Ne visos savivaldybės įkūrė socialinių paslaugų įstaigas vaiko saugumui užtikrinti

Pagal Seimo priimtas Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas, nuo 2020 m. sausio 1 d. Lietuvoje įsigaliojo nauja priemonė vaiko saugumui užtikrinti – laikinosios priežiūros institutas. Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba pabrėžia, kad kol kas ne visos savivaldybės įsteigė laikinosios priežiūros socialinių paslaugų įstaigas (krizių centrus), kurios būtinos, kad sklandžiai veiktų laikinosios priežiūros institutas. Jau įsteigtose įstaigose reikėtų plėsti teikiamų paslaugų ratą.

 Laikinosios priežiūros institutas taikomas tada, kai vaikui nustatomas apsaugos poreikis.<br> 123rf nuotr.
 Laikinosios priežiūros institutas taikomas tada, kai vaikui nustatomas apsaugos poreikis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2020, 10:25 AM

Laikinosios priežiūros institutas taikomas tada, kai vaikui nustatomas apsaugos poreikis. Šio instituto tikslas – kuo skubiau laikinai užtikrinti vaiko saugumą neatimant galimybės tėvams ar kitiems atstovams pagal įstatymą toliau vykdyti savo pareigas.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktoriaus pavaduotoja, laikinai einanti direktoriaus pareigas Vita Šulskytė pabrėžia, kad laikinosios priežiūros institutas yra priemonė, skirta padėti tėvams (ar kitiems atstovams pagal įstatymą) tinkamai rūpintis vaikais ir užtikrinti vaikų saugumą bei poreikių tenkinimą, nepaimant jų iš šeimos.

„Jei nustatoma, kad vaikui šeimoje yra nesaugu ir būtina imtis priemonių jo saugumui užtikrinti, tuomet pirmiausia taikomas naujas laikinosios priežiūros institutas. Jis reiškia, kad vaikas iš tėvų (ar kitų atstovų pagal įstatymą) nėra paimamas, bet jo saugumas užtikrinamas padedant giminaičiams, artimiems asmenims, kitiems atstovų nurodytiems asmenims, o jei tokių nėra ar einamuoju metu kiti negali padėti pasirūpinti vaikais – užtikrinama galimybė vaiką su tėvais, ar vienu iš tėvų apgyvendinti ir suteikti reikiamą pagalbą socialinių paslaugų įstaigoje“, – pabrėžė Vita Šulskytė.

Laikinoji priežiūra tėvų ir vaiko gyvenamojoje vietoje ar fizinio asmens gyvenamoje vietoje gali trukti iki 30 dienų, atsiradus poreikiui, pratęsiama dar 30 dienų, o laikinoji priežiūra socialinių paslaugų įstaigoje gali trukti ne ilgiau kaip 12 mėnesių.

Vita Šulskytė pabrėžė, kad nustačius vaikui laikinąją priežiūrą, atstovams pagal įstatymą išlieka visos jų teisės ir pareigos.

„Asmenų, atsakingų už vaiko laikinąją priežiūrą, parinkimas labai priklauso nuo tėvų sutarimo, taip pat vaiko, gebančio tą išreikšti, nuomonės. Tėvai patys turi teisę siūlyti asmenis, kurie laikinai padės jiems prižiūrėti vaikus, tačiau vaiko teisių apsaugos specialistai turi įsitikinti, kad vaikui saugi aplinka bus užtikrinta. Pastarasis reikalavimas taikomas ir socialinių paslaugų įstaigai“, – pabrėžė Vita Šulskytė.

Pritaikius laikinosios priežiūros institutą, nedelsiant darbą su šeima ir vaiku pradeda mobilioji komanda. Tai, kaip vaiko teisių gynėjų patirtis rodo, efektyviai motyvuoja tėvus keisti savo gyvenimo būdą, pasinaudoti siūloma pagalba, padeda įveikti iškilusius sunkumus ir užtikrinti vaikų teisę augti biologinėje šeimoje.

Įgyvendinant laikinosios priežiūros institutą, daugumoje Lietuvos savivaldybių jau yra užtikrinusios, kad laikinosios vaiko priežiūros paslaugos, esant nustatytam vaiko apsaugos poreikiui, būtų teikiamos. Jų tikslas – ne tik laikinai apgyvendinti į krizę patekusius asmenis su vaikais, bet ir suteikti socialines bei teisines paslaugas, koordinuojamas atvejo vadybininko. Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba pastebi, kad naujai įsteigtose įstaigose paslaugų spektras turi būti plečiamas ir užtikrinama jų kokybė bei trukmė.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos duomenimis, šiuo metu laikinosios priežiūros paslaugas Lietuvoje teikia 87-ios įstaigos. Tokių įstaigų kol kas nėra Jurbarko rajone, Pagėgių rajone ir Neringos mieste. Neringos miestas, esant poreikiui, paslaugas ketina pirkti iš kitų savivaldybių socialinių paslaugų įstaigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.