Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Iškrypę laikai: 10 keistų faktų apie seksą senovės pasaulyje

Seksas visada traukė ir domino žmones, tai mūsų prigimties dalis. Nors konservatyvioji visuomenė piktinasi, kad šiuolaikiniame pasaulyje jam skiriama per daug dėmesio, pažvelgus į praeitį galima, švelniai tariant, nustebti – kai kurie seksualiniai įpročiai atrodo keistoki net šiandien.

Asirų sukurtas Afroditės arba Ishtar kultas reikalavo, kad moteris, norėdama gauti deivės palaiminimą, šventykloje atsiduotų nepažįstamajam.<br>123rf nuotr.
Asirų sukurtas Afroditės arba Ishtar kultas reikalavo, kad moteris, norėdama gauti deivės palaiminimą, šventykloje atsiduotų nepažįstamajam.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 10, 2015, 6:15 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 4:53 AM

1. Skolinama žmona

Ikiislamiškais laikais gyvenę arabai turėjo keistą paprotį – skolinti savo žmoną, ir tai buvo daroma ne tiek dėl politinių ar ekonominių priežasčių, bet dėl siekio pagerinti giminės genus. Tuo dažniausiai užsiimdavo žemos kilmės šeimos, siekdamos aukštesnės kilmės palikuonimis praturtinti savo giminės liniją. Tam būdavo atrenkami išskirtiniai vyrai, kuriems būdavo leidžiama permiegoti su svetima žmona. Tikslas – pastoti, o gimę vaikai buvo suprantami kaip teisėto sutuoktinio atžalos.

Žmonos paskolinimas buvo gana tiesioginis – ji išeidavo į kito vyro namus ir gyvendavo ten tol, kol pastodavo. Teisėtas sutuoktinis, tuo tarpu, likęs namie eiti į kairę negalėjo – tam, kad galėtų tvirtinti, jog gimsią vaikai tikrai yra jo. Jeigu sugebėdavo susilaikyti, bendruomenės akyse jis likdavo teisėtas vaikų tėvas.

2. Pagrobimai Kretoje

Homoseksualūs santykiai senovės Graikijoje nėra naujiena. Šiais santykiais paremta buvo net mokymo sistema, kuri padėdavo jauniems vaikinams tapti vyrais, mokant juos karybos ir medžioklės menų. Tuo tarpu Kretos saloje buvo kur kas mažiau akademiškumo ir kur kas daugiau to, ką galima laikyti grobimų, pseudo prievartavimų ir romantiško stovyklavimo gamtoje samplaika.

Pats procesas buvo labai teatrališkas ir ritualizuotas, kaip ir pačių graikų pomėgis teatrui ir patosui. Tai atrodydavo taip: vyras iš Kretos salos, pastebėjęs jam patinkantį potencialų meilužį, turėdavo pranešti jo draugams, kad norėtų to vaikino sau. Ta suteikdavo vaikinui galimybę pasislėpti, jei meilužiu tapti jis nenorėtų, ar pasiruošti tam, kas laukė toliau. Po kelių dienų vyras turėdavo pasekti vaikiną ir jį pagrobti jo draugams matant, o šie bandydavo jį išgelbėti. Gaudynės baigdavosi vaikinui patekus į vyro namus.

Praėjus pirmai tokio meilinimosi fazei, vaikino draugus vyras kartu pakviesdavo į užmiestį, kur jie visi leisdavo laiką užsiimdami vyriška veikla – medžiokle, žvejyba, puotomis ir seksu. Tačiau tai negalėdavo trukti ilgiau nei kelis mėnesius. Grįžus iš šio savotiško medaus mėnesio, vyras vaikiną apdovanodavo brangiomis dovanomis, tarp kurių būdavo kario uniforma, gertuvė, durklas, brangūs drabužiai. Taip pat Dzeusui būdavo paaukojamas jautis, didžiulė puota surengiama šeimai, draugams – visiems, kas prisidėjo prie pagrobimo. Po šios ceremonijos vaikinas visuomenėje įgaudavo gerbiamo asmens statusą.

