Jaunų vyrų bėda, kai neįmanoma atlikti pareigos tėvynei

Kai buvo šauktinių kariuomenė, varikocele sergančių jaunuolių net neimdavo tarnauti į armiją – juos nukreipdavo operuoti.

Varikocelę būtina pradėti gydyti kuo anksčiau. Kai apie sėklidę išsiplečia venų tinklas, susitvenkęs kraujas veikia kaip radiatorius – šildo ją. Sėklidei tai nepatinka, ji ima mažėti ir nykti.<br>123rf nuotr.
Varikocelę būtina pradėti gydyti kuo anksčiau. Kai apie sėklidę išsiplečia venų tinklas, susitvenkęs kraujas veikia kaip radiatorius – šildo ją. Sėklidei tai nepatinka, ji ima mažėti ir nykti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jul 9, 2015, 3:57 PM, atnaujinta Oct 27, 2017, 4:40 AM

Varikocelės priežastis yra sėklinio virželio išsiplėtimas. Susirgus šia liga, neretai sumažėja spermos kiekis ir suprastėja jos kokybė, o tai gali lemti nevaisingumą. Paprastai ši liga kamuoja jaunus vyrus.

„Esu matęs taip pat nemažai vyrų, dėl uždegimo praradusių sėklidę. Užakus kraujagyslėms, sėklidė susitraukia, nyksta, iš jos lieka tik randas“, – prisipažino Vilniaus universiteto profesorius Balys Dainys.

Apie tai, kuo pavojingos sėklidžių ligos, profesorius B.Dainys aiškina knygoje „Urologo užrašai“, kurią parašė kartu su žurnaliste Danute Jonušienė.

Pateikiama knygos ištrauką.

Jei nebūtų sėklidės, nebūtų ir vyro. Sėklidė – vyro lytinė liauka, joje gaminasi spermatozoidai ir lytinis hormonas – testosteronas, lemiantis antrinių vyriškųjų lytinių požymių vystymąsi. Ši liauka yra elipsės formos, truputį suplota. Vienos sėklidės ilgis – 4–4,5 cm, skersmuo – 2,5–3,5 cm, ji sveria 20–25 gramus. 

Dažniausiai varikocelė pažeidžia kairiąją sėklidę. Kadangi kairiosios sėklidės vena pereina į kairiojo inksto veną, ji pakyla labai aukštai. Venose esantys vožtuvai kraują praleidžia tik į vieną pusę ir neleidžia jam tekėti atgal.

Įdomu tai, kad žinduoliai ir primatai niekada neserga varikocele. Manoma, pirmykščius žmones ši liga užklupo tik tada, kai jie ėmė vaikščioti stati.

Kokios maudimo priežastys?

Kai jaunuolio venų vožtuvai silpni, dalis kraujo teka atgal, dėl susidariusio kraujo sąstovio išsiplečia venų sienelės. Varikocelė gali pažeisti ir dešiniąją sėklidę, tačiau kur kas rečiau, nes jos vena pereina į greta esančią klubinę veną, todėl nesusidaro didelis kraujo spaudimas, slegiantis sėklidės veną.

Varikocelę būtina pradėti gydyti kuo anksčiau. Kai apie sėklidę išsiplečia venų tinklas, susitvenkęs kraujas veikia kaip radiatorius – šildo ją. Sėklidei tai nepatinka, ji ima mažėti ir nykti.

Būdingas varikocelės simptomas – maudimas. Šis pojūtis stiprėja stovint ar sportuojant. Atsigulus ant nugaros skausmas sumažėja arba visai išnyksta. Kurį laiką gali kamuoti nemalonūs pojūčiai, pavyzdžiui, ilgiau dirbant stovimą darbą jaučiamas tempimas, sunkumas vienoje pusėje.

Negydant varikocelės, vyras gali tapti nevaisingas. Varikocelę galima gydyti suleidus į išsiplėtusią veną vaistų, toje vietoje sutrinka kraujotaka.

Bet tai nedidelė bėda – venos turi daug atšakų, todėl kraujas gali nutekėti į klubinę ar šlaunies veną, o kai venose kraujo spaudimas sumažėja, išnyksta ir varikocelė. Kai nebelieka veninio kraujo susitvenkimo, atsigauna ir sėklidė.

Gali užakti sėkliniai latakėliai

Sėklidei kelia grėsmę ir lytiškai plintantys sukėlėjai, pavyzdžiui, gonorėją sukeliančios bakterijos gonokokai, ureaplazmos, chlamidijos, mikoplazmos. Tokiu atveju skiriami stiprūs antibiotikai, leidžiamos injekcijos, ligonis turi gulėti lovoje ir gydytis.

Sėklidės ir jos prielipų uždegimas – rimta liga. Esu matęs nemažai vyrų, dėl uždegimo praradusių sėklidę. Užakus kraujagyslėms, sėklidė susitraukia, nyksta, iš jos lieka tik randas. Jei sėklidės uždegimas abipusis, vyro vaisingumui ateina galas. Įtarus tokią ligą, reikia kuo anksčiau pradėti gydymą. 

Pasitaiko atvejų, kai dėl uždegimo sėklidė gali net supūliuoti, tuomet būtina operacija. Atliekant tyrimą ultragarsu, neretai aptinkama sėklidės prielipo cista – pūslelė, prisipildžiusi skaidraus skysčio, kartais ir spermatocelių – pūslelių, pripildytų balzgano skysčio, kuriame pasitaiko ir spermatozoidų. 

Nedidelė pūslelė nesutrikdo sėklidžių veiklos, dažnai nieko nereikia daryti, pakanka tik stebėti, nes tai nėra piktybinis darinys. O didelė cista gali būti tokio dydžio kaip sėklidė, todėl geriau ją išoperuoti.

Galimas ir nechirurginis gydymas, kai į cistą leidžiama užakinančių vaistų. Jauniems vyrams tokie vaistai netinka, nes gali užakti sėkliniai latakėliai, o tai yra viena iš nevaisingumo priežasčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.