Kada odos depiliavimas tampa pragaru

Skusti ar naudoti vašką? Kuo depiliuoti plaukus? Šiltėjant orams – ne už kalnų atostogų metas, kai galėsime lepintis paplūdimyje. Jei norime įsigyti naują maudymosi kostiumėlį, turime taip pat pagalvoti ir apie gyvaplaukius. Hamburge dirbantis vokiečių profesorius, dermatologas Volkeris Steinkrausas įspėjo apie pavojus, kuriuos gali sukelti depiliavimas vašku.

Šalinant vašku gyvaplaukius, jie atauga tik po 3-4 savaičių, skutant po kelių dienų.<br>123 rf nuotr.
Šalinant vašku gyvaplaukius, jie atauga tik po 3-4 savaičių, skutant po kelių dienų.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 28, 2015, 4:24 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 1:58 AM

Pokalbis apie tai interneto portale spiegel.de

– Kaip vertinate tai, kad depiliavimas vašku darosi vis labiau populiaresnis?

– Įdomu stebėti, kaip odos priežiūros kultas daugeliui žmonių tapo antrąja religija. Kai kuriems žmonės tai – viena svarbiausių temų gyvenime. Prieš 20 metų Vokietijoje tikriausiai nė vienas keturiasdešimtmetis nebūtų skutęsis genitalijų srities. Dabar tai daro beveik kiekvienas.

– Iš kur atėjo ši mada?

– Kaip daugelis dalykų taip ir ši mada mus pasiekė iš JAV. Amerikiečiai jau ne vieną dešimtmetį skuta blauzdas ir pažastis.

1970 metais būdamas moksleiviu lankiausi JAV kaip pasikeitimo programos dalyvis, jau tada nebuvo nė vienos amerikietės moters, kuri nepuoselėtų tokių dalykų. O vokietėms buvo svetima.

– Kaip atsitiko, kad skutami vis didesni odos plotai, kuriuose neturi būti nė vieno gyvaplaukio?

– Kuo kuklesnis bikinis, tuo turi būti daugiau švarios odos. Žmonėms nemalonu vilkėti tokį maudymosi kostiumėlį, iš kurio kyšotų kuokštai plaukų. Tai neestetiška. Toks požiūris sustiprėjo ir dėl plintančio visuomenėje seksualumo, taip pat ir dėl to, kad kūno ir odos priežiūrai mes skiriame vis didesnę reikšmę.

– Ar skutimo peiliukas labiau tausoja odą nei vaškas?

– Šalindami vašku gyvaplaukius galėsite atsikvėpti 3-4 savaites. O skutant plaukai atauga jau po kelių dienų. Kita vertus, vašku šalinti plaukius įmanoma tik tada, kai jie būna tam tikro ilgio. Tai irgi yra trūkumas.

– Ar depiliavimas vašku žaloja odą?

– Ne, jei oda sveika. Bet gali kilti nedidelis uždegimas, pažeidžiantis plaukų svogūnėlius. Pavyzdžiui, gali atsirasti nedidelių raudonų taškelių odoje, tai depiliavimo pasekmės. Gali pradėti šiek tiek skaudėti, niežėti. Atlikus vaškavimą, reikėtų bent dvi ar tris dienas reikėtų naudoji raminamąjį kremą.

– Ar odai nieko neatsitiks, jei dideliame plote bus išraunami plaukai?

– Oda atspari. Tačiau kartojant šią procedūrą nereikėtų liesti žaizdelių. Kartais augantis plaukas neranda savo kanalo ir įauga į odą. Tai gali baigtis labai nemalonia liga, nes plaukas pradeda elgtis odoje kaip svetimkūnis. Tokiais atvejais gali susidaryti granulomų, o tai yra odos imuninė apsauginė reakcija.

Depiliavimas vašku gali pakeisti bakterijų terpę, įsikuriančią ant odos.

Kai kurios plaukų šaknys dėl tokios procedūros vis labiau silpsta, todėl plaukai mažiau auga. Juk to ir siekiama?

– Naudojamas ne tik baltas vaškas, bet ir cukravimas (sugaring). Tokia priemonė, kuri šalina plaukus, ištepus odą , yra savotiški klijais – cukraus ir citrinų pasta.

– Šis depiliavimo būdas yra brangesnis, bet ar geresnis būdas?

– Tai yra tas pats, tik žalios spalvos.

– Ar namuose galima vaškuoti odą?

– Žinoma.

– Tačiau yra jautrių kūno vietų. Ar nėra jokio pavojaus, jei genitalijų sritis ar užpakalis yra depiliuojami vašku?

– Iš esmės nepatariu tokiam sumanymui, ir niekam nepatarčiau naudoti vašką šalinant plaukus iš analinės bei lytinių organų srities.

Čia oda yra labai jautri. Naudojant baltą vašką, toks depiliavimas bus labai skausmingas. Gleivinė nėra prisitaikiusi šilumai ir kitiems mechaniniams veiksniams. Čia galima tik skusti.

Sakyčiau, prasminga šalinti gėdos plaukus, nes jie tampa bakterijų būstine. Ypač šiltuoju metų laiku, kai žmogus daug prakaituoja.

– Salonuose nurodoma, kad depiliuojant vašku negalima 24 valandas lankytis saunoje, baseine, kaitintis saulėje. Ar tai tiesa?

– Po tokios procedūros reikia naudoti kremą nuo bakterijų ir leisti odai pailsėti vieną ar dvi dienas. O saulės vonios nekenkia. Tokiu draudimu salonai nori apsidrausti, kad ko nors neatsitiktų ir jiems nereikėtų kompensuoti žalos.

Vokietijoje kai kurie mokslininkai įspėja ir apie dezodorantų pavojų, ypač tokių, kurių sudėtyje yra aluminio druskų. Ypač jų nereikėtų naudoti nusiskutus pažastis, nes šios cheminės medžiagos gali lengvai patekti į kūną.

– Ar vaškas šiuo požiūriu taip pat pavojingas? Kada patartumėte nenaudoti vaško?

– Manau, reikėtų atlikti kur kas daugiau tyrimų, tiek, kiek aš žinau, nepritarčiau tokiems įspėjimams.

Jei oda yra jautri, jei prasidėję tokie pokyčiai, kaip riebalinių liaukų uždegimas, jei nustatytas neurodermatitas. Vaško nereikėtų naudoti ir tada, kai oda smarkiai sausėja ir dėl šios priežasties atsiranda egzema.

Depiliavimas vašku netiks ir tada, kai oda smarkiai pleiskanoja, yra nudegusi saulėje.

Parengė Danutė Jonušienė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.