3. Seksas be ejakuliacijos

Daoizmo filosofija paremta tikėjimu, kad visame, kas gyva, egzistuoja gyvybinė jėga – chi. Chi būna yin ir yang – teigiama ir neigiama, kurių balansas palaiko kūnišką ir dvasinę harmoniją bei gerovę. Žmogaus kūne chi energija yra kaip jing – gyvybę suteikianti esencija, kurią praradus galima mirti. Daugiausiai jing energijos turi sėkla, todėl jos negalima švaistyti. Vyrai senovės Kinijoje dėl šios priežasties stengdavosi sekso metu neejakuliuoti. Paradoksalu, bet buvo manoma, kad jing energija kaupiama sekso metu, ypač mylintis su nekaltomis mergelėmis. Tad vyrams buvo rekomenduojama mylėtis kuo dažniau, o ejakuliuoti kuo rečiau.

4. Oralinis seksas yra dievų dovana

Ozirio prisikėlimo mitas yra pirmasis oralinio sekso įamžinimo pavyzdys. Pasakojama, kad Ozirį nužudė jo brolis Setas, sukapojęs ir išmėtęs po visą pasaulį. Izidė, Ozirio sesuo ir žmona, surinko visas kūno dalis, kad galėtų jį prikelti, bet negalėjo rasti penio, todėl nulipdė jį iš molio ir įpūtė gyvybę Oziriui atgal. Dėl šios priežasties oralinis seksas senovės egiptiečiams ir finikiečiams buvo moraliai priimtinas. Tuo tarpu romėnai šlykštėjosi tais, kurie atlieka oralinį seksą, nes Romoje buvo priimta bučiuotis į lūpas sveikinantis. Nors tuo pat metu niekas romėnams netrukdė naudotis vergais ir prostitutėmis gaunant to paties oralinio sekso.

5. Karališkoji masturbacija

Kitas senovės Egipto mitas pasakoja, kaip buvo sukurta visata. Iš pradžių ji buvo juodas chaosas, kuriame atsirado kiaušinis, iš jo išsirito dievas Atumas, dar žinomas kaip Ra. Jam masturbuojantis, iš jo sėklos susikūrę likę dievai, kurie padėjo jam kurti ir valdyti visatą. Masturbacija šiuo atveju buvo suvokiama kaip dieviška kuriančioji jėga. Faraonams, kaip tiesioginiams Ra atstovams, tekdavo kasmet atkartoti dieviškąją kūrimo ceremoniją, siekiant palaikyti gyvybę teikiančios Nilo upės tėkmę. Faraonas, eidamas palei upę, turėjo masturbuotis ir sėklą paleisti į vandenį, tą patį darydavo su juo esantys vyrai, taip pagerbdami upę, kuri palaiko visos karalystės egzistavimą.

6. Dirbtiniai peniai

Seniausias aptiktas sekso žaislas – akmeninis penis – yra maždaug 26 tūkst. m. senumo. Iš pirmo žvilgsnio stebina, kam priešistoriniams žmonėms reikėjo sekso žaislų. Tačiau žinoma, kad pati Kleopatra naudojo penio pakaitalą. Ji pirmoji savotiškai išrado vibratorių, tuščiavidurę lazdelę pripildžius gyvų bičių. Senovės graikai ir romėnai taip pat mėgo tobulinti sekso žaislus, aptraukdami medinius modelius oda, kad labiau primintų tikrąjį pavyzdį. Įdomu tai, kad Graikijoje buvo naudojami net sekso žaislai, kepami iš ypač kietos duonos tešlos.

7. Viršuje ir apačioje

Šiandienos visuomenėje homoseksualumas pirmiausia suvokiamas kaip trauka tos pačios lyties asmenims. Senovės graikai ir romėnai į tai žvelgė kitaip. Gėjų seksas niekuo nesiskyrė nuo vyriškumo sampratos. Turėti santykių su vyru buvo priimtina tol, kol asmuo užimdavo dominuojančią poziciją. Pasyvusis partneris, tuo tarpu, buvo tas, kuris užima moteriškąjį vaidmenį. Pavadinti asmenį gėjumi nebuvo įžeidu, tačiau pavadinti asmenį esančiu apačioje buvo didžiausias įžeidimas vyrui.

8. Majų sūnūs

Majų visuomenėje sūnų auklėjimas buvo labai reikšminga pareiga. Kilmingiems vaikams pasiekus tam tikrą amžių, tėvai ieškodavo pačių gražiausių neturtingų jaunuolių, kurie būtų jų sūnų partneriais iki santuokos. Majų mitologijoje homoseksualūs ryšiai buvo suvokiami kaip dievo Chino dovana, kuria kilmingieji galėjo naudotis nekilmingųjų atžvilgiu. Tačiau kilmingieji privalėjo išlikti dominuojantys.

9. Privaloma prostitucija

Dar Herodotas rašė, kad senovės Asirijoje prostitucija buvo ištisas ritualas. Nors to įrodymų ir nėra, anot jo, prostitucija buvo ne tik legali, bet ir privaloma netekėjusioms moterims. Asirų sukurtas Afroditės arba Ishtar kultas reikalavo, kad moteris, norėdama gauti deivės palaiminimą, šventykloje atsiduotų nepažįstamajam. Kiekviena moteris asirų imperijoje, nuo pačios kilmingiausios iki žemiausios, nors kartą gyvenime turėdavo atlikti šį ritualą.

Jame dalyvaujančias moteris buvo galima atskirti iš ant galvų dėvimų tiarų iš virvelių, jos sėdėdavo ant šventyklos laiptų ir turėdavo priimti pirmą prie jų priėjusį vyrą. Vyrai tuo tarpu, pamatę jiems patinkančią moterį, turėdavo prieiti, numesti jai ant kelių pinigus ir pakviesti deivės vardu. Po santykiavimo moterys deivės akyse būdavo šventos ir nebegalėjo būti priverstos ne savo valia užsiimti seksu. Gražios moterys netrukdavo susirasti partnerį ritualui, tačiau baisios, anot Herodoto, galėjo sėdėti ant laiptų metų metus.

10. Zoofilija

Seksas su gyvūnais yra toks pat senas, kaip ir pasaulis. Ant kaulo, manoma, 25 tūkst. m. senumo, išraižytas piešinys su liūte, laižančia didelį penį ar vaginą. 7 a. pr. Kr. Italijoje rastas piešinys urve, kuriame pavaizduotas vyras, užsiimantis seksu su asilu. Zoofilija buvo tokia įprasta, kad net Biblijoje minimos mirties bausmės tiems, kurie tuo užsiims.

Senovės Romoje tai įgavo savotiško pasilinksminimo formą. Moterys dėl seksualinių tikslų augino gyvates. Koliziejuje ir Didžiąjame Cirke buvo atskirai rengiami vyrų ir moterų pasirodymai, kuomet juos prievartaudavo gyvūnai. Senovės graikams, tuo tarpu, gyvūnai tarnavo ne pasilinksminimo, bet religiniais tikslais. Ypač per Bakchanalijas ar ceremonijas Afroditės šventykloje.

Tačiau visus juos aplenkė egiptiečiai. Herodotas rašė, kad ožkos jiems buvo šventos, tad visiškai normalu buvo jaunų moterų santykiavimas su ožiais. O krokodilų medžiotojams buvo įprasta užsiimti seksu su krokodilėmis prieš jas pribaigiant. Tad šie laikai nebeatrodo tokie jau iškrypę.

Parengė Kornelija Dūdaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.