagimio galūnių.

Gydytoja E.Lysovienė įspėjo, kad fotosesijoje kartais gali būti naudojamos pozos, kurios nėra rekomenduojamos. Pavyzdžiui, suvystytas kaip lėlė mažylis neturi būti sodinamas, nes dar nesugeba pats sėdėti, vadinasi, jis turi būti prilaikomas ir nepaliekamas vienas. Tokia poza neretai naudojama, tačiau redaguojant nuotrauką yra pašalinamos tėvų rankos.

Kita vertus, ką tik gimęs vaikas natūraliai laiko galūnes arčiau savęs, tai vadinamoji embriono poza, todėl jam patogu taip gulėti.

„Tiek fotografai, tiek jauni tėvai, skubantys užfiksuoti naujagimio pirmąsias dienas, turi elgtis taip, kad vaikas jaustųsi saugus“, – priminė gydytoja E.Lysovienė.

Tik tada meninė nuotrauka taps šeimos vertybe ir į ją žiūrint užlies malonios emocijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.