10 priežasčių, kodėl masturbuotis sveika

Sakoma, kad masturbuojasi visi. Bet ar tikrai? Tada kodėl taip gėda apie tai šnekėti?

Indianos universiteto (JAV) atliktos nacionalinio sveikatos apklausos duomenimis, daugiau nei pusė suaugusių amerikiečių masturbuojasi nuo vieno iki keturių kartų per savaitę.<br>123rf nuotr.
Indianos universiteto (JAV) atliktos nacionalinio sveikatos apklausos duomenimis, daugiau nei pusė suaugusių amerikiečių masturbuojasi nuo vieno iki keturių kartų per savaitę.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 18, 2015, 5:59 PM, atnaujinta Nov 28, 2017, 3:31 AM

Iš tiesų masturbuojasi visi. Tačiau turėtume daryti dažniau.

Indianos universiteto (JAV) atliktos nacionalinio sveikatos apklausos duomenimis, daugiau nei pusė suaugusių amerikiečių masturbuojasi nuo vieno iki keturių kartų per savaitę. Vyrai masturbuojasi kur kas dažniau, nei moterys ir laikas tokią situaciją pakeisti.

Dirbdama su tūkstančiais moterų sveikatingumo trenerė Alexandra Jamieson „MindBodyGreen“ interneto portale pastebėjo, kad masturbacija dažnai yra nepatogi pokalbių tema, nors atėjo laikas pripažinti, kad tai yra nuostabi sveikatinimo priemonė.

Požiūris į onanizmą

Masturbacija pradėta vertinti neigiamai daugiausiai dėl to, kad religija ir kultūra mums įdiegė, jog tai yra nuodėmė. Biblijoje apie masturbaciją aiškiai nekalbama, bet čia galima rasti stiprų pasisakymą prieš „savo sėklos išlaistymą ant žemės.“

Katalikų bažnyčia nutarė, kad masturbacija (kartais vadinama onanizmu, pagal Biblijos personažą Onaną) buvo laikoma nuodėme, užtraukiančią amžiną prakeikimą.

Iki Pirmo pasaulinio karo pradžios, onanizmas buvo vadinamas „savęs išnaudojimu“ ir medicininiuose tekstuose aprašytas kaip jauniems berniukams pavojingesnis dalykas, nei vagystės ar melavimas. Mergaitės ar moterys netgi neminimos, lyg būtų „teisingesnė lytis“, kuri net negalėtų padaryti ko nors tokio nešvankaus.

Štai kodėl dauguma mūsų jaučia šiokią tokią kaltę, gėdą, ar net baimę, atlikdami šį visiškai natūralų veiksmą.

Bet remkimės gyvūnų pasaulio pavyzdžiui ir šiuolaikiniu mokslu! Užfiksuota, kad daugybė žinduolių, paukščių ir vabalų mastrubuojasi, tiek gyvendami gamtoje, tiek ir laikomi nelaisvėje. Gyvūnų – nuo pingvinų, delfinų, arklių iki jūrų kiaulyčių – motina gamta nesmerkia, jeigu jie letena, sparnu ar snapu ima už savo burtų lazdelės.

Gegužė yra Nacionalinis masturbacijos mėnuo. Ta proga portalas „MindBodyGreen“ išvardijo 10 puikių priežasčių, kodėl masturbacija turėtų tapti nuolatine jūsų gyvenimo dalimi.

1. Tai suteikia sveiką dopamino, endorfių ir oksitocino dozę.

2009 metais Mičigano universitete (JAV) atlikto tyrimo duomenimis, orgazmo metu kūnas išskiria dopaminą, endorfinus ir oksitociną – „meilės ir prieraišumo“ hormoną.

Šių hormonų padidėjimas sumažina pagrindinio streso hormono kortizolio kiekį. Nuolat padidėjęs kortizolio kiekis kraujyje sukelia uždegimus, dėl streso padidėjusį apetitą, nemigą ir kūno svorio augimą. Tai reiškia, kad pasitenkindami save kur kas lengviau sustiprinsite savo kūną.

2. Tai sumažina potraukį nesveikam maistui.

Padidėjęs oksitocino kiekis kraujyje mums padeda jaustis laimingesniais, o tai savaime sumažina jausmų antplūdžio sukeltą troškimą valgyti daugiau cukraus, sūrio ir kitų nusiraminti padedančių nesveiko maisto produktų.

