Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Seksas trunka tik minutę – kas dėl to kaltas?

Ką daryti, jei meilės džiaugsmas trunka vos minutę? Urologas, seksualinės medicinos gydytojas, medicinos mokslų daktaras Robertas Adomaitis dažnai išklauso tokių išpažinčių. Vieni vyrų nusiskundimai būna susiję su įgimtais dalykais, bet daug jų kyla ir dėl baimės, nerimo bei streso.

„123rf.com“ nuotr.
„123rf.com“ nuotr.
Gydytojas R.Adomaitis teigė, kad maždaug ketvirtis vyrų skundžiasi, jog pernelyg greitai išsiveržia sėkla.<br>T.Bauro nuotr.
Gydytojas R.Adomaitis teigė, kad maždaug ketvirtis vyrų skundžiasi, jog pernelyg greitai išsiveržia sėkla.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Toma Aleksėjūnaitė („Lietuvos rytas“)

2016-10-25 19:24, atnaujinta 2017-05-10 05:09

Mitai gaubia ir tokį garsiai neaptarinėjamą dalyką kaip per greitas sėklos išsiveržimas. Tik maža dalis vyrų Lietuvoje dėl to drįsta kreiptis pagalbos į specialistą.

Iki šiol gajus požiūris, kad pirmalaikė ejakuliacija nėra sveikatos sutrikimas. Juk jei vyras tikrai to nori, jis gali kontroliuoti pirmalaikę ejakuliaciją – viskas jo galvoje.

Kai kuriuos vyrus šis sutrikimas taip prislegia, kad jie nuleidžia rankas ir jaučiasi bejėgiai.

– Ar daug yra vyrų, norinčių suteikti moterims daugiau švelnumo ir patęsti meilės aktą? – paklausiau Seksualinės medicinos draugijos prezidento R.Adomaičio.

– Maždaug ketvirtis įvairaus amžiaus vyrų skundžiasi, kad pernelyg greitai išsiveržia sėkla. Yra dalis vyrų, kuriems lytinis aktas trunka ne ilgiau kaip minutę. Įvairių šaltinių duomenimis, tokių vyrų yra apie 2–5 procentus.

Ne mažiau svarbus kontrolės pojūtis. Vieni vyrai gali pajusti momentą, kada sėkla tuoj išsiverš. Tai jaučiantys vyrai gali sustoti, ilgainiui jie išmoksta valdyti lytinio akto trukmę.

Šiuos įgūdžius įmanoma išlavinti, nes tai susiję su patirtimi ir mylėjimosi technika.

Tačiau yra vyrų, kurie nejaučia tokio momento, o jei ir supranta, neretai nieko negali padaryti. Kai kuriems jų gali būti ir taip, kad sėkla išsiveržia vos po kelių varpos judesių.

– Ar tokiais atvejais gali padėti seksologas? Ar yra kokių nors pratimų?

– Bėda ta, kad pratimai nepadės, jei lytinis aktas trunka vos dešimt sekundžių.

Per tiek laiko neįmanoma nieko pakeisti. Tokie pacientai turi ribotas galimybes kaupti seksualinę patirtį – lieka tik medikamentai.

– Gal kaltos pernelyg karštos moterys? Ar nauja pažintis gali išprovokuoti greitai besibaigiantį meilės aktą?

– Lytinio akto trukmė gali priklausyti nuo įvairių dalykų, pavyzdžiui, nuo naujos pažinties, emocinio susijaudinimo, taip pat pauzių tarp lytinių aktų. Šie veiksniai gali nulemti trumpiau ar ilgiau trunkantį lytinį aktą.

Yra žinoma, kad anksčiau skundęsi greitu sėklos išsiveržimu vyrai dažniausiai nusivilia nauja drauge.

Keliskart pasimylėjus su nauja išrinktąja, paaiškėja, kad sėkla išsiveržia taip pat greitai kaip ir anksčiau.

– Kas dėl to būna dažniau kaltas – vyras ar moteris?

– Neverta ieškoti kaltųjų, nes tai – aklagatvis pasitenkinimo paieškose. Porai reikia susitarti ir turėti konkretų planą, ką daryti dviese kitaip, kad pasisektų.

Tokį planą reikia kurti ne lovoje ir ne tuo momentu, o kartais ir pasikonsultavus su gydytoju.

– Kai kurie įsitikinę, kad sutrikimas susijęs su apsisaugojimo priemonių naudojimu, pavyzdžiui, su prezervatyvais? Ar tai tiesa?

– Nėra pasaulyje tokio prezervatyvo, kuris galėtų pagreitinti sėklos išsiveržimą. Bet yra vyrų, kuriuos kausto prezervatyvų baimė.

Jie net skundžiasi, kad maudamiesi prezervatyvą pernelyg susijaudina, todėl meilės žaidimai trunka trumpiau.

Taip pat yra vyrų, kuriems prezervatyvai mažina varpos jautrumą ir padeda kontroliuoti lytinį susijaudinimą. Tokiu atveju net galime sakyti, kad prezervatyvai padeda.

Apie šį apsisaugojimo būdą sklando daug nepagrįstų baimių. Vyrai nesusimąsto, kad reikia mokytis, kaip taisyklingai užsimauti prezervatyvą, nors tai galima puikiausiai atlikti ir nebūnant mylimosios glėbyje.

– O kaip veikia alkoholis?

– Svaigieji gėrimai slopina nervų sistemą, žmogus lėčiau galvoja, lėčiau judina rankas ir kojas. Apgirtus lėtėja lytinis susijaudinimas ir ilgėja lytinis aktas.

Bet tai nereiškia, kad alkoholiu galima gydyti pirmalaikę ejakuliaciją.

Psichotropinės medžiagos, pavyzdžiui, kokainas, marihuana, taip pat turi įtakos intymiam aktui. Jos sutrikdo suvokimą, iškreipia sąmonę, todėl žmogui būna sunku pasiekti erekciją.

– Kokią įtaką sutrikimui turi seksualinis badas?

– Kai kuriems vyrams tai turi įtakos. Tačiau reikia suprasti vieną dalyką – jei vyrui įgimta pirmalaikė ejakuliacija, jis greitai viską baigs, nesvarbu, susitiks su moterimi po trijų savaičių ar trijų mėnesių.

– Ar tiesa, kad pirmalaikė ejakuliacija dažniau pasitaiko paaugliams ir lovos reikaluose nepatyrusiems vyrams, o metams bėgant retėja?

– Greitu sėklos išsiveržimu gali būti nepatenkinti įvairaus amžiaus vyrai. Neretai taip atsitinka tiems asmenims, kurie turi mažai lytinės patirties – turėjo nemažai partnerių, bet mažai kartų mylėjosi.

Jie nesugebėjo nieko išmokti, nes intymūs santykiai buvo monotoniški.

Šis sutrikimas labiau susijęs ne su paciento amžiumi, o su lytinės patirties įvairove. Jei šioje srityje žmogus nieko neišmoko, net būdamas 50-ies gali jaustis kaip penkiolikametis.

– Ar būna atvejų, kai pirmalaikė ejakuliacija savaime išnyksta? Ar būtina gydytojo pagalba?

– Vyrai nesiveržia pas gydytojus dėl lytinės funkcijos sutrikimų, nes seksualinės medicinos specialistų nėra daug, o kitų specialybių gydytojai neretai privengia klausimų apie intymų gyvenimą. Taip yra visoje Europoje, mes niekuo nesiskiriame.

Daugelis vyrų išmoksta mylėtis ilgiau, bet įgimtą greitą ejakuliaciją turintiems vyrams dažniausiai turi padėti gydytojas.

Pacientai neretai kreipiasi į medikus praėjus keleriems metams nuo pirmųjų sunkumų intymių santykių metu.

Bet būna ir tokių vyrų, kurie tik po kelių dešimtmečių praregi, kodėl jų partnerės lieka nepatenkintos.

Sunkiausia padėti tada, kai porą būna užvaldžiusi pirmoji ir amžinoji meilė. Moteris dažnai mano, kad ji turėtų stengtis, o vyras nesupranta, kad jį kamuoja sutrikimas, ir abu turi labai ribotą lytinę patirtį.

Intymioje srityje partneriai turi taip pat tobulėti.

Intymūs santykiai – kaip darbas. Jeigu dažnai keisite darbą, abejoju, ar pavyks įtvirtinti gerus įgūdžius.

Kad žmogus įgytų patirties, reikia laiko. Dažnai keičiant partneres vyrui nepavyksta tobulėti, jis nesugeba prisitaikyti, todėl patenka į užburtą ratą.

Rasti pagalbą padės ir internetas

Daugiau informacijos apie pirmalaikę ejakuliaciją ir efektyvius jos gydymo būdus galite rasti interneto svetainėje www.netikakimirka.lt

Čia rasite Lietuvos miestuose dirbančių gydytojų, specialistų, padėsiančių jums išspręsti šią problemą, kontaktus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.