Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Medikai imasi už galvos: oralinis seksas gali baigtis neišgydoma liga

 

 Šios infekcijos plitimas oraliniu būdu gali į visuomenę paleisti naują ir neišgydomą super gonorėjos bakteriją. <br> 123rf nuotr.
 Šios infekcijos plitimas oraliniu būdu gali į visuomenę paleisti naują ir neišgydomą super gonorėjos bakteriją. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-07-18 20:33

Dėl įvairių pavojingos ir neišgydomos gonorėjos formų plitimo, pasak ekspertų, kaltinti reikėtų ne tik nesaugius lytinius santykius, kurių jų metu nenaudojami prezervatyvai, bet ir oralinį seksą. Kaip teigia Pasaulio sveikatos organizacija, antibiotikams atsparius šios ligos sukėlėjus ir jais užsikrėtusius žmones tampa vis sunkiau, o kartais ir visai neįmanoma, išgydyti.

„Gonorėją sukeliančios bakterijos yra gana protingos. Kaskart joms gydyti panaudojus naujos sudėties vaistus, bakterijos jiems priešinasi ir toliau vystosi“, – teigė žmonių reprodukcijos medicinos ekspertė ir gydytoja Teodora Wi.

Iš 77 šalių gauti duomenys rodo, jog infekcija tampa vis atsparesnė senesniems ir pigesniems vaistams, o valstybėse, kuriose lytiškai plintančios ligos yra bene didžiausia problema, teko susidurti ir su jau turimais vaistais nebeišgydomomis gonorėjos formomis. Taip pat svarbu paminėti ir tai, jog tokie atvejai pastebimi trečiose pasaulio šalyse. 

„Tai tik ledkalnio viršūnė, nes ligą diagnozuojančios sistemos vis dažniau praneša apie neišgydomus atvejus vargingose šalyse, kuriose su šia liga susiduriama gerokai dažniau“, – sakė T.Wi.

Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos, kasmet net 78 mln. žmonių užsikrečia gonorėja. Tai labiausiai paplitusi lytiniu būdu plintanti liga Anglijoje. Ji pažeidžia genitalijas, tiesiąją žarną ir gerklę, ir gamina tirštas žalias ar geltonas išskyras, tekančias iš vaginos ar penio.

Bakterijos genitalijomis plinta mylintis be prezervatyvų arba oralinio sekso būdu.

„Kai infekcijų gydymui naudojami gerklėje esančioms žaizdelėms gydyti skirti antibiotikai, jie susimaišo su gonorėjos bakterijomis, ir taip tampa atsparios vaistams“, – naujienų agentūrai BBC teigė gydytoja. 

Šios infekcijos plitimas oraliniu būdu gali į visuomenę paleisti naują ir neišgydomą super gonorėjos bakteriją. 

1 iš 10 vyrų ir maždaug pusė užsikrėtusių moterų gali nepajusti jokių infekcijos simptomų. Infekciją sukeliančios bakterijos gali sukelti dubens uždegimą, negimdinį nėštumą, nevaisingumą ir padidinti riziką susirgti AIDS. 

Laikotarpyje nuo 2009-ųjų iki 2014-ųjų, 97 proc. šalių, kurių duomenis renka Pasaulinė sveikatos organizacija ir kurios dalyvauja gonorėjos stebėjimo programoje, atrado vaistams atsparias ligos atmainas. Kol kas sukurti tik 3 nauji į infekcijos pristabdymą kandidatuojantys vaistai. 

Pasaulinės sveikatos organizacijoje dirbantis antimikrobinio atsparumo direktorius Marcas Sprengeris sakė: „Norint sukontroliuoti gonorėjos plitimą, reikia naujų įrankių ir būdų geresnėms prevencijos, gydymo priemonėms ir būdams sukurti, galintiems anksčiau diagnozuoti ligą. Taip pat svarbu atidžiau sekti ir kalbėti apie naujas infekcijas, antibiotikų naudojimą, atsparumo ir gydymo nesėkmes. Svarbiausia atrasti naujus antibiotikus ir greitai bei efektyviai ligą nustatančius tyrimus, galinčius ne tik nurodyti, kokie vaistai geriausiai tinka tam tikrai infekcijai gydyti, bet ir vakcinas, neleidžiančias užsikrėsti šia liga.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?