Oksitocino lygis paprastai padidėja fiziškai stimuliuojat klitorį, makštį, gimdos kaklelį ir krūtis. Net jeigu ir nepasieksite orgazmo, šis hormonas išsiskirs.

3. Vyrams dažna masturbacija pagerina spermos kokybę.

Kodėl? Šviežia sperma išlieka gyvybingesnė ir joje mažiau susigadina DNR informacija.

4. Malonumas psichologiškai atpalaiduoja, o tai teigiamai veikia mikrobiomą.

Žarnynas ir protas yra nepaprastai susiję. Knygoje „Moterys, maistas ir troškimai“ A.Jamieson pasakoja apie savo klientę, kuri nevaikščiojo į pasimatymus ir nesimasturbavo. Ji kentėjo nuo vidurių pūtimo, dujų nelaikymo, o ant liemens šonų jau daug metų buvo susikaupę riebalai.

Autorė pasakojo, kaip nuvedė ją į tvarkingą, gerai apšviestą sekso reikmenų parduotuvę, kurios darbuotojai padėjo moteriai išsirinkti pirmą jos gyvenime vibratorių.

Po kelių savaičių savo kūno tyrinėjimo ir reguliarių pasitenkinimo seansų, moteris pastebėjo, kad jos virškinimas pagerėjo, o vidurių pūtimas sumažėjo.

5. Moterys, kurios reguliariai masturbuojasi, būna labiau patenkintos savo kūnu.

Nieko keista, kad tai padeda labiau rūpintis ir pasitikėti savimi. Žinant, ko reikia, kad suteiktumėte sau malonumą ir patirtumėte orgazmą, padidėja emocinis intelektas ir ryšys su savo kūnu.

Žinojimas, kaip veikia jūsų kūnas ir ką sugebate, nežiūrint jūsų santykių statuso, leidžia priimti geresnius sprendimus ir nustatyti tvirtesnes bendravimo ir draugystės ribas. Kai galite pati sau suteikti fizinį malonumą, jums nereikia ko nors kito, kad patvirtintų, kokia esate seksuali. Jūs ir taip tai žinote.

6. Erotinės fantazijos pagerina gyvenimo kokybę.

Dar vienas tyrimas atskleidžia, kad erotinės svajonės moters kūne išskiria tostesteroną.

Tai reiškia, kad erotinių knygų skaitymas, ar jus sujaudinančių pornografinių filmų žiūrėjimas padeda kūną priverčia paruošti seksualinei sueičiai, o tai natūraliai padidina libido ir tiesiogine prasme paskatina jūsų kūną sudrėkti.

7. Tai sumažina skausmą. Išties!

Orgazmai (net ir už juos mažesnis seksualinis susijaudinimas) padidina kraujo pritekėjimą į smegenis ir reprodukcinius organus. Tai sumažina menstruacinius spazmus ir galvos skausmus.

8. Seksualinis pasitenkinimas leidžia mėgautis esamu momentu.

Seksualinis pasitenkinimas yra puikus būdas išvalyti protą nuo per didelio nerimo. Tai leidžia mėgautis esamu momentu, panašiai kaip meditacija. Jeigu sėdėjimas ant meditacinės pagalvėlės jums nepadeda, tai griebkite lubrikanto buteliuką.

Fizinis pasitenkinimas sumažina stresą, ir yra geras būdas pajusti ryšį su savo kūnu bei nuraminti protą. Buvimas čia ir dabar, susitelkimas į tai, kas jums malonu, yra puikus užsiėmimas, atnešantis nemažai naudos.

9. Jūs galite į nieką neatsižvegdami gyventi aktyvų seksualinį gyvenimą.

Ypač jeigu esate vieniši arba bendraujate su kuo nors per atstumą, masturbacija yra puikus būdas, padedantis jūsų seksualinei energijai išlikti gyvai.

Stimuliuodami save jūs padedate reprodukciniams organams išlikti elastingiems, stipriems ir sveikiems. Kuo daugiau tenkinsite save, tuo daugiau to norėsite, nes dažniau galvosite apie seksą. Tai labai naudinga poroms, kurioms tenka tam tikrą laiką išsiskirti, ar vienišiams, kurie nori puikiai pasirodyti, eidami į pasimatymus.

10. Tai malonu!

Mums visiems gyvenime trūksta malonių akimirkų, ar ne?

Tad prisijunkite prie tūkstančių kitų žmonių, švenčiančių jubiliejinį dvidešimtą Nacionalinį masturbacijos mėnesį!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.