Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Ar pirmasis kartas nulemia visą tolesnį lytinį gyvenimą?

Niekas neginčija, kad pirmoji patirtis visuomet daro poveikį vėlesnėms. Tai galioja ir seksualumo sričiai. Būtent pirmasis kartas mums leidžia įvertinti tiek patrauklias, tiek pavojingas mums naujo užsiėmimo puses, remdamiesi šia patirtimi mes galime ir ką nors pataisyti ar pagerinti, praturtinti mūsų pojūčius, rašo psycholog-inside.ru.

Paauglys išgyvena tikrą skirtingų ir prieštaringų jausmų audrą.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Paauglys išgyvena tikrą skirtingų ir prieštaringų jausmų audrą.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 19, 2014, 8:55 PM, atnaujinta Jan 26, 2018, 3:52 PM

Kartais pirmasis seksualinis kontaktas būna sukrečiantis – juk tai pati intymiausia mūsų teritorija. Tačiau stereotipas, tokiu atveju pranašaujantis mums siaubingas ir neištaisomas pasekmes, lydėsiančias visą ateinantį gyvenimą, yra klaidinantis.

Dažniausiai pirmoji seksualinė patirtis būna įgyjama paauglystėje. Pagal psichoanalizės teoriją, žengdami į intymų gyvenimą, mes remiamės ne tiek savo jau įgytomis žiniomis, kiek santykių schemomis, įsisavintomis vaikystėje ir tuo momentu iškylančiomis mūsų sąmonėje.

Paauglys išgyvena tikrą skirtingų ir prieštaringų jausmų audrą. Tai ir jam naujos ir dar trapios suaugusiojo pozicijos įsisavinimas, ir vyriškos (ar moteriškos) laisvės pajautimas, o taip pat susitikimas su kitu žmogumi bei susitikimas iš naujo su pačiu savimi.

Be to, prisideda tiek teigiama, tiek neigiama jo vaikystėje įsisavintų santykių schemų ir asmeninės gyvenimo patirties įtaka.

Mūsų pirmasis kartas apima ne tiktai šią sudėtingą jausmų kovą, bet ir siekį patirti naujus seksualinius pojūčius, duoti laisvę impulsams, atverti sau naują, stebuklingą gyvenimo pusę ir tuo pačiu pažinti tikrą, beprotišką aistrą, kurią bandyti užgesinti yra pavojinga.

Tai nėra nei lengva, nei paprasta. Kiekvienam iš mūsų pirmasis kartas didesniu ar mažesniu laipsniu tapo visų šių vidinių konfliktų kovos arena, suteikė pasitikėjimo savo jėgomis ar privertė dėl kažko suabejoti ar nuliūsti. Tačiau tai nėra priežastis laikyti jį lemiančiu visą tolesnį mūsų seksualinį gyvenimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.