Spermatozoidų judėjimo greitį vyrai gali stebėti ir namuose

Tai, ką anksčiau biologai matydavo tik pro mikroskopą, vyrai dabar gali stebėti namų televizoriuje – jie gali matyti, kaip atrodo ir kokiu greičiu juda jų spermatozoidai. Naudojant technologijas iš dviejų spermos lašų sukuriamas jos vaizdo filmukas medikams padeda aiškintis nevaisingumo priežastis.

 Spermatozoidas juda taip, lyg automobilis važiuotų apie 22 kilometrų per valandą greičiu.<br>„123rf.com“ nuotr.
 Spermatozoidas juda taip, lyg automobilis važiuotų apie 22 kilometrų per valandą greičiu.<br>„123rf.com“ nuotr.
Gydytoja G.Bogdanskienė įsitikinusi, kad vyrų spermos kokybei turi įtakos aplinkos užterštumas, netinkama mityba, piktnaudžiavimas nikotinu, alkoholiu.
Gydytoja G.Bogdanskienė įsitikinusi, kad vyrų spermos kokybei turi įtakos aplinkos užterštumas, netinkama mityba, piktnaudžiavimas nikotinu, alkoholiu.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 16, 2022, 6:20 PM

Spermatozoidas juda taip, lyg automobilis važiuotų apie 22 kilometrų per valandą greičiu. Tiktai pastarasis yra beveik 100 tūkstančių kartų didesnis už šią 0,06 milimetro ilgio vyrišką ląstelę, kurios plika akimi nepamatysi.

Tačiau technologijos pažengė taip, kad mokslininkai ir medikai, tirdami vyro spermą, gali pasitelkti aparatus, kurie geba nufilmuoti spermatozoidus.

Į delno dydžio elektroninį prietaisą įdedama laikmena, ant kurios yra langeliai. Į kiekvieną jų įlašinama po lašelį spermos. Kiekvienam pacientui naudojama nauja higieniška laikmena.

Aparate yra įmontuota kamera, skaičiuotuvas, kuris analizuoja spermos koncentraciją, sveikų ir nesveikų spermatozoidų kiekį, analizuoja jų greitį – kiek jų juda labai greitai, kiek stovi vietoje, labai detaliai išanalizuoja nesveikus spermatozoidus.

„Pavyzdžiui, jei spermatozoido galvutė, kuri neša genetinę medžiagą, nesveika, ir tokių kiekis siekia 90 procentų, didelė tikimybė, kad vaikas gali gimti su apsigimimais.

Ši vaizdajuostė pacientams – tai įdomus vaizdas, o mums, medikams, jis duoda labai daug.

Detali spermos analizė padaroma vos per 10 minučių, išskaičiuojama per 400 regėjimo laukų. To negali padaryti joks specialistas laboratorijoje“, – paaiškino Vilniuje įsikūrusio Vaisingumo centro vadovė gydytoja akušerė-ginekologė Gražina Bogdanskienė.

Filmuotoje medžiagoje galima matyti įvairių spalvų spermatozoidus, kurie juda labai greitai, lėtai, ir tuos, kurie stovi vietoje.

Vienų pacientų spermoje jų būna pilna ir jie knibžda taip, kad akis nesuspėja sugaudyti. O kitų gali matytis vos du ar trys judantys spermatozoidai arba jų labai mažai.

Technologijos leidžia nufilmuotą vaizdą išsaugoti, o medžiagą vėl panaudoti ateityje lyginant, kaip paciento sperma pasikeitė. Tai – didelis privalumas aiškinantis nevaisingumo priežastis.

„Jei vyras sako turįs vaikų, tai kaip esą galėjo jo sperma taip pablogėti, tuomet jei jis tyrimą bus daręsis prieš penkerius metus, bus galima palyginti. Ir tokių pacientų turime nemažai.

Anksčiau buvo sakoma, esą ir 70-metis vyras gali turėti vaikų. Taip, bet gal vienas iš 70 tūkstančių.

Visą laiką daugiau buvo kalbama, kad moters senėjimas dažniau turi įtakos poros nevaisingumui.

Bet dabar labai aiškiai mokslo įrodyta, kad sperma labai sensta vyrui peržengus 50-metį. Ir ieškant nevaisingumo priežasčių argumentas, kad vyras jau anksčiau yra susilaukęs sveikų vaikų, yra bevertis“, – kalbėjo G.Bogdanskienė.

Nevaisingumo priežastis lemia panašus skaičius tiek vyrų, tiek moterų sveikatos sutrikimų.

Tai sudaro maždaug po 35 procentus. 20 proc. atvejų ligą lemia abiejų partnerių vaisingumo sutrikimai ir 10 proc. lieka neaiškios kilmės.

Pagalbinio apvaisinimo procedūrų Lietuvoje pradininkė G.Bogdanskienė pasakojo, kad dažna vyrų nevaisingumo priežastis – būtent nekokybiška sperma arba ejakuliacijos sutrikimai.

Vyrų spermos kokybei turi įtakos aplinkos užterštumas, netinkama mityba, piktnaudžiavimas nikotinu, alkoholiu.

Tai labai kenkia ne tik visam spermatozoidų vystymosi procesui, bet ir jų judrumui, išvaizdai, skaičiui.

Itin kenkia ne tik stresas, bet ir pernelyg ilgas sėdėjimas.

„Patogiai įsitaisę minkštoje ir gilioje kėdėje vyrai daro meškos paslaugą savo sveikatai. Mat ilgai sėdint sėklidės užspaudžiamos, blogėja jų kraujotaka, be to, jos šyla.

Neigiamą įtaką vyrų vaisingumui gali turėti persirgtos ligos – kiaulytė, kai kurios lytiškai plintančios, endokrininės ligos, uždegimai, išsiplėtusios sėklidžių venos (varikocelė), nepakankamas testosterono kiekis“, – išdėstė G.Bogdanskienė.

Dėl išvardintų priežasčių gali sutrikti spermoje vykstantys oksidacijos procesai.

Tuomet siekiant išsiaiškinti vyrų nevaisingumo priežastis, ypač tų pacientų, kurių nevaisingumas neaiškios kilmės, pasitelkiamas ir spermos streso testas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.