Stiuardesė papasakojo, ką gašlūs vyrai daro lėktuve

Daugiau nei pusė lėktuvų įgulos narių darbo metu yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Tai paaiškėjo Australijoje apklausus per keturis šimtus keturių didžiųjų oro linijų bendrovių skraidančių darbuotojų.

 Patraukliai privalančios atrodyti oro linijų palydovės neretai skundžiasi patiriančios ne tik keleivių, bet ir kolegų seksualinį priekabiavimą.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Patraukliai privalančios atrodyti oro linijų palydovės neretai skundžiasi patiriančios ne tik keleivių, bet ir kolegų seksualinį priekabiavimą.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Patraukliai privalančios atrodyti oro linijų palydovės neretai skundžiasi patiriančios ne tik keleivių, bet ir kolegų seksualinį priekabiavimą.<br>„123rf.com“ nuotr.
Patraukliai privalančios atrodyti oro linijų palydovės neretai skundžiasi patiriančios ne tik keleivių, bet ir kolegų seksualinį priekabiavimą.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 19, 2018, 8:27 PM

Net 65 procentai apklaustų oro palydovių ir palydovų patvirtino, kad darbo metu yra patyrę seksualinį priekabiavimą lėktuve, – priekabiautojams tai ideali uždara vieta, iš kurios pabėgti ar kur nors pasislėpti skrydžio metu neįmanoma.

Tačiau priekabiauja ne tik keleiviai.

Ore dirbantys jų kolegos – taip pat.

Grabaliojimai, intymių kūno vietų demonstravimas, seksualios užuominos, nepadorūs juokeliai, diskriminacija dėl lytinės orientacijos – dėl to orlaivių įgulos nariai skundžiasi dažniausiai.

Daugelį jų skaudina ir darbdavių požiūris.

Nepaisant nemalonių situacijų, iš oro palydovų tikimasi, kad jie į jas reaguos su šypsena veide ir niekam nesiskųs.

Buvusi „Quantas“ – didžiausios Australijos oro linijų bendrovės – stiuardesė Hannah Rowland pasakojo, kad iškrypusiems keleiviams uždara lėktuvo erdvė – puiki vieta priekabiauti, tad lėktuvo įgulos nariai jiems yra tarsi lengvas grobis.

Moteris apgailestavo, kad oro linijų vadovybė po jos skundo apie kolegos seksualinį priekabiavimą nesiėmė jokių veiksmų ir jai nepadėjo.

„Jūs ardote tinklą prašydama jums leisti nedirbti su tuo asmeniu“, – buvo rašoma oficialiame „Quantas“ atsakyme apie įvykį pranešusiai darbuotojai.

Hannah – ne vienintelė nepatenkinta savo darbdavių reakcija į jos skundą. Net 84 procentai apklaustų įgulos narių atskleidė nesą patenkinti tuo, kaip oro linijų vadovai reagavo į jų nusiskundimus dėl seksualinio priekabiavimo.

Kita apklausoje dalyvavusi lėktuvo palydovė pasakojo, kad kartą kapitonas lėktuve sėdinčiam dideliam būriui kalnakasių pasiūlė pabučiuoti stiuardesę Valentino dienos proga.

Jai toks pasiūlymas visai nepasirodė malonus.

Penkerius metus palydovu dirbęs amerikietis Stevenas nusprendė išeiti iš darbo po įvykio su savo buvusiu kolega. Stevenas pasakojo, kad skrydžio metu jo kolega griebė jį už kaklaraiščio ir pareiškė: „Aš pačiulpsiu tau penį.“

Priekabiautojas, naudodamasis savo bičiulyste su oro linijų vadovais, Stevenui nurodė, kad bet kokie skundai atsisuks prieš jį patį.

„Nebūtų ilgai trukę, kad mano skundas būtų apverstas aukštyn kojomis ir būtų pasklidusios kalbos: „Štai Stevenas, kuris apkaltino vyrą stiuardą priekabiavimu. Jis – homofobas. Nedirbk su juo.“ Mačiau, kaip žmonės, kurie skundėsi, pelnė blogą reputaciją ir niekas su jais nenorėjo skristi. Tai karjeros pabaiga“, – aiškino Stevenas.

Dar viena australė stiuardesė pasakojo, kaip kartą skrydžio metu ją, einančią pro šalį, už liemens sugriebė bernvakarį kartu su bičiuliais švenčiantis keleivis, pasisodino ant kelių ir pradėjo pasakoti, kaip norėtų tapti „Mile High“ klubo, vienijančio visus, kurie nors kartą lėktuve yra užsiėmę seksu, nariu.

„Buvo tikrai baugu. Šiek tiek jaudinausi, nes niekas nekreipė dėmesio į tai, kas vyksta“, – pasakojo skrydžio palydovė.

Kita jos kolegė atviravo, kaip kartą vienas keleivis specialiai sėdėjo iškišęs galvą į tarpueilį, kad stiuardesė, eidama atatupsta, atsitrenktų tiesiai į jį.

Moterys neslėpė, kad dažnai skrydžio metu jaučiasi tarsi sekso objektai. Pasak stiuardesių, keleiviai dažnai jų šypsenas ir draugišką elgesį priima kaip kvietimą elgtis nederamai.

Todėl, kartą susidūrusios su nemaloniu elgesiu, jos nusprendžia būti atšiauresnės.

Dar viena skrydžių palydovė tvirtino nuolat sulaukianti replikų: „O, stiuardesė, vadinasi, turi po meilužį kiekviename oro uoste.“

Nors dauguma kolegių iš tokių kalbų dažniausiai tik pasijuokia, stiuardesei jos nemalonios ir skaudina.

Po visą pasaulį paplitus #MeToo judėjimui, lėktuvo įgulos nariai, į kuriuos vis dar dažnai žiūrima kaip į sekso objektus, taip pat nusprendė nesitaikstyti su seksualiniu priekabiavimu.

Jie paragino visus kolegas dalintis istorijomis socialiniuose tinkluose pažymėjus jas grotažyme #CabinCrewToo.

Judėjimo iniciatoriai taip siekia atkreipti visuomenės dėmesį į seksualinį priekabiavimą lėktuvuose skrydžių metu ir paskatinti kolegas drąsiau prabilti apie nederamą elgesį.

Nors Australijos oro linijų darbuotojų apklausa buvo visiškai anoniminė, net 69 procentai joje dalyvavusių stiuardų ir stiuardesių nusprendė nieko nekalbėti apie galimus seksualinio priekabiavimo atvejus darbe. Tačiau panašu, kad tokių atvejų yra išties nemažai.

Vien oro linijos „Quantas“ per praėjusius metus atleido dvylika darbuotojų dėl jų nederamo elgesio ir priekabiavimo.

Ketinama imtis ir kitų veiksmų, kurie turėtų padėti įgulos nariams išvengti tokių nemalonių situacijų.

Australijos oro linijų atstovai perspėjo ir keleivius, kad priekabiavimas skrydžių metu nebus pateisinamas ir visi nusižengusieji šiam reikalavimui elgtis deramai bus baudžiami. Nusileidus lėktuvui bus kviečiama policija ir jie bus įtraukti į nepageidaujamų keleivių sąrašą.

Tiesa, būna ir atvirkščiai. Dėl orlaivio įgulos seksualinio priekabiavimo skundžiasi ir keleiviai. Amerikietė Sophie pasakojo, kaip kartą iš pirmo žvilgsnio labai malonus skrydžio palydovas tapo tikru košmaru.

Vyrukas perdavė jai raštelį su savo telefono numeriu ir žinute, kurioje labai aiškiai išdėstė, kad nori su ja pasimylėti.

Toks drąsus elgesys išgąsdino Sophie.

Moteris baiminosi, kad stiuardas, galintis lengvai gauti asmeninę informaciją apie ją, pasinaudos savo padėtimi.

Pasirodo, priekabiauja ir moterys.

Vienas amerikietis keleivis dalijosi savo patirtimi, kai jam nuėjus į tualetą stiuardesė griebė už jo intymios kūno vietos ir paklausė, kuriame viešbutyje jis apsistojęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją