Vaiko teisių gynėjai užtikrina, kad būtų atstovaujami ir tėvų interesai

Vaiko teisių apsaugos sistemos prioritetas – vaiko prigimtinė teisė augti biologinėje šeimoje. Todėl vaiko teises ir teisėtus interesus ginantys Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos specialistai užtikrina, kad krizinėje situacijoje atsidūrusių šeimų tėvams taip pat būtų sudarytos galimybės apginti savo interesus ir teisė auginti bei auklėti vaiką. Nuo šių metų tėvams teikiama nemokama antrinė teisinė pagalba, kurią teikia Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyba.

 Nuo šių metų tėvams teikiama nemokama antrinė teisinė pagalba, kurią teikia Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyba.<br> 123rf nuotr.
 Nuo šių metų tėvams teikiama nemokama antrinė teisinė pagalba, kurią teikia Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyba.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 29, 2020, 11:55 AM

„Valstybės garantuojama antrinė teisinė pagalba tėvams teikiama, kai kyla klausimas dėl vaiko apsaugos poreikio ir jo apgyvendinimo saugioje aplinkoje, taip pat, kai sprendžiami klausimai dėl tėvų valdžios ribojimo. Nemokama teisinė pagalba užtikrina, kad bus atstovaujami ir vaiko tėvų interesai teisminio proceso metu“, – antrinės teisinės pagalbos teikimo svarbą tėvams aiškina Panevėžio apskrities VTAS vyriausioji specialistė teisininkė Jurgita Varanauskienė.

Panevėžio apskrities VTAS specialistai šiemet jau 22 kartus kreipėsi į Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybą, kad tėvams būtų užtikrinta teisė turėti advokatą. „Tai labai svarbu siekiant objektyviai spręsti teisinius klausimus šeimai jautrioje byloje ir priimti geriausius vaiko poreikius atitinkančius sprendimus“, – sako J. Varanauskienė, pabrėždama tai, kad ne visi tėvai turi finansinių galimybių pasisamdyti advokatus patys, todėl ši teisinė parama labai reikalinga ir reikšminga. Esant poreikiui, patys VTAS specialistai suteikia konsultaciją ir informaciją, prireikus parengia dokumentus nemokamai antrinei teisinei pagalbai gauti, tokiu būdu sumažindami vaikų tėvams ar vaikams administracinių procedūrų naštą.

Pasak VTAS teisininkės, neretai pasitaiko atvejų, kai tėvams prireikia teisininkų konsultacijos ar patarimo klausimais, kurie išsprendžiami bendru sutarimu, tuomet su tėvais bendrauja ir bendradarbiauja VTAS specialistai. „Dažnai prašoma, kad VTAS tarpininkautų sudarant skyrium gyvenančio tėvo/motinos bendravimo tvarką su vaiku, kuri abiem šalims suderinus perkeliama ir į santuokos nutraukimo pasekmių sutartį. Neretai konsultacijų prašo tėvai, kai sprendžiamas vaiko išlaikymui skiriamų lėšų klausimas, paveldėjimo, leidimo išvežti vaiką nuolat gyventi į užsienį, ir kitais atvejais, kai šeimoje auginamas nepilnametis. Pasitaiko atvejų, kai į mus kreipiasi sutuoktiniai, ketinantys nutraukti santuoką ir konsultuojasi, kaip vaikams pranešti apie sprendimą gyventi skyrium“, – apie tėvams teikiamas konsultacijas ir dažniausiai iškylančius klausimus kalba J. Varanauskienė.

Vaiko teisių apsaugos specialistai sako, kad ir su kokiomis sudėtingomis situacijomis šeimose tenka susidurti, dažniausias vaikų noras – gyventi su tėvais ar vienu iš jų. Todėl teisinė pagalba ir konsultacijos, tai dar vienas įrankis tėvams, suteikiantis galimybę įrodyti, kad jie geba pasirūpinti vaiku, jį auginti, užtikrinti saugią aplinką bei geriausius vaiko interesus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.