Kai sėkla šauna kaip kulka: kokie būdai ilgina aktą

Maždaug 2–5 proc. vyrų turi įgimtą greitą ejakuliaciją, kuri gali kartotis nuo pat pirmųjų intymių santykių. Kartais sperma išsilieja varpai nepasiekus makšties. Tai būdinga tiems, kurie amžinai skuba ir mėgsta viską daryti greitai. Greita ejakuliacija slopina aistrą, griauna vyro ir moters santykius, gali atvesti juos prie skyrybų slenksčio. Ką daryti?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 9, 2015, 6:11 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 4:59 PM

Prieš penkiasdešimt metų pradėjęs gydytojo praktiką ilgametis Vilniaus universiteto Santariškių ligoninės klinikų Nefrologijos ir urologijos centro vadovas profesorius Balys Dainys išklausė ne vieną išpažintį. Apie tai profesorius Balys Dainys, įdiegęs daug naujų gydymo metodų urologijos, nefrologijos, andrologijos, seksualinės medicinos srityse, dalinasi savo knygoje „Urologo užrašai“.

„Lovoje aš bejėgis, draugė ketina mane palikti“, – tokį prisipažinimą dažnai girdžiu ir iš jaunų vyrų lūpų. Skundai dėl greito sėklos išsiveržimo nėra reti.

Nerimas, nusivylimas, nepasitikėjimas savo jėgomis sukelia vyrams daug neigiamų emocijų, tačiau jie neskuba ieškoti mediko pagalbos, nes mano esą sveiki.

Kita vertus, apie trečdalis vyrų bent kartą gyvenime yra patyrę, kad sėkla išsiveržia kur kas greičiau, nei jie to norėtų. Įvairiais gyvenimo tarpsniais tai nutinka ir dėl pernelyg intensyvaus seksualinio stimuliavimo. Nesėkme gali baigtis stiprus susijaudinimas mylintis su nauja partnere.

Kiek ilgai trunka intymus aktas?

Įgyta pirmalaikė ejakuliacija susijusi ir su fiziologinėmis savybėmis, kurios pakinta susirgus skydliaukės, prostatos ligomis, cukralige, šlapimo takų uždegimu, įvairiomis neurologinėmis ligomis. Daug lemia ir lūkesčiai. Yra žmonių, įsitikinusių, kad kuo ilgiau trunka lytinis aktas, tuo jis geresnis, juolab jei būna patenkintos abi pusės.

Tokia nuomonė nėra moksliškai pagrįsta. Apskaičiuota, kad nuo varpos įstūmimo į makštį iki sėklos išsiveržimo lytinis aktas vidutiniškai trunka 3–5 minutes.

Remiantis Tarptautinės seksualinės medicinos draugijos apibrėžimu, kai sėkla išsiveržia greičiau nei per minutę nuo varpos patekimo į makštį ar dar nespėjus jos įstumti, tai vadinama pirmalaike ejakuliacija.

Šį reiškinį galima vadinti sutrikimu tik tada, kai seksualiniai ryšiai nuvilia abu partnerius, nes iš tikrųjų ne minutės lemia pasitenkinimą seksu. Yra vyrų, kurie būna nepatenkinti, kai ilgai negali užbaigti lytinio akto.

Kartais vyras įstengia mylėtis gerą pusvalandį, tačiau moteris vis tiek mano, kad jis prastas meilužis. Svarbų vaidmenį mylintis atlieka ne tik kraujagyslės, bet ir nervų sistema. Varpos jautrumą žadinantis impulsas kyla smegenyse, kontroliuojančiose ir sėklos išsiveržimą.

Nepatenkinti vyrai atsidurdavo pas psichiatrą

Mokslinės studijos įrodė, kad pirmalaikė ejakuliacija gali būti susijusi su mažu serotonino kiekiu. Anksčiau savo lytiniu gyvenimu nepatenkinti vyrai patekdavo į psichiatrų ar psichologų akiratį. Jiems buvo siūloma elgesio terapija, jie buvo mokomi sąmoningai stabdyti sėklos išsiliejimą.

Toks gydymas trukdavo ne vienus metus, tačiau ne visiems padėdavo. Kai vyrą kamuoja įgimta pirmalaikė ejakuliacija, nepagelbės jokia elgesio terapija, nes šio sutrikimo priežastis yra biologinė.

Psichologijos žinios gali padėti sumažinti jaudulį, suvaldyti nerimą, tačiau tai nepailgina intymių santykių trukmės.

Tyrimai su laboratorinėmis pelėmis atskleidė, kad sėklos išsiveržimą lemia biologiškai aktyvios medžiagos, esančios smegenyse. Paaiškėjo, kad pirmalaikę ejakuliaciją patiria ir pelių patinai, kuriems šių medžiagų trūksta, taigi eksperimentai su pelėmis padėjo sukurti naują preparatą.

Kaip antidepresantai pravertė meilei

Nuo senų laikų žinoma, kad skiriant vyrams antidepresantus, vadinamuosius selektyvius serotonino reabsorbcijos inhibitorius (SSRI).

Jų veikimas tęsdavosi ilgai, jie pasižymėjo slopinamuoju poveikiu.

Štai ką man papasakojo vienas vyras, kuris vartojo antidepresantus nuo ankstyvo sėklos išsiveržimo: „Iš ryto galva būna sunki, norisi miego, sunku atsikelti, o dieną užsukęs pas meilužę aš negaliu gerti jokių vaistų, nes vėliau reikia važiuoti automobiliu pas žmoną, bijau, kad nepadaryčiau avarijos.“

Iš tikrųjų ankstesnės kartos vaistai nuo depresijos turėjo nepageidaujamą poveikį. Ilgainiui buvo sukurti vaistai, veikiantys gerokai trumpiau – vos kelias valandas, tačiau jie netiko depresijai gydyti, nes gydomoji tabletė turėtų veikti visą parą.

Tyrimai nebuvo nutraukti pastebėjus, kad nauja veiklioji medžiaga gali atitolinti sėklos išsiveržimą. Taip atsirado pirmieji vaistai vyrams, kuriuos vargina pirmalaikė ejakuliacija.

Nors naujas preparatas dapoksetinas irgi priklauso SSRI grupei, jis veikia trumpai – išgėrei, pasimylėjai, su šviesia galva sėdai prie vairo ir važiuoji, kur reikia.

Vyrams patogu, vaistų nereikia vartoti nuolat, kaip gydant, pavyzdžiui, padidėjusį kraujo spaudimą. Kadangi vyrai geba numatyti, ar per artimiausią valandą mylėsis, tiek laiko užtenka, kad pradėtų veikti išgerta tabletė.

Neabejoju, kad farmakologinė priemonė padėjo išgelbėti ne vieną santuoką.

Daugelis vyrų džiaugiasi į namus grįžusia laime, nes nebelieka įsisenėjusių psichologinių kompleksų, nebereikia kankintis, ieškoti naujų meilužių, skirtis ir vėl dairytis kitos pusės, kai nebeįstengiama dalytis sekso malonumais su vienintele moterimi.

Ar gyvenimas palengvėtų, jei farmacininkai išrastų tabletę, sukeliančią orgazmą? Galbūt tada nebereikėtų gaišti laiko glamonėms? Manau, kad nieko gero iš to nebūtų – cheminis orgazmas yra ne tai, ko reikia vyrams.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.