Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Kaip seksas veikia imunitetą: ne tik nauda, bet ir žala

Imunitetą veikia praktiškai viskas: ligos, mityba, miegas, dienos režimas, stresas. Tad nenuostabu, jog seksas turi taip pat tam tikrą poveikį. Bet kokį konkrečiai? Štai ką rodo moksliniai tyrimai.

 Seksas gerina imunitetą.<br> 123rf nuotr.
 Seksas gerina imunitetą.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 17, 2023, 9:36 PM

Yra tyrimų, kurie patvirtina, jog seksas iš esmės yra naudingas. Tiesa, neigiamų aspektų taip pat yra.

Didina imunoglobulinų kiekį

2004 m. mokslininkai tyrė 112 studentų grupę. Juos suskirstė pagal lytinių kontaktų dažnumą ir nustatė, kad tų, kurie užsiėmė seksu 1–2 kartus per savaitę, imunoglobulinų kiekis seilėse buvo aukštesnis, nei tų, kurie tai darė tik keletą kartų per mėnesį. Skirtumas buvo apie 30 proc.

Šie imunoglobulinai – pirmasis skydas nuo virusų ir bakterijų.

Kita vertus, be vien imunoglobulinų kiekis nulemia mūsų imuniteto patikimumą.

Didina limfocitų kiekį

Taus pačiais 2004 m. mokslininkai sulygino 11 vyrų imuninės sistemos aktyvumo rodiklius iki ir po orgazmo. Kaip paaiškėjo, biologiškai aktyvių medžiagų kiekis nepakito, tačiau laikinai padidėjo limfocitų kiekis.

Mažina kortizolio kiekį

O tai jau rimta: chroniškas stresas mums pavojingas. Jis veikia visą organizmą, taip pat ir silpnina imuninę sistemą. Matuoti streso lygį galima kraujyje analizuojant streso hormono kortizolio kiekį: kuo jo daugiau, tuo blogiau.

O seksas kovoja su stresu ir mažina kortizolio kiekį. Tad iš dalies padeda mums priešintis neigiamiems išorės veiksniams.

Gerina miegą

Organizmas reguliuoja imunitetą per ląsteles ir baltymus. Jei sutrinka miegas, šių veiksnių pusiausvyra pakinta, o imuninis atsakas pablogėja. Taip pat miego trūkumas kelia chronišką stresą, kuris, kaip jau minėta, dar labiau silpnina imunitetą.

Kovoti su šiomis problemomis gali padėti seksas. Orgazmo metu į kraują patenka kokteilis iš įvairių hormonų, kurie mums teikia ramybę ir gerina miegą.

Veikia kaip fizinis krūvis

Suprantama, čia kalbama ne apie bet kokį seksą. Tiesą sakant, bėgiojimui retas seksas prilygs. Tačiau bet kuriuo atveju jūs sudeginsite daugiau kalorijų, nei tiesiog sėdėdami priešais televizorių. Bet jeigu prailginsite preliudiją, šoksite, bučiuositės ir kvailiosite, galbūt pavyks pakeisti lengvą mankštą.

  • Fizinis krūvis gerina mūsų atsparumą ligoms.
  • Padažnėja kvėpavimas, todėl virusai ir bakterijos išstumiami iš kvėpavimo takų.
  • Pagreitėja kraujotaka, todėl imuninės sistemos ląstelės ir baltymai greičiau pasiekia vietas, kur jiems reikia kovoti su įsibrovėliais.
  • Trumpalaikis temperatūros pakilimas gali sustabdyti bakterijų dauginimąsi.
  • Kraujyje padaugėja adrenalino, kuris padeda kovoti su ligomis.

Neigiamas poveikis imunitetui

Įdomus tyrimas, tiesa, atliktas ne su žmonėmis, o su drozofilos muselėmis, parodė: patinų, dažnai keičiančių partneres, imunitetas prastesnis, nei ištikimų patinų. Tiesa, paralelę su žmonėmis čia išvesti gana sudėtinga.

Vis dėlto imunitetas nuo sekso kartais gali ir nukentėti. Pavyzdžiui, užsikrėtus lytinių keliu plintančiomis infekcijomis, ypač – žmogaus imunodeficito virusu. Tad nepamirškite apsaugos priemonių.

Taip pat imunitetas visada sumažėja (laimė, laikinai) moterims nėštumo metu. Tad čia taip pat galima kaltinti seksą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.