Ketvirtasis karantino švelninimo etapas: dilema šeimoms su vaikais

Ketvirtasis karantino švelninimo etapas gali sukelti sunkumų daugeliui šeimų su vaikais. Tėvams po mažu reikės sugrįžti į darbus, o tuo tarpu mokyklos vis dar uždarytos ir darželiai bus atidarinėjami tik po truputį.

 Daugeliui tėvų teks sugrįžti į darbus anksčiau, tačiau darželių išeitis nebus prieinama iš karto visiems.<br> 123rf nuotr.
 Daugeliui tėvų teks sugrįžti į darbus anksčiau, tačiau darželių išeitis nebus prieinama iš karto visiems.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 7, 2020, 10:55 AM

Švietimo ministras sako, kad jie nebus pajėgūs padidinto saugumo sąlygomis iš karto priimti visų 110 tūkst. vaikų. Kaip šioje situacijoje reikės elgtis šeimoms, vis dar nėra aišku. Tad Yoopies (www.yoopies.lt) – tarptautinė vaikų priežiūros ir pagalbos namuose paslaugų platforma – atliko apklausą, siekiant suprasti dabartinę šeimų situaciją bei kylančius sunkumus.

Profesinis gyvenimas ir vaikų auginimas

Nors karantinas pratęstas iki gegužės 31 d., daugeliui tėvų teks sugrįžti į darbus anksčiau, tačiau darželių išeitis nebus prieinama iš karto visiems.

Remdamiesi Yoopies apklausos metu surinktais duomenimis, 51% apklaustųjų nurodė, jog dirba iš namų, 38 % nedirba ir likę 11 % neturi galimybės dirbti iš namų ir eina į darbą. Tuo tarpu jie taipogi augina vaikus, iš kurių 88 % yra 0-12 metų ir 12 % virš 12 metų.

Daugumai tėvų (75 %) kyla problemų, mėginant suderinti profesinį gyvenimą ir vaikų priežiūrą. Apklaustieji nurodo, jog atlikti darbus, kai vaikai yra namie, yra labai sudėtinga, o tai pasireiškia sumažėjusiu produktyvumų, kylančiu stresu bei padidėjusiu nuovargiu.

„Neįmanoma dirbti prie kompiuterio, turint mažamečių vaikų. Jie turi miegoti, būti lauke arba reikia užsirakinti nuo jų kitame kambaryje“

„Su vienu metu vaiku dirbti be jokios pagalbos net puse etato be galo sudėtinga, tenka dirbti ir nakti ir per vaiko miega ir su vaiku ant ranku, be jokio poilsio“

„Sunku vienu metu dirbti ir būti mama, žmona ir dar keli etatai :)“

Pamokų tęsimas nuotoliniu būdu

Nors ir šeimos yra aprūpintos visomis nuotolinio mokymo priemonėmis, daugeliui kyla sunkumų tęsiant mokymo programą. Apklaustieji nurodo laiko stygių, atliekant pamokas kartu su vaikais, o ypatingai jeigu šeima turi daugiau negu vieną vaiką.

„Sunku užsiimti ugdymu vienu metu su darželinuku ir dviem mokyklinukėm.“

„Vaikai per maži savarankiškai mokytis“

„Nespėjame užsiimti vaiko ugdymu“

„Darželinio amžiaus vaikui tenka skirti didžiąją dalį laiko, kurio nebelieka dirbti su mokyklinio amžiaus vaiku prie jo pamokų.“

Darželių atidarymas – ar tikrai padės šeimoms?

Nors darželių atidarymas atrodo turėtų palengvinti tėvų situaciją, tačiau dauguma tėvų apklausoje išreiškė susirūpinimą dėl kylančio pavojaus vaikams užsikrėsti virusu. 45 % tėvų apklausoje nurodė, kad vaiko vesti į darželį nesutinka, nes bijo, jog vaikas gali užsikrėsti Koronavirusu. Tuo tarpu 29 % tėvų nemato problemos, 16% sutiktų su tam tikromis sąlygomis, esant saugumo priemonėms, o likę 9 % nurodė, jog neturi kito pasirinkimo, nes turi tęsti darbus.

Šeimos su vaikais patenka į sudėtinga situaciją. Nors ir kai kurie darželiai jau yra atsidarę, tačiau dėl saugumo priemonių, vaikai galės sugrįžti į grupes palaipsniui, tad vietos visiems iš karto neužteks. Tačiau, iš apklausos rezultatų matyti, jog ne visos šeimos norės vesti vaikus į darželį dėl pavojaus užsikrėsti virusu. Ką tokiu atveju daryti tėvams, sugrįžtantiems į darbus?

Kitų Europos šalių sprenimas

Pažvelgus į kitų šalių sprendimus, matome, jog, pavyzdžiui, Italijoj šeimoms buvo išskirta 600 eur. išmoka auklės paslaugoms, kol vaikai sugrįš į mokyklą ir darželius. Nors viruso užsikrėtimo pavojus išlieka, vieno asmens kontaktas su vaiku gali būti priimtinesnis kai kurioms šeimoms bei turbūt galima laikyti šiek tiek saugesniu nei kontaktas su darželio personalu, auklėtojais bei kitais vaikais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.