74 metų amerikietė keičia vertybes, fotografuodamasi nuoga

Jai 74-ri, ir ji didžiuojasi turinti tobulą kūną. Amerikietė Marna Clarke mėgsta fotografuoti save nuogą – savo namuose, aplink namus, paplūdimyje. Neretai jos nuotraukose pozuoja ir moters partneris Igoris.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 29, 2014, 11:04 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 8:27 AM

„Šis projektas prasidėjo, kai man suėjo 70 metų, prieš ketverius metus, ir aš pradėjau galvoti, kad senstu, – M.Clarke aiškino „Huffington Post“. – Norėjau pasižiūrėti, kas „seno“ yra manyje, todėl pradėjau fotografuoti savo nuogą kūną – pėdas, rankas, liemenį, kojas, veidą, plaukus. Man reikėjo rankose laikyti nuotraukas, neužteko tiesiog trumpam žvilgtelėti į veidrodį“.

M.Clarke nuotraukos atrodo lyg tylus, bet galingas maištas prieš įsigalėjusią kultūrą, kultūrą, kuri vyresnių žmonių kūnus nurašo kaip nevertingus. Fotografė tiesiog fiksuoja savo nuogą kūną su ta pačia oda, kuri jai tarnavo metų metus. Ir rezultatai yra tiesiog stulbinantys.

„Išdrįsau parodyti šiuos darbus labai nedidelei grupei žmonių, kurie, kaip aš maniau, juos supras. Sulaukiau padrąsinimų, nors buvo ir visiško nesupratimo ir pasimetimo. Ne kiekvienas yra pasirengęs žiūrėti į nuogus kūnus, senų žmonių kūnus. Man keisti kai kurie mūsų kultūriniai tabu, susiję su senėjimu, nuogais vyresnių žmonių kūnais ir mirtimi“.

M.Clarke kartais į savo nuotraukas įkomponuoja savo jaunos nuotraukas, taip pavaizduodama prabėgantį laiką. Jos nuotraukose galima pamatyti istorijas, įrašytas į žmogaus kūną.

„Šioje jaunystę garbinančioje kultūroje vyresni žmonės dažnai ignoruojami, užmirštami, nematomi. Bet mes, žmonės, visada smalsaujame apie kitus ir esame ištroškę žinių. taigi, aš nusprendžiau atkreipti į tuos iš mūsų, kurie laikomi senais, kurių gyvenimai nebesusiję su vaikų auginimu ar karjeros darymu, kurie yra nepriklausomi, sveiki, aktyvūs ir turi laiko bei energijos užsiimti naujais ir senais hobiais, kurie dar nėra „seni seni“. Norėjau atspindėti šio laikotarpio grožį ir dvasią savo gyvenimo ir savo pačios nuotraukose“, – pasakojo fotografė.

Tai darydama M.Clarke sako norinti vyresnius žmones padaryti matomesnius, jiems patiems padėti geriau jaustis su savo kūnais, besiraukšlėjančia oda, gelstančiais dantimis, ir pakeisti nusistovėjusią paradigmą apie tai, kas yra gražu.

Jos nuotraukos parodo bet kokio amžiaus žmogaus grožį ir spinduliuoja meilę sau.

Daugiau M.Clarke nuotraukų galite rasti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.