Seksas nebeteikia malonumo: apie šias problemas ne visuomet drįstama kalbėti

Dažnam nepatogu kalbėti apie sveikatos problemas žemiau juosmens, tačiau šlapimo takų infekcijos (ŠTI) aplanko daugelį, nepriklausomai nuo amžiaus ar lyties. Per savo gyvenimą su šia problema bent kartą susiduria kas antra moteris ir apie 12 proc. vyrų. Beveik trečdaliui jaunų moterų ŠTI kartojasi.

Diskomfortą moterys patiria ne tik lytinio akto metu. Šlapimo pūslės skausmas gali atsirasti ir praėjus kelioms valandoms po sekso.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Diskomfortą moterys patiria ne tik lytinio akto metu. Šlapimo pūslės skausmas gali atsirasti ir praėjus kelioms valandoms po sekso.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-14 19:00

Būtent infekcijos atsinaujinimą gydytojai išskiria, kaip pagrindinį ženklą, jog derėtų susirūpinti.

Specialistai pastebi, kad nuolat pasikartojančios ar užsitęsusios ŠTI turi neigiamą poveikį porų seksualiniam gyvenimui. Susirgusiai moteriai lytiniai santykiai gali kelti skausmą. Ypač nemalonu, kai infekcija kartojasi. Tuomet įsijungia ir psichologinis faktorius. Moteris ima kamuoti nerimas, jos baiminasi, kad seksas sukels naują ŠTI epizodą.

„Šlapimo pūslės ir makšties sienelė yra bendra. Ji yra dirginama lytinių santykių metu. Jeigu šlapimo pūslės sienelė nėra visiškai sveika, po to gali kilti nauja ŠTI“, – problemos pasikartojimo priežastį paaiškina urologas-seksologas Titas Simaška.

Šlapimo pūslę pasikartojantys uždegimai „vargina“, ji praranda normalų apsauginį barjerą, susiformuoja bakterijų sluoksnis ant šlapimo pūslės sienelės. Todėl problema tik gilėja – ŠTI kartojasi dažniau.

Diskomfortą moterys patiria ne tik lytinio akto metu. Šlapimo pūslės skausmas gali atsirasti ir praėjus kelioms valandoms po sekso.

Tabu tema

Gydytojas pastebi, kad moteris apie savo problemas žemiau juosmens partneriui nepasakoja. Bėdos rimtumą dažnai bando paslėpti.

„Jos tik pasako, kad šiek tiek skauda, galbūt yra lengvas uždegimas. Moterys nesako pilnos tiesos, stengiasi problemą paslėpti paslapties skraiste. Reikia pripažinti, kad ir patys vyrai dažnai to nenori išgirsti“, – įžvalgomis dalijasi T.Simaška.

Pasak jo, jei ŠTI kartojasi, dėl skausmo moteris dažnai negali turėti lytinių santykių, ji dėl to kaltina save. Todėl problemą slepia ir nepaisydama patiriamo diskomforto, užsiima lytiniais santykiais, bando palaikyti darnų poros lovos gyvenimą.

Tačiau tokia taktika infekciją galiausiai tik dar labiau paaitrina.

„To pasėkoje ji jaučia didžiulį diskomfortą. Tai veda prie galybės neigiamų dalykų: prieš lytinį aktą jaučiamas įsitempimas, jo metu neatsipalaiduojama, moteris nepakankamai susijaudina, lytinių santykių metu trūksta natūralios lubrikacijos. Rezultate lytiniai santykiai provokuoja dar didesnį uždegimą“, – perspėja urologas-seksologas.

Kamuoja ir vyrus

Moterys dažniau kenčia dėl šlapimo pūslės uždegimo, gydytojų vadinamo cistitu, bet su problemomis dėl ŠTI susiduria ir vyrai. Prostatito (prostatos uždegimu) atveju ejakuliacija sukelia itin didelį skausmą. „Lytiniai santykiai taip pat tampa praktiškai neįmanomais“, – konstatuoja gydytojas.

Kiti vyrų jaučiami ŠTI simptomai: silpnas deginimo jausmas šlapimo kanale, skausmingas šlapinimasis.

Vyrus taip pat kamuoja ir šlaplės uždegimas – uretritas. Jį dažniausiai sukelia prasta higiena, lytiškai plintančios ligos arba nesaugūs analiniai lytiniai santykiai.

Kodėl su ŠTI problemomis dėl sekso dažniau susiduria moterys? Kalta anatomija. Moterų šlaplė itin trumpa, todėl dėl lytinių santykių mechanikos į jų šlaplę patenka daugiau mikroorganizmų.

Svarbus tinkamas lubrikantas

Lytinio akto sukeliamus nemalonius pojūčius galima sušvelninti. Pavyzdžiui, moterims po sekso patariama pasišlapinti.

Verta atkreipti dėmesį į naudojamus lubrikantus – galbūt jie sukelia dirginimą. Diskomforto priežastis gali būti ir priešinga – nepakankama lubrikacija. Tuomet patartina pasidairyti porai tinkamų lubrikantų.

Urologas-seksologas taip pat pataria neskubėti „eiti tiesiai prie reikalo“. „Reikėtų pakankamai laiko skirti preliudijai tam, kad įvyktų pilnas susijaudinimas. Žmonėms, kuriems kartojasi ŠTI, „greitukai“ nėra labai geras dalykas“, – pastebi T.Simaška.

Hormonų įtaka

T.Simaška išskyrė dar dvi priežastis, kodėl lytiniai santykiai gali provokuoti ŠTI. Tai fiziologija ir senėjimas.

Pirmiausiai taip atsitikti gali dėl vyro varpos formos. Problemų sukelia didesnis varpos kreivumas, kuris būna įgimtas arba įgytas.

„Visos varpos nėra visiškai tiesios. Tačiau tam tikras varpos kreivumas gali jam ar jai sukelti diskomfortą, kuris su kitomis partnerėmis nebūtų jaučiamas. Tai priklauso tiek nuo varpos, tiek nuo makšties anatomijos“, – sako urologas-seksologas.

Savaime suprantama, dėl tokio suderinamumo kitos antros pusės ieškoti nereikėtų. Problemą išsprendžia varpos tiesinimo operacija.

Su amžiumi atsirandantys hormoniniai moters organizmo pokyčiai turi įtakos makšties fiziologijai ir lubrikacijai. Dėl to lytiniai santykiai vyresniame amžiuje gali būti šiek tiek skausmingi dėl sutrikusios hormonų pusiausvyros. Tokiu atveju tikslinga ginekologo konsultacija.

Kaip gydytis?

ŠTI paprastai gydomos antibiotikais, tačiau toks gydymo metodas ne visiems priimtinas. Be to itin sparčiai didėja bakterijų rezistentiškų antibiotikams paplitimas, todėl šiuos medikamentus reiktų vartoti itin atsargiai.

ŠTI kartais gydomos į šlapimo pūslę suleidžiant hialurono rūgšties pagrindu pagamintus preparatus. Šie sukuria naują apsauginį sluoksnį.

Kitas būdas – imunizacija. Tai yra organizmo imuniteto kėlimas prieš dažniausiai ŠTI sukeliančias bakterijas. Tačiau galimas ir medikamentinis gydymas. Gydytojo teigimu, antibiotikais gydomos tik įsisenėjusios ŠTI. Tačiau jų gydymui naudojami ir augaliniai preparatai.

„Lietuvoje yra vienintelis augalinės kilmės vaistas, kuris veikia šlapimo takų infekcijas panašiu efektyvumu kaip antibiotikai. Reikia pabrėžti, kad „Canephron intens“* yra vaistas, o ne maisto papildas.

Tai reiškia, kad garantuojama itin aukšta jo gamybos kontrolė. „Canephron intens“ turi studijomis įrodytą ne prastesnį efektą nei pirmo pasirinkimo antibiotikai, skirti gydyti šlapimo pūslės uždegimus. Negana to, tai yra puiki profilaktinė priemonė, kurią galima naudoti ilgą laiką, nepatiriant jokių šalutinių poveikių. Vaistas gerai toleruojamas, nekenkia mūsų organizmo mikrobiomui“, – pasakoja T.Simaška.

Jis pastebi, kad giliai įsišaknijęs įsitikinimas, jog spanguolės yra efektyvi ŠTI profilaktikos priemonė. Tačiau tai tėra mitas.

„Didžiulės apimties studijos įrodė, kad gydant lėtines ŠTI spanguolės neduoda jokio efekto. Mokslas įrodė, kad spanguolės prie lėtinių ŠTI tikrai neveikia, o tokie augaliniai preparatai kaip „Canephron intens“ tikrai veikia. Žmonėms, kurie nenori naudoti antibiotikų, tai yra pirmo pasirinkimo alternatyva, gydant nekomplikuotas ŠTI“, – sako T.Simaška.

„Canephron intens“ yra registruotas nereceptinis vaistas. Vienoje dengtoje tabletėje yra 36 mg širdažolių žolės, 36 mg gelsvių šaknų, 36 mg rozmarinų lapų. Vaistas yra skirtas palaikomajam ir specifines gydymo priemones papildančiam apatinių šlapimo takų uždegimo sukeltų lengvų negalavimų gydymui.

Tai yra tradicinis augalinis vaistas, kurio indikacijos pagrįstos ilgalaikiu vartojimu. Vaistas slopina šlapimo takų uždegimą, skatina mikroorganizmų šalinimą iš šlapimo takų, padeda įveikti skausmingus šlapimo takų spazmus, malšina cistito sukeliamą skausmą, sumažina uždegiminių apatinių šlapimo takų ligų pasikartojimo riziką, apsaugo nuo nuosėdų ir akmenų susidarymo, todėl yra tinkamas inkstų akmenų susidarymo profilaktikai, normalizuoja šlapimo rūgštingumą (рН) ir paverčia jį nepalankia terpe mikroorganizmams.

*Prašome įdėmiai perskaityti pakuotės lapelį ir vaistą vartoti kaip nurodyta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.