Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Penkiasdešimt pilkų atspalvių gyvūnų karalystėje: įdomybės apie jų seksą

Kai kurių rūšių vorai poruodamiesi riša pateles, orkos išgyvena menopauzę, o omarai taupo savo spermą jos vertai patelei. Stebinantį seksualinį gyvūnų karalystės gyvenimą atidžiai ištyrinėjusi garsi britų zoologė Lucy Cooke (52 m.) atskleidė, kad kai kurie gyvūnų įpročiai nelabai skiriasi nuo šėlsmo, kurį žmonės mėgsta savo miegamajame.

 Liūtai.<br> 123rf nuotr.
 Liūtai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-06-04 11:42, atnaujinta 2022-06-08 17:33

Naujausia Didžiosios Britanijos zoologės L.Cooke knyga „Kalė: revoliucinis sekso, evoliucijos ir gyvūnų patelių vadovas“ („Bitch: A Revolutionary Guide to Sex, Evolution and the Female Animal“) nagrinėja įvairias seksualines gyvūnų praktikas.

Atlikusi savo pačios tyrinėjimus ir pasikalbėjusi su konkrečių rūšių specialistais zoologė atskleidė labai įvairius ir dažnai stebinančius seksualinius įpročius, kuriuos gyvūnai išsiugdė siekdami geriausiai pagelbėti savo evoliucijai.

Pavyzdžiui, kelios vorų rūšys praktikuoja vergiją imituojančius surišimo ritualus, o viena – Caerostris darwini – net užsiima oraliniu seksu.

Gali būti sunku patikėti, kad vorams patinka tai, ką žmonės laikytų labai audringais poravimosi seansais. Būtent seksualinis vorų gyvenimas užima svarbiausią vietą L.Cooke knygoje. Ji plačiai aprašo, kaip turėjo vystytis tiek patinai, tiek patelės, kad galėtų tęsti savo rūšį.

Vorų atveju patelė yra atsakinga už reprodukcijos atranką, o tai reiškia, kad ji pasirenka patiną, su kuriuo nori daugintis, kad palikuoniai turėtų geriausius genus. Yra 45 000 vorų rūšių ir daugumoje jų patelės turi pranašumą poruojantis.

Yra žinoma, kad vorų patelės suryja savo sekso partnerius.

Tad nesunku įsivaizduoti, kad vorų seksas gali būti ypač sudėtingas. Vyriškos lyties vorai neturi varpos ir turi gaminti spermą, kuri kaupiasi dviejose į kojas panašiose galūnėse (angl. „pedipalps“).

Jie turi užimti tinkamą padėtį, kuri skiriasi tarp skirtingų rūšių, o tada turi po vieną sėkmingai įkišti abi galūnes į voro patelės lyties organų plyšį.

Misiją dar pavojingesnę daro tai, kad vorų patelės yra linkusios žudyti patinus, jei nėra nusiteikusios poruotis arba tiesiog nori užkąsti.

Tad siekdamos išgyventi savo bandymą daugintis kai kurios vorų patinų rūšys sukūrė sudėtingus poravimosi ritualus, kurie gali priversti raudonuoti ir knygos „50 pilkų atspalvių“ gerbėjus.

„Patinas prisėlina prie patelės tinklo ir suriša ją naudodamas porą specialiai išvystytų itin ilgų kojų, kad galėtų apsisaugoti nuo jos ilčių, o galūnes apjuostų savo šilko siūlais.

Kai patelė suvaržyta, patinas gali poruotis saugiai ir sau patogiu tempu, kelis kartus įkišdamas galūnes, padidindamas spermos perdavimo ir apvaisinimo galimybę“, – atskleidė L.Cooke.

O vorų rūšis Caerostris darwini praktikuoja tai, ką mes vadiname oraliniu seksu.

„Patinas savo meilužę pirmiausia suriša šilku, o paskui ant jos lyties organų išskiria seiles prieš poravimąsi, per jį ir po jo“, – detalėmis pasidalijo zoologė.

Galiausiai seksas trise yra įprastas vorų rūšiai Rabidosa punctulata ir, ko gero, saugiausias šios rūšies patinų dauginimosi būdas. Patinai, susidūrę su besiporuojančia vorų pora, prisijungia prie vakarėlio pasinaudodami tuo, kad patelę atitraukia kitas patinas.

Bet turbūt pati ekstremaliausia praktika – ir mažiausiai panaši į tai, kas vyksta žmonių miegamuosiuose, – yra tai, kad šios rūšies voro patinas iškart žūva prasiskverbęs į patelę, o po dramatiškos mirties 15 minučių lieka kabėti ant jos kūno.

Afrikoje gyvenančios antilopių rūšies Damaliscus llunatus poravimosi sezonas labai intensyvus, nes jis vyksta tik vieną dieną per metus.

Seksualinis siautulys trunka 24 valandas.

„Kiekviena patelė poruojasi vidutiniškai su keturiais patinėliais, o kai kurios per šį laiką spėja pasimylėti net su dvylika partnerių“, – pasakojo L.Cooke.

Būtent šios rūšies patelės pačios pasirenka, su kuo poruotis. Per poravimosi laiką maždaug šimtas patinų mėšlu pažymi savo mažas teritorijas, į kurias užsuka patelė.

Jei patinas jos nesužavi, ji eina į kitą teritoriją, kad susirastų geresnį partnerį. Tad patinai linkę virsti tikrais gudruoliais.

Pavyzdžiui, patinas gali melagingai pranešti apie šalia esančias hienas ar liūtus, kad tik patelė liktų su juo.

Kai kurios gyvūnų rūšys poruodamosi skirsto, kiek spermos naudoti. Pavyzdžiui, dygliuotieji omarai elgiasi kaip šykštuoliai – jų išskiriamos spermos kiekis priklauso nuo patelių amžiaus, sveikatos, socialinio statuso ir net nuo to, ar jos anksčiau buvo susiporavusios su kitais patinais.

Tad patinai gali atsisakyti poruotis su vyresnėmis ar mažiau patraukliomis patelėmis, kad išlaikytų spermą jaunesnėms.

Įdomu tai, kad orkų patelės išgyvena menopauzę, kuri gyvūnų pasaulyje yra itin retas dalykas, ir poruojasi su jaunesniais patinais.

„Tai prieštarauja ankstesniems įsitikinimams, kad plėšrūnų banginių patelės skirtos tik dauginimuisi ir patinų pasitenkinimui“, – tikino zoologė.

Beje, vyriausiai pasaulyje užfiksuotai orkai yra 75 metai.

Parengė Darija Jankauